vineri, mai 31, 2024
AcasăNewsMarele tun: Firea preia la Ministerul Familiei toate casele de cultură și...

Marele tun: Firea preia la Ministerul Familiei toate casele de cultură și bazele sportive studențești! Ministerul s-a înființat după ce Firea a semnat un protocol cu Dan Voiculescu

-

Gabriela Firea, titulara nou-înființatului Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat joi că va prelua de la fostul Minister al Tineretului și Sportului toate casele de cultură ale studenților și toate bazele cultural-sportive studențești, inclusiv mult-râvnitul Complex Studențesc Tei. Pe lângă această veste, Firea a mai livrat și o serie de promisiuni, proiecte și planuri, exact după modelul din 2016, când le promitea bucureștenilor spital metropolitan și administrare ca-n Viena.

Ministerul Familiei a apărut pe neașteptate în Guvernul Ciucă, la câteva săptămâni după ce Gabriela Firea a semnat un protocol cu PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu. La vremea respectivă, n-a fost foarte clar ce se urmărea cu această mutare. Jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct la Adevărul, trăgea un prim semnal de alarmă la sfârșitul lunii trecute, afirmând că acest minister este, de fapt, o afacere pusă la cale de Dan Voiculescu, Firea fiind – ca de obicei – săgeata patronului ei spiritual și politic. Proiectul semnat de Firea cu Voiculescu era pentru „creșterea natalității”.

Liviu Avram, jurnalist care se ocupă de scena politică de mai multe decenii, a explicat într-un podcast pentru Recorder: „Acum trei săptămâni, Gabriela Firea, în numele PSD, și partidulețul domnului Dan Voiculescu, care are doi parlamentari ajunși acolo pe listele PSD, a semnat un protocol pentru sprijinirea politicilor demografice. Nu cred că a fost o mișcare întâmplătoare și în curând vom afla dedesubtul de afaceri, nu de ideologii, în apariția acestui minister. Nu cred că la nivelul PSD este o încercare de a copia politicile demografice ale lui Viktor Orban. UDMR, da, face bine acest lucru, mai ales de când s-a împăcat cu Fidesz și primesc finanțări consistente de la Budapesta, și ei vehiculează povestea asta cu criza demografică. Dar numirea Gabrielei Firea, iar nu a unui udemerist în fruntea acestui minister îmi sugerează mai degrabă că este vorba de un business al domnului Dan Voiculescu“.

Firea și-a construit deja o reputație, pe când era primarul Bucureștiului, de „săgeată“ a grupurilor de interese care roiesc în jurul afacerilor imobiliare pe spinarea zonelor verzi

Patrimoniul tineretului rămas de pe vremea comunismului în administrarea Guvernului a atras întotdeauna precum muștele politicienii și „investitorii”. Foarte multe baze sportive studențești sunt în continuare foarte bine plasate, în zone de maxim interes pentru rechinii imobiliari.

- Advertisement -

Gabriela Firea are deja o reputație destul de tulbure în această privință. În cei 4 ani de mandat ca primar al Bucureștiului, a avizat numeroase proiecte ilegale și a dat undă verde PUZ-urilor care betonau sute de hectare de spații verzi – Nicușor Dan le-a suspendat pentru un an astă-primăvară, provocându-i predecesoarei lui o criză de nervi. Dar moratoriul expiră la 1 martie și atunci bomba cu ceas pusă de Firea sub București va exploda.

Afaceriști precum iranianul Manochehr Saadati-Sohi au primit de la Firea permisiunea să ridice blocuri cu 28-30 de etaje în zone precum fosta bază sportivă RADET. Același iranian conectat la fugarul Dragoș Săvulescu a primit de la Firea despăgubiri de zeci de milioane de euro din bani publici pentru părți din Parcul Verdi – despre care Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, spune că au fost mult supraevaluate.

