Maia Sandu continuă să arate României și Europei ce înseamnă și ce poate să facă o putere atunci când există cu adevărat voință politică. Parlamentul de la Chișinău a adoptat deja vineri o altă lege fundamentală în lupta împotriva corupției, propusă de președinta Maia Sandu, și care vizează declararea averii demnitarilor.
Legislativul dominat de PAS (partidul Maiei Sandu) a modificat Legea ANI (Autoritarea Națională de Integritate), astfel încât instituția să verifice și averile soților, părinților, socrilor și copiilor pe care-i au demnitarii din Republica Moldova. Seria legilor reformiste fusese deschisă acum o lună de noul Parlament prin desființarea imunității parlamentare.
Olesea Stamate, șefa Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, a explicat că noua lege este cerută de Uniunea Europeană pentru a fi deblocată și a doua tranșă din asistența financiară pentru Moldova. Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmează să fie livrați în următorii 3 ani, ca asistență macrofinanciară, granturi și investiții, dar sunt condiționați de reforme și de lupta anticorupție. Moldova e singura țară din vecinătatea UE care beneficiază de un asemenea program.
Maia Sandu a demarat în forță lupta anticorupție și reforma instituțională în Moldova, imediat după ce a fost confirmat și noul Parlament dominat de partidul său, PAS. Conform modificărilor operate vineri, ANI poate cere autorităților suspendarea din funcție a persoanelor în privința cărora s-a constatat că au avere nejustificată sau dacă s-a observat conflict de interese, incompatibilități, restricții sau limitări.
Legea ANI de la Chișinău prevede acum nu doar controlul averii și intereselor personale, precum și veniturile dobândite, dar și cheltuielile. Inspectorii ANI din Moldova vor avea și posibilitatea de a cere expertize pentru a verifica valoarea reală de piață a produselor achiziționate sau declarate de demnitari. Se evită astfel o practică foarte des întâlnită și în România – cei vizați trec în declarațiile de avere proprietăți mult subevaluate, pentru a nu atrage atenția.
Doamna presedinta ne arata si noua ce ar trebui sa faca nenorocitii nostrii in parlament, o mana de femeie dar nu se joaca cu coruptii!!!! Ce ziceti dle Iohannis?!?! Pe cand si la noi unul, ca noi una nu avem, care sa ia boii din parlament de coarne si sa dea cu ei ca sa le cada fulgii!?!?!
Constatam ca a rams doar gura de cei cu „fara penali in functii publice”, acu e „doar ai nostri, chiar daca nu sunt pregatiti, in functii cat mai multe”, uuuuf!!!
De unde se vede că: Dacă vrei cu adevarat, poți face.
Pe Dâmbovița NU se vrea. Atâta tot.
Felicitări doamnei președintă.
Peste trei ani vă așteptăm la București să recuperați România Căzută, Needucată, Primitivă.
Veți strânge, cu siguranță, voturile necesare.
Ajutați poporul frate ai cărui „bărbați de stat” au făcut toți praf de o țară întreagă.
Sa nu credeti ca Dodon si numerosii mafioti pro rusi vor sta sa li se puna zgarda. Au bani, metode de coruptie s.a. Romania ar trebui sa sprijine pe M.Sandu, Moldovenii la fel si sa se roage pt ea, altfel sansele succesului sunt relativ scazute. Curajul ei este remarcabil.
O femeie cât tot Parlamentul și Guvernul României la un loc! Plus plăvanul!
In Franta de exemplu la orice persoana simpla daca averea nu coincide cu certificatul de salariu , ai probleme. Ita ade ce UE traieste bine, nimeni nu se poate exchiva. In Italia la raspundere sunt trasi si angajatul si angajatorul daca se depisteaza ca a primit bani in plic …unul ca a dat , altul ca a acceptat, la fel daca iesi din magazin fara bon de casa ambii sunt trasi la raspundere unul ca nu l-a eliberat altul ca nu la cerut. Iata de ce UE se traieste bine.