USR-PLUS pare să fi găsit modalitatea prin care să crească apetitul pentru reforme al partenerilor de guvernare de la UDMR: condiționarea celor 29,2 miliarde de euro din PNRR de reformele din Justiție, scrie G4Media.ro.
Mutarea este pe cât de neașteptată, pe atât de greu de parat. De 8 luni, UDMR (fără de care nu se poate face majoritate parlamentară) se opune reformării Justiției. Absența voinței politice de a elimina Secția Specială și modificările făcute de PSD în legislația anticorupție, semnalate în mod repetat și de Comisia Europeană, au făcut ca acum România să fie în exact aceeași situație în care a lăsat-o PSD.
Numai că, acum Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USR-PLUS), a făcut o mutare-surpriză: a propus Comisiei Europene ca livrarea banilor către România să fie condiționată de efectuarea reformelor la care coaliția s-a angajat anul trecut, pe când era în campanie electorală.
Există însă și un risc: dacă nu vom primi anumite sume dintre cele prinse în PNRR, asupra USR-PLUS se vor îndrepta toate acuzele adversarilor și chiar partenerilor politici! Se va zice că din cauza USR-PLUS – sau a condiției puse de acesta – a ratat România miliarde importante de la UE.
De 8 luni, electoratul care a votat USR-PLUS și PNL așteaptă reformele promise în campania electorală
Adoptarea acestor condiții se poate întâmpla pentru că Dacian Cioloș, copreședinte al USR-PLUS, are o influență considerabilă la Bruxelles. Practic, banii nu vor mai veni decât dacă partidele care alcătuiesc coaliția fac ce au promis: adoptarea noilor Coduri – penal și civil, desființarea Secției Speciale, reformarea Inspecției Judiciare, eliminarea prevederilor toxice băgate de “comisia Iordache” în legislație.
Potrivit G4Media, mecanismul de livrare a banilor din partea Comisiei Europene va depinde de reforme. Dacă nu se vor face aceste modificări, România nu va putea cere să i se livreze tranșele de bani. În acest fel, nu va putea deconta marile proiecte din PNRR.
Conform regulamentului, fiecare țară membră UE va trebui, de două ori pe an, să facă un Raport de Implementare pe Reforme, pe lângă raportul privind stadiul proiectelor pentru care s-au cerut bani. Decontarea banilor se va face în funcție de stadiul reformelor, și nu al avansului pe care-l vor avea proiectele.
Premierul Florin Cîțu s-ar fi arătat nemulțumit de planul condiționării banilor de reformele din Justiție. Pe de altă parte, aceasta poate fi marea lovitură a USR-PLUS, partid care a intrat la guvernare, dar n-a putut face niciuna din reformele promise din cauza opoziției UDMR.
Electoratul USR-PLUS este unul puternic pro-Justiție și pro-democrație, iar absența reformelor în aceste 8 luni a indus o stare de nemulțumire care s-a văzut în sondaje.
Ce vor celelalte partide ? Nu vor schimbarea legilor lui Dragnea & CO si vor banii !
„RISCANT” (Sic!)(…, DE CEEEEE????????!
REFORMELE din/în Justiție… NU SUNT PENTRU… PATRIA-NOASTRĂ (!!!), ROMÂNIA?????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NEFERICIT (!!!!!!!!!!!!!!) titlu…!!!
@Paul Parvu,
Subscriu.