Lista bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în România, care va începe după 15 ianuarie, a fost definitivată și trimisă direcțiilor de sănătate publică, a anunțat luni coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
După 15 ianuarie, în România va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi incluse:
- persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;
- persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, „în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate”;
- lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a transmis lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Lista a fost trimisă Direcțiilor județene de sănătate publică.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează următoarele afecțiuni:
- diabetul zaharat;
- obezitatea;
- alte boli metabolice, inclusiv congenitale;
- afecțiuni cardiovasculare;
- afecțiuni renale;
- afecțiuni oncologice;
- afecțiuni pulmonare;
- fecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down;
- afecțiuni hepatice moderate/severe;
- afecțiuni autoimune;
- imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.
Cum se pot programa pentru vaccinare pacienții cu boli cronice
Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că pacienții cu astfel de afecțiuni și care vor să se vaccineze trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru că ei vor fi programați pentru vaccinare prin intermediul medicului de familie.
Dacă nu au medic de familie, se pot programa pentru vaccinare anti-Covid prin call center, prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin aparținători.
Trebuie documente medicale justificative?
Întrebat dacă pacientul cu boli cronice trebuie să meargă la vaccinare cu documente medicale justificative, Valeriu Gheorghiță a spus că nu trebuie încurajat acest lucru, poate doar în anumite situații particulare.
„Tocmai de aceeea spuneam că, atunci când programarea se va face prin medicul de familie, dumnealui este în măsură să facă acest triaj medical chiar înainte de vaccinare, și practic se confirmă prin programare că acea persoană se încadrează în categoria de boli cronice”, a afirmat Gheorghiță.
Medicul a mai spus că nu se pune problema dacă pentru o persoană cu o boală autoimună este contraindicat vaccinul anti-Covid, ci se pune problema care va fi nivelul de protecție pe care îl va dobândi, mai ales dacă este sub tratament cu imonosupresoare.
„Asta este o regulă valabilă pentru toate tipurile de vaccin. Nu putem estima de la început care va fi nivelul de anticorpi pe care îl vor dobândi aceste persoane cu boli autoimune. Categoric, nu vorbim despre contraindicații. Dimpotrivă, aceste persoane au nevoie să fie vaccinate”, a adăugat medicul.
Lista activităților „în domenii-cheie, esențiale”
Alături de pacienții cu boli cronice și de persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în etapa a doua a campaniei de vaccinare intră și angajații care „desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale”.
- Personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale, autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
– Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
– Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
– Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
– Unități de producție, transport și distribuție gaze;
– Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
– Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
– Transport de persoane și mărfuri;
– Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
– Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
În Uniunea Europeană sunt aprobate la acest moment, de către Agenția Europeană a Medicamentului, două vaccinuri împotriva Covid-19, cele ale companiilor Pfizer/BioNTech și Moderna.
În România, campania de vaccinare a început în 27 decembrie, în rândul cadrelor medicale, cu vaccinul BioNTech/Pfizer.
Miercuri ar urma să ajungă în România și prima tranșă din vaccinul anti-Covid al companiei Moderna – sub 15.000 de doze în prima tranșă, a anunțat col. dr. Valeriu Gheorghiță.
Programările pentru etapa a doua pot fi făcute de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00
Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare va fi disponibilă vineri, de la ora 15.00.
Coordonatorul campanirei naționale de vaccinare a precizat și modalitatea în care se pot face înscrierile pentru vaccinul împotriva Covid-19.
Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane, care se pot înscrie de vineri, vor fi programate la vaccinare începând de luni, 18 ianuarie.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa pe următoarele căi:
- online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro
- prin medicul de familie
- prin aparținători
- prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.
Coordonatorul campanie le recomandă însă celor cu boli cronice să se programeze prin medicul de familie.
Col. dr. Valeriu Gheorghiță: „Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15.00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători, care pot înscrie până la maximum 10 persoane. Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie, se poate face prin call center sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale, programarea se face prin angajator”.
Pentru această fază a campaniei de vaccinare ar trebui să fie pregătite 1.750 de centre de vaccinare. Autoritățile dau asigurări că, din data de 15 ianuarie, cel puțin jumătate dintre acestea vor fi operaționalizate. De asemenea, la nivelul țării există 43 de caravane mobile, care se pot deplasa pentru vaccinare la persoanele nedeplasabile.
În cazul centrelor medico-sociale, echipele mobile se vor deplasa pentru a vaccina personalul și persoanele aflate în îngrijire.
Coordonatorul campanie de vaccinare a precizat că cele 1.766 de puncte de vaccinare vor putea asigurara imunizarea a peste 100.000 de persoane pe zi, însă totul depinde de stocurile de vaccinuri.