Lichidarea presei româneşti din Basarabia

3
539
Doina Dabija

Rolul publicaţiilor româneşti în Basarabia este şi a fost întotdeauna unul important. Fiindcă, prin articolele de valoare ale intelectualilor noştri, acestea au încercat să informeze corect opinia publică, ajutându-ne să gândim şi să simţim româneşte.

La ora actuală, aceste reviste au rămas din ce în ce mai puţine, şi nu atât din lipsa cititorilor, cât din motivul că nu sunt susţinute de nimeni.

Iar realitatea e tristă, pentru că, în timp ce publicaţiile româneşti sunt pe cale să dispară, cele ruseşti se tot înmulţesc şi se află în chioşcuri pe primele rânduri.

Însă la această rusificare şi moldovenizare a poporului nostru nu participă doar Federaţia Rusă, care nu oboseşte cu propaganda ei, ci, din păcate, şi Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului de la București, care şi-a propus să execute fizic toată presa românească din Basarabia, punându-i într-un stil rusesc eticheta „Otkazat’!” („Respins!”).

Adrian Dupu (40 de ani)

Se vede însă că acest departament, în frunte cu secretarul de stat Adrian Dupu, nu cunoaşte realităţile din Republica Moldova şi nici cele mai importante reviste româneşti, dând impresia că nu examinează dosarele depuse, dar pune note după ureche ori după spusele altora. Fiindcă, dintre cei 151 de participanţi din acest an, cei care au îndrăznit să menţioneze în proiectele lor „promovarea limbii române, realitatea istorică a persoanelor deportate, pentru neam şi ţară, ori promovarea României şi a valorilor româneşti în Republica Moldova” s-au ales cu ştampila „Respins” în favoarea celor care vor să înfiinţeze „teatru online, revistă de economie, un colţ de pace şi educaţie fără graniţă”.

Nu zic, şi acestea or fi importante, dar am impresia că domnul Dupu a respins tocmai dosarele în care a găsit numele de român ori România sau le-a pronunțat verdictul după un joc mai vechi din copilărie în care rupeam petalele unei flori şi ziceam: „Mă iubeşte, nu mă iubeşte…”

M-am convins încă o dată că secretarul de stat al DRRM aprobă doar proiecte care-i convin ori rezultatele i se şoptesc din timp.

Însă, un gest lăudabil este că domnul Dupu nu uită totuşi de unii prieteni care participă şi ei la această sesiune de finanţare şi le aprobă câte 5-6 proiecte odată, la pachet, în timp ce revistele „Natura”, „Noi”, „Ziarul de Gardă” şi Literatura şi arta” sunt lichidate printr-o singură mişcare, lipsindu-i astfel de dreptul la informaţie şi adevăr pe cei peste 100.000 de cititori ai acestor publicaţii.

Se vede însă că atât timp cât în fruntea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova se vor afla astfel de oameni ca domnul Dupu, care execută cu uşurinţă orice ordin politic, revistele româneşti din Basarabia nu au nicio şansă de-a fi susţinute.

Dar vor rezista, tovarăşe secretar de stat, fiindcă „nu mor caii când vor câinii”!

P. S. Rezultatele evaluării proiectelor 2023 le găsiţi pe site-ul drrm.gov.ro.

3 COMENTARII

  1. In Romania suntem invadati de agenti rusi. Nederanjati nici de servicii nici de guvern. Incet incet e macinata societatea prin indobitocire, propaganda pentru zapacirea celor cu mintea slaba, distrugerea invatamintului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here