Liga Studenților Iași, condusă de persoane cu discurs legionaroid, a depus plângere la CNCD împotriva lui CTP, care i-a comparat pe pelerinii de la Iași cu teroriștii sinucigași musulmani

19
2213
Silvian-Emanuel Man, președintele de onoare al Ligii Studenților Iași

Liga Studenților Iași a făcut plângere împotriva lui Cristian Tudor Popescu la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce jurnalistul i-a comparat pe pelerinii care s-au dus la moaștele Sfintei Parascheva cu teroriștii sinucigași musulmani. Liga Studenților Iași e condusă de persoane cu discurs mistic, legionaroid și care în ultimii ani au avut poziții apropiate cu cele ale AUR, uneori chiar conspiraționiste.

Pelerinajul din 2023 a strâns la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva, un număr-record de oameni – circa 350.000, mulți aduși cu autocarele, pe bani publici, de diverse primării.

Liga Studenților din Iași acuză că, pe 17 octombrie 2023, în timpul unei emisiuni difuzate pe YouTube, Cristian Tudor Popescu (CTP) a făcut „o serie de declarații controversate în care i-a comparat pe pelerinii creștini ortodocși care s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva cu teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și omoară oameni cu credința că vor întâlni în viața de apoi 72 de fecioare”.

Prostia spusă de CTP. Ce se întâmplă când alergi după rating și te complaci în raționamente facile

CTP a făcut, într-adevăr, o paralelă între pelerinii care pupă racla cu moaște și teroriștii sinucigași care se detonează în numele lui Allah, crezând că după ce mor ca niște martiri îi așteaptă 72 de fecioare și un ospăț pe cinste. Abordarea este, în mod evident, profund greșită și total deplasată, pentru că oamenii nevoiași care se duc în pelerinajele religioase nu omoară pe nimeni și nici nu-și propun asta. Cristian Tudor Popescu a făcut asocierea, probabil, pentru a face pe plac publicului care frecventează respectivul canal YouTube, dar afirmațiile sunt jignitoare și total superficiale.

Mai puțin interesați de rating și mult mai raționali, doi profesori universitari de marcă, Dumitru Borțun și Ciprian Mihali, sunt amândoi de părere că acești oameni nevoiași pe care-i vedem în pelerinajele religioase găsesc în credință un ultim refugiu în fața eșecului cumplit al statului român. Când o duci îngrozitor de prost, când n-ai spitale unde să te vindeci, n-ai poliție care să te apere, n-ai administrație care să-ți facă drumuri etc, ajungi aici – să speri că o minune te va salva. Fără ca asta să însemne că vrei să faci rău cuiva.

Din nefericire, acest tip de discurs senzaționalist, precum cel al CTP, alimentează o altă retorică mult mai periculoasă – cea extremistă.

Cine sunt cei care au reclamat la CNCD. Președintele de onoare al Ligii Studenților Iași: „Să ne luăm libertatea și demnitatea înapoi, ca să putem să ne luăm cu adevărat țara înapoi! Istoria este scrisă de cei curajoși, care scot sabia ca să separe grâul de neghină, oile de capre, și care nu au frica că vor muri de sabie, căci chiar Hristos a spus că «eu n-am venit să aduc pace, ci sabie»!”

În același timp, însă, trebuie amintit cine sunt cei care fac sesizarea. Liga Studenților Iași are în conducere persoane care fac jocuri extrem de dubioase.

Președintele de onoare Silvian-Emanuel Man a avut, în urmă cu doi ani, un discurs rupt de-a dreptul din retorica legionară a anilor 1920-1930, îmbâcsit de ură față de străini, cu iz conspiraționist și mistic-naționalist. La Congresul Studenților, organizat la Putna, în fața Patriarhului Daniel și a președintelui Academiei, controversatul istoric Ioan Aurel Pop, Silvian Emanuel Man a pretins că „țara nu ne mai aparține” și a făcut o aluzie străvezie la legionari, spunând că „(…) părintele Dumitru Stăniloae le-a cerut acelor tineri să fie deasupra celor din interbelic – adică deasupra celor care și-au dat viața pentru Hristos și Neam”.

Președintele de onoare al LS Iași a folosit din plin termeni din retorica misticismului ortodox al lui Corneliu Zelea Codreanu și a acuzat, în mod stupid, că oamenilor le-ar fi frică să vorbească în România, „să spunem lucrurilor pe nume în țara noastră”, unde românii ar fi batjocoriți și marginalizați, și a proclamat că istoria e scrisă de cei curajoși, care scot sabia!

Halucinantul discurs a fost transmis în direct de televiziunea Patriarhiei, Trinitas TV. Mai mult decât atât, Patriarhul Daniel și Ioan Aurel Pop au aplaudat acest delir.

