Managerul de la „spitalul groazei” își dă demisia. Fusese numit de „baronul Ciorăpel” printr-o șmecherie

0
1140
Ionel Arsene - Lucian Micu

Lucian Micu, managerul Spitalului Județean din Piatra Neamț, numit în funcție în urmă cu nici trei săptămâni, a anunțat luni că va marți dimineață demisiona. Anunțul său vine la aproape două zile de la incendiul devastator din Secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), în care au murit 10 pacienți, iar un medic a fost grav rănit.

Fost primar PNL al orașului Roman, trecut în august la PSD și devenit recent manager de spital, Lucian Micu nu-și găsește nicio vină în tragedia de sâmbătă, 14 noiembrie. Într-un mesaj pe Facebook, el acuză intervenția factorului politic, deși din politică vine și el: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”.

Lucian Micu spune că își dă demisia din respect pentru rudele pacienților și pentru cadrele medicale afectate. Demisia va fi înaintată marți, la prima oră.

Micu este al 8-lea manager al Spitalului Județean Neamț, în ultimul an. De profesie jurist, fost primar al orașului Roman, a fost numit la conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț pe 28 octombrie. Numirea i-a fost făcută de șeful său pe linie de partid: Ionel Arsene (PSD), președintele Consiliului Județean Neamț. Tandemul Arsene-Micu a recurs la o șmecherie: fostul primar de Roman a fost angajat mai întâi pe funcția de consilier juridic la spital, în baza unei ordonanțe ce reglementa angajările „pe scurtătură” în starea de urgență sau în cea de alertă. După câteva zile, Micu a fost numit manager al spitalului.

Lucian Micu nu a mai putut candida la alegerile locale din 2020, după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI), având intedicție de a mai ocupa o astfel de funcție până în 2023. Micu are profilul unui traseist politic, te „ruta” PSD – UNPR – PNL – PSD.

Mesajul lui Lucian Micu

  • ”Tragedia de sâmbătă seară, din secția ATI, în urma căreia 10 oameni și-au pierdut viața, ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva.”
  • „Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie.”
  • „Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională. A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi-noapte am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul.”
  • „Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că toate deciziile luate și acum, și înainte au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine.”
  • „Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri, lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului, vezi realitatea.”
  • „Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze – pacienții.”
  • „Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni.”
  • „Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”
  • „Fac apel, în calitate de om, să dăm cu toții dovadă de înțelegere și să nu facem presiuni inutile asupra echipei medicale a Spitalului care, în continuare, trebuie să se concentreze în salvarea de vieți, cât mai multe.”
  • „Demisia mea va fi înaintată la prima oră a zilei de mâine, nu înainte de a mă asigura că nu las lucrurile la întâmplare, ci că va exista o continuitate fără sincope.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here