Al doilea vaccin anti-Covid de succes: după Pfizer, a reușit și Moderna! Eficacitate mare: 95%. „E o zi măreață!”

0
2213

După asocierea americano-germană Pfizer/BioNTech, o a doua companie americană – Moderna – vine cu o veste foarte bună. Reprezentanții producătorului farmaceutic au anunțat luni că vaccinul anti-Covid pe care îl dezvoltă a înregistrat o eficiență în proporție de 94,5%, potrivit analizelor timpurii, informează „New York Times”, CNN, BBC News și radioul public american NPR.

Compania Moderna a anunțat rezultatele studiului clinic pe 30.000 de voluntari, care arată o eficiență de 94,5% împotriva noului coronavirus.

Moderna este a doua companie care a raportat un succes în datele preliminare, oferind o doză mare de speranță în combaterea pandemiei.

În studiul Moderna, 95 de persoane au contractat coronavirusul. Cinci au fost vaccinate, iar 90 au primit vaccinuri placebo cu apă sărată. Rezultatele au fost analizate de un comitet independent de monitorizare a siguranței datelor, desemnat Institutul Național de Sănătate din SUA.

Moderna, cu sediul în Cambridge (statul Massachusetts), și-a dezvoltat vaccinul în colaborare cu cercetători de la Centrul de Cercetare a Vaccinurilor, care face parte din Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Celebrul dr. Anthony Fauci, directorul institutului, a declarat: „Spuneam că voi fi mulțumit cu un vaccin cu eficiență de 75%. Sigur că-mi doream să văd o eficiență la 90-95%, dar nu mă așteptam la asta. Anticipam că vom fi buni, dar 94,5% este foarte impresionant!”

Stéphane Bancel, directorul executiv al companiei Moderna, a menționat într-o declarație de presă că rezultatele au oferit „prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, inclusiv forma severă a bolii.”

Tal Zaks, directorul medical al companiei Moderna, a declarat entuziast pentru BBC News: „În ansamblu, eficacitatea s-a dovedit a fi una extraordinară… Este o zi măreață!”.

Cercetătorii au spus că rezultatele au fost mai bune decât îndrăzniseră să-și imagineze. Dar vaccinul nu va fi disponibil pe scară largă până în primăvară. Compania ar putea începe producția în a doua parte a lunii decembrie, după ce primește avizul din partea agenției FDA, potrivit Anthony Fauci, care este și epidemiologul-șef al SUA.

Comisia Europeană a încheiat luna trecută cu Moderna un contract pentru livrarea în statele membre UE a sute de milioane de doze, odată ce vaccinul e avizat și poate intra în producție.

Și Pfizer are o eficiență de peste 90%

Anunțul Moderna vine la o săptămână după ce și asocierea Pfizer/BioNTech a făcut publice datele optimiste privind propriul vaccin, cu o eficiență de peste 90%. Ambele vaccinuri sunt dezvoltate folosind aceeași tehnologie.

Diferența majoră între cele două vaccinuri e dată de modalitatea de stocare: vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de minus 70 de grade °C, iar cel dezvoltat de Moderna poate fi păstrat în incinte refrigerante cu temperatura de minus 4 °C.

Pfizer și Moderna au anunțat fiecare descoperirile în comunicate de presă, nu însă și în revistele științifice evaluate de experți, iar companiile nu au dezvăluit încă informațiile detaliate care ar permite specialiștilor externi acces la succesele raportate. Prin urmare, rezultatele nu pot fi considerate concludente. Studiile continuă, iar cifrele privind eficacitatea se pot schimba.

Grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat săptămâna trecută că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei Covid-19, un anunţ care a provocat creşteri semnificative pe bursele mondiale.

Moderna a anunţat la finalul lunii octombrie că discută cu iniţiativa COVAX, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o propunere de preţuri pe mai multe niveluri pentru vaccinul potenţial, care în prezent poartă denumirea de mRNA-1273. Compania americană a încheiat deja acorduri pentru livrări în America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte regiuni ale lumii.

Vaccinul Moderna conţine material genetic numit mesager ARN sau ARNm, în privința căruia oamenii de ştiinţă speră că determină sistemul imunitar să combată virusul.

La ora actuală, alte 10 companii desfășoară studii de fază 3 într-o cursă globală de producere a unui vaccin, inclusiv Australia, Marea Britanie, China, India și Rusia.

Pandemia de coronavirus se apropie de 54 de milioane de persoane infectate și a depășit 1,3 milioane de decese la nivel mondial. S-a ajuns la 561.758 de cazuri pozitive în 24 de ore, potrivit bilanțului actualizat în această duminică de Universitatea Johns Hopkins.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here