Mai jos, un fragment din ceea ce a spus în 2021 reprezentantul Ligii Studenților Iași, care azi îl reclamă acum pe Cristian Tudor Popescu pentru discriminare.

(…) În 1992, după ce studenții au mers pe jos de la Chișinău la București ducând pe urmeri Crucea Basarabiei în Drumul Crucii, părintele Dumitru Stăniloae le-a cerut acelor tineri să fie deasupra celor din interbelic – adică deasupra celor care și-au dat viața pentru Hristos și Neam. Acest îndemn trebuie să ne cutremure și să ne facă să realizăm ce sarcină înaltă are de purtat generația noastră. Dacă celor din 1871 le-a revenit ca misiune doar realizarea unității de neam, a României Mari, și punerea temeliei unei generații de intelectuali de elită care să conducă și să rânduiască instiuțiile fundamentale ale națiunii și ale statului nostru, acum avem mult mai multe de înfăptuit de către predecesorii noștri.

Astăzi nu este doar pomenirea Sfinților Martiri Brâncoveni, ci și o zi în care ne aducem aminte de creștinii care sunt persecutați în această lume, fie de regimuri tiranice prin pedepse demne de actele martirice, fie de regimuri așa-zis democratice, care îi marginalizează din școli, din universități, de la locul de muncă, eliminându-i sistematic din viața publică pe cei care nu se aliniază corectitudinii politice și așa-zisei culturi a anulării.

Nu mai facem această manifestație în Imperiul Austro-Ungar ca să ne fie frică să spunem lucrurilor pe nume, ci în țara noastră, dar care, din păcate, astăzi nu ne mai aparține.

Aici, între noi, ne este ușor să ne mărturisim unii altora credința noastră, dar când vom pleca de aici, vom avea fiecare dintre noi curajul ca pentru idealurile noastre să fim luați în râs, să fim batjocoriți și marginalizați? Sau să ne batem pentru ele cu riscul de a-i supăra pe mai marii zilei din țară și de peste hotare, călcând abia atunci cu adevărat pe urmele celor de la 1871?

(…) Căci chiar și în vremuri de cenzură, când aveai voie să vorbești doar cu voie de la stăpânire, sau în vremuri de mari prigoană, înaintașii noștri, chiar închiși și bătuți fiind pentru convingerile lor, erau mai liberi decât suntem noi astăzi.

Să ne luăm fiecare libertatea și demnitatea înapoi, ca să putem să ne luăm cu adevărat țara înapoi.

Istoria este scrisă de cei curajoși, care scot sabia ca să separe grâul de neghină, oile de capre, și care nu au frica că vor muri de sabie, căci chiar Hristos a spus că <<eu n-am venit să aduc pace, ci sabie!>>. Așadar, să ne războim cu lenea, confortul și comodidatea din noi, căci eroii nu stau în case, dar să ne războim și cu ignoranța și cu neștiința, căci, vorba lui Eminescu, mulți lucrează, dar puțini gândesc.

Îi așteptăm pe toți cei care doresc că contribuie în mod concret la înfăptuirea idealului național alturi de noi și la apărarea civilizației noastre, în toamnă, la Iași, unde vom organiza un vertiabil Congres Studențesc, cum am mai și organizat, dealtfel, în trecut, asemenea congreselor de odinioară”.

Conspiraționist anti-vaccinist pe linia Șoșoacă-Simion

Aceasta n-a fost o scăpare. Cu doar câteva luni mai devreme, în luna mai 2021, studenții de la UMF Iași refuzau în proporție de 88% să se vaccineze anti-Covid! Același lider al LS Iași, Silviu-Emanuel Man, contesta vehement orice măsură sanitară de prevenire a răspândirii epidemiei, pretinzând ba că testarea era prea scumpă, ba că studenții sunt toți scutiți de la vaccinare din cauză că sunt bolnavi ori că „au ales să nu se imunizeze”.

Era perioada în care propaganda conspiraționistă și antivaccinistă duduia în România, oamenii fiind înnebuniți de teorii care mai de care mai apocaliptice – că rămân sterili sau că le cresc solzi dacă se vaccinează, că virusul a fost inventat de Ocultă ba ca să fie cipați și controlați cu antenele 5G, ba ca pretext să fie instaurată dictatura mondială etc.