Acum, Firea va primi în gestiune, prin Ministerul Familiei, pe o afacere mult mai mare – bazele sportive și căminele culturale studențești din toată țara!

- Advertisement -

Foarte multe promisiuni, intenții, declarații sentimentale și o singură certitudine: patrimoniul imobiliar studențesc încape pe mâna Gabrielei Firea

În rest, șefa noului minister a fost doldora de bune intenții și proiecte. Va dezvolta programe pentru tineri precum granturi pentru cumpărarea de locuinţe, aparatură electronică pentru tele-muncă, facilităţi fiscale, construirea de creşe şi grădiniţe, continuarea programelor de finanţare pentru start-up-uri, facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la o educaţie de calitate. Va face o lege a taberelor. Va „insista” pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul tineretului prin construirea de centre de tineret fixe și mobile, centre de agrement și alte spații dedicate tinerilor. S-a arătat chiar bine informată: „Ştim că una dintre principalele probleme cu care se confruntă tinerii este cea a locuinţei, de aceea intenţionăm să construim parteneriate cu băncile şi să susţinem dezvoltarea unor programe de creditare pentru cumpărarea de locuinţe, ne gândim la acordarea de sprijin financiar pentru reabilitarea locuinţelor pentru familiile tinere“.

N-a lipsit și componenta emoțională pe care fosta știristă a Antenei 1 o stăpânește bine: „Niciodată România nu a avut un minister care să aducă laolaltă politicile pentru tineri şi familii, sub aceeaşi umbrelă. Niciodată gândirea acestor decizii nu a fost la comun şi consider că aşa trebuie să fie. Ştiţi bine că sunt mamă de tineri, am doi băieţi şcolari şi unul care este la început de drum în viaţă! Pentru mine nu este doar o vorbă sau o zicală, ci cred cu tărie că, fără a investi în tineri, nu vom avea viitor“.

Trăgând însă linie, singurul lucru cert este intrarea patrimoniului imobiliar studențesc pe mâna Gabrielei Firea, la Ministerul Familiei.

La întâlnirea cu Gabriela Firea şi Izabella Doboly, secretar de stat de în minister, au participat reprezentanţii UNSR – Uniunea Naţională a Studenţilor din România, USR – Uniunea Studenţilor din România, ANOSR – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Consiliul Tineretului din România, Fundaţia Naţională pentru Tineret, Consiliul Naţional al Elevilor, Forumul Tinerilor din România, Consiliul Consultativ pe probleme de tineret al Consiliului Europei, Federaţia Studenţilor Basarabeni, Asociaţia Miert, Organizaţia Naţională Cercetaşii României, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Tineret Iaşi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Deși eram în România, m-am simțit ca-n Siria. Soțul senatoarei i-a spus traducătoarei: «Vă arunc pe fereastră!»” Noi detalii despre scandalul Șoșoacă – Rai Uno

VIDEO. „M-a mușcat de mână!” Rai Uno a difuzat imaginile în care soții Șoșoacă agresează jurnaliștii italieni. Reportera Lucia Goracci a fugit pe scări

Comisia Europeană urmărește „cu atenție și îngrijorare” deriva statului de drept din România, în regimul Iohannis-PSD

* „Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele „campaniei” care a dus la demascarea sa. Ce spune Tolontan

Tupeu de impostor. Florin Roman: „Plec cu fruntea sus. Ne vedem în instanță, domnule Cioloș!“. Șeful USR: „Amenințarea e ridicolă. Sala de judecată le dă palpitații celor ca el”

Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

S-a lansat „Forța Dreptei”, noul partid al lui Ludovic Orban. Sloganul este cel liberal: „Prin noi înșine”

VIDEO. Cumplitul sfârșit al Andreei Kaba, membră USR și fiica viceprimarului din Jimbolia. S-a dus la Cluj să-și caute de lucru și a murit carbonizată în pensiune

SERIAL (26). Grija lui Ceaușescu: situația din Panama

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -