Schimbarea puterii politice în România le oferă curaj suplimentar unor oameni cinstiți, în tentativa lor de a demasca neregulile care cangrenează instituțiile de stat. Episodul angajărilor ”pe pile” de la Apele Române nu este singular, iar competența este un amănunt ignorat la concursurile de angajare în aparatul public.
La sfârșitul lunii trecute, Parlamentul a dat liber la angajări în instituțiile și autoritățile publice, iar dezmățul pe bani publici ar putea reporni la turație maximă, la adăpostul luptei împotriva coronavirusului.
Războiul pe viață și pe moarte care se dă împotriva Covid-19 nu este singura grijă pentru Ministerul Sănătății.
Un mușuroi de interese malefice s-a înlănțuit la serviciul de Ambulanță Oradea, acolo unde Mihai Liviu Popa-Sabău, directorul economic interimar numit pe filieră PSD, fost agent de vânzări, ar fi beneficiat de măsluirea concursului, pentru a deveni șef ”plin”.
Se trafichează funcții la foc automat: de la șofer până la director!
Această situație scandaloasă, indicată apăsat într-un raport al Curții de Conturi Bihor, dar și propria experiență – una traumatizantă – l-au adus pe Adrian Marcon, de meserie șofer, la București.
Dotat cu un banner, miercuri, 24 martie, Marcon a mers în audiență la Ministerul Justiției și la Ministerul Sănătății.
Șpaga nu i se cere oricui!
După ce bocancul PSD-ist a fost înlăturat de la guvernare, dar mai ales după alegerile care au consfințit o nouă majoritate parlamentară, oamenii au prins curaj să-și manifeste nemulțumirea și să-și caute dreptatea.
Cruciada lui Adrian Marcon începe încă din 2017, când PSD era la comanda țării și foarte puțini se încumetau să scoată capul din nisip.
În urmă cu 4 ani, Marcon s-a decis să se înscrie la concursul pentru ocuparea unui post de șofer la Ambulanța Oradea.
”Șpaga pentru ocuparea unui astfel de post este de 6.000 până la 10.000 de euro. Vă poate spune orice șofer de taxi din Oradea. Nu i se cere oricui șpaga asta, ci doar oamenilor lor. Mie nici nu mi s-a cerut, nici n-am dat”, spune orădeanul în vârstă de 48 de ani, tată a doi copii (o fată și un băiat).
Noroc cu fostul prefect
După trei tentative nereușute, Adrian Marcon a izbutit să se angajeze din a patra încercare, în 2019, când 40 de candidați s-au duelat pentru cele două locuri scoase la concurs.
”Am făcut sesizări, iar prefectul de atunci, Ion Mihaiu, un om onest, i-a obligat pe organizatorii concursului să filmeze tot. Atunci nu s-a mai putut face nicio mișcare”, precizează Marcon.
De când a intrat în instituție, acesta le stă ca un ghimpe în coastă celor care caută să fenteze legea. Funcționeză asemenea unui avertizor de integritate.
La al doilea examen, în 2018, cel care a câștigat postul de șofer în detrimentul lui Marcon a făcut-o beneficiind de un blat, având concursul unei persoane din comisia de concurs, susține Adrian Marcon.
Orădeanul nu s-a lăsat sedus de bănuieli, ci s-a pus pe adunat probe. El a descoperit convorbiri telefonice repetate între persoanele incriminate, în zilele în care au fost programate etapele examenului măsluit. S-a luptat însă cu morile de vânt. După victorii de ”etapă” la Tribunal, Curtea de Apel i-a tăiat aripirile.
Ministrul știa de fraudare, dar n-a mișcat un deget
”Totul e fals! Eu dau probe de la trei concursuri fraudate. Și mai pot vorbi și despre alte persoane care nu sunt pe locul. Spre exemplu, directorul tehnic de la Ambulanța Oradea, Adrian Stângă, este de meserie inginer electronist. Nicio legătură cu partea auto, de care răspunde”, acuză Marcon.
Ca fostă victimă a concursurilor fraudate, Marcon a decis să nu mai tacă atunci când dă peste nereguli.
Înaintea examenului de ocupare a postului de director economic, care i-a revenit lui Sabău, i-a scris un mesaj pe Whattsap ministrului Sănătății din acea vreme, PSD-ista Sorina Pintea. O atenționa inclusiv că omul trimis de la minister, Melinte, face parte din jocul de mistificare.
Pintea i-a răspuns senină: ”Așa e”! Dar nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina mizeria, astfel că Sabău a câștigat fluierând, deși Curtea de Conturi a remarcat că nu a respectat condițiile legale.
La vizita de miercuri de la ministerul Sănătății, Marcon a întrebat despre situația lui Melinte. I s-a răspuns că s-ar fi autosuspendat din funcție.
Greu mai scăpăm de gașca de banditi bolșevici PCR-PSD .
P.C.R. (Pile – Cunoștințe – Relații) NU a murit și NU o să moară NICIODATĂ, la români!!!
Dar cât câștigă (salarii, sporuri,… „picături”!) ăștiaaa…, frateee…, de dau 10.000 euroi „șpagă”-la/pentru-angajare… șofer-de/pe/la-„Ambulanță”????????!!!!!