Lockdown în Anglia. Se închide totul, inclusiv școlile. Carantina e la fel dură precum cea din primăvară

0
3323

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni seara că întreaga Anglie intră în lockdown (carantină totală), iar școlile se închid, din cauza bilanțului tot mai îngrijorător al epidemiei de Covid-19.

Acest nou lockdown este la fel de strict precum cel din primăvară, de la începutul pandemiei.

  • Oamenii vor avea voie să iasă din case doar cu motive bine întemeiate.
  • Magazinele neesențiale, teatrele, cinematografele, sălile de sport, saloanele de înfrumusețare, localurile se închid până cel puțin la jumătatea lunii februarie.
  • Școlile se închid până cel puțin la jumătatea lunii februarie.

În Anglia, începând de la Crăciun și până acum, numărul pacienților Covid internați în spital a crescut cu 50%, iar specialiștii se așteaptă la o creștere și mai mare.

Boris Johnson: „Date fiind cifrele alarmante, e clar că trebuie făcut mai mult pentru a avea sub control noua variantă de coronavirus, care se răspândește rapid, dar și pentru a ajuta desfășurarea campaniei de vaccinare”.

Guvernul le cere oamenilor să stea în case și să nu iasă decât pentru motive bine întemeiate – cumpărături esențiale, mers la muncă, dacă nu o pot face de acasă, activități fizice, nevoi medicale sau pentru a scăpa de violența domestică.

Boris Johnson: „Cu aproape toată țara aflată sub restricții dure, este clar că trebuie să facem mai mult, împreună, pentru a aduce această nouă tulpină sub control în timp ce vaccinăm. În Anglia vom intra în carantină națională, care este suficient de strictă pentru a aduce sub control această tulpină. Acest lucru înseamnă că Guvernul vă spune din nou să stați acasă. Puteți părăsi domiciliul doar pentru câteva motive stipulate de lege, precum cumpărături esențiale, pentru a munci dacă nu puteți lucra de acasă, pentru a face sport, pentru scopuri medicale, precum un test Covid sau pentru a scăpa de abuzul domestic”.

Boris Johnson a avertizat că următoarele săptămâni vor fi „cele mai grele”, din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri.

Restricțiile vor rămâne în vigoare cel puțin până la jumătatea lunii februarie.

O bună parte din activitățile sportive nu mai sunt permise, dar competiția internă de fotbal – Premier League – continuă.

De ce se închid școlile

Începând de marți, 5 ianuarie, școlile primare și gimnaziale din Anglia se mută în online. Copiii vulnerabili și cei ai căror părinți lucrează în domenii-cheie vor putea veni însă la școală.

Examenele care ar trebui să aibă loc la vară nu se vor mai putea desfășura conform calendarului, a anunțat premierul.

În ceea ce-i privește pe studenți, aceștia vor învăța în continuare online și nu se vor întoarce în campusurile universitare.

Johnson a mai anunțat că până la mijlocul lunii februarie, „dacă lucrurile merg bine”, toți cei din cele patru grupe prioritare stabilite pentru vaccinare vor primi deja prima doză (azilurie de bătrâni, toate persoanele de peste 70 de ani, toate cadrele medicale și lucrătorii din domeniul îngrijirilor sociale), ceea ce va da un atu în lupta cu pandemia, spre deosebire de situația din primăvară.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Fostul ministru Costel Alexe, șeful CJ Iași, acuzat de DNA că a luat șpagă 22 de tone de tablă

* Revelionul TVR – o producție sinistră. Conspiraționiștii Garcea și Bittman. Atacuri grobiene la Iohannis

* Ion Cristoiu naște pui vii: cică Grigore Cartianu a criticat „Revelionul lui Garcea” ca să vină el șef la TVR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here