Deși s-ar putea crede că, fiind el însuși student, liderul LS Iași ar fi un adept al cunoașterii, al științei și al progresului, în realitate acesta propaga pe contul său de Facebook ceremonii religioase, steaguri tricolore și mesaje de contestare a măsurilor de prevenire a infectării cu Covid. Atunci când se apropiau mitingurile AUR, Silvian-Emanuel Man își îndesea mesajele care veneau în întâmpinarea liniei discursului promovat de George Simion și Diana Șoșoacă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Deputații PSD-PNL au votat legea care prelungește pensiile speciale încă 40 de ani. Minciuni ordinare PSD: „Această lege respectă solicitările Comisiei Europene”

* Colcăială printre „specialii” care au capturat România: judecătoarea Ana Maria Chirilă – arestată pentru că sprijinea traficanții de droguri; judecătoarea Gabriela Mazilu – prinsă cu 6 milioane de euro nejustificați

* De ce nu-i mai ajung lui Ciolacu nici măcar cele mai mari încasări din istoria României: cheltuielile statului PSD-PNL cresc în acest an la 39% din PIB!

* Comisarul Berbeceanu îl ridiculizează pe Ciolacu: „Văd că v-ați umplut frigiderul cu suta aia!”. Festival de ironii și critici dure la postarea premierului despre cumpărăturile „consistente” făcute cu 100 de lei

* Unul dintre marii golani ai politicii românești – numit pe 9 ani consilier la Curtea de Conturi! Grobianul Aurelian Bădulescu, omul Gabrielei Firea, și-a șters toate mârlăniile și comentariile antisemite de pe Facebook

* A doua extrădare a unui PSD-ist fugar. Fost deputat, șantajistul a fost adus din Italia, la 7 ani după revenirea forțată din Dubai

* Vasile Bănescu către Mihail Neamțu: „V-ați pierdut deplin rușinea și bunul-simț”. Derivă totală a politicianului eșuat: zice că e „hărțuit” și „amenințat” de purtătorul de cuvânt al BOR

* VIDEO. Tragedie imensă în Gaza: 800 de oameni au murit în spitalul distrus de explozii

* „Ca arabi, nu putem să ne ascundem în spatele copiilor din Gaza eșecul de a controla huliganii Hamas. E un eșec moral pe care lumea îl vede. Vă cer să privim spre viitor, nu spre trecut”

* VIDEO. Rusoaica expulzată din Germania pentru propagandă putinistă e acum disperată: „Înțeleg de ce toți cei educați se mută în SUA. Dacă ești deștept, n-ai ce să faci în Rusia. De ce să muncești într-o fabrică? Ai 3 neuroni? Zombi nenorociți!”

19 COMENTARII

 1. „Din nefericire, acest tip de discurs, precum cel al CTP, alimentează o altă retorică mult mai periculoasă – cea extremistă.”

  Aha. Pai asta trebuia sa dezbata articolul. Cat rau poate face un singur prost.

  Dupa prostoiul asta ar trebui interzise babele postitor-fasaitoare si lasati sa zburde liberi toti mohamazii in cautare de 72 de fecioare doritoare. Oare CTP vine de ce tampit si prostul asta?

  Pai daca va pregatiti sa interziceti babele proaste dar benigne, o sa va treziti cu raspunsuri ce nu va plac.

  Si voi in loc sa taxati derapajul dement al CTPului, voi o dati cu oistea in gard cu legionaroizii.

  Spuneti drept, voi lucrati pentru AUR si faceti propaganda cu steag fals.

 2. Seful Ligii studentilor din Iasi are stiul lui cam demodat, fiindca asta e asta ii este croiala. Dar il preocupa tara, starea ei, ar dori schimbarea in bine. Acesta este esentialul.
  CTP este caustic, conflictual, exagereaza. Insa nu pentru rating, ci fiindca asta este felul lui. Dar, si la el, esentiala este grija pentru tara, pentru vinovatia politicienilor corupti.
  Autorul ii critica pe amandoi si nu remarca esenta comuna, de care ar trebui sa ii faca constienti si atenti la exagerarile care ii separa.
  Diferenta sunt acum neesentiale. Esential, este de fapt fondul, care este comun. Cei doi si categoriile carora apartin – si nu sunt singurele asemenea categorii – in loc sa-si tempereze excesele si sa inteleaga ca au acelasi scop, fac din diferente un motiv de lupta.
  Romanii care ar dori salvarea Romaniei se razboiesc, iar distrugatorii castiga – ei sunt uniti, se sprijina reciproc.(Vezi cum Justitia i-a facut scapati pe marii infractori, vezi intrepatrunderea clasei politice cu cea a infractorilor, vezi tertipurile prin care politicienii protejeaza privilegiile celor din iustitie. Etc..)

 3. „Când o duci îngrozitor de prost, când n-ai spitale unde să te vindeci, n-ai poliție care să te apere, n-ai administrație care să-ți facă drumuri etc, ajungi aici – să speri că o minune te va salva. Fără ca asta să însemne că vrei să faci rău cuiva.”

  N-ar fi mai simplu dacă n-ar vota de peste 30 de ani tot aceleași partide?
  Dar prostia și sărăcia merg mână-n mână.

 4. merg în alta zi la Sfânta Paraschiva, oare sunt primit? Ma pot reculegere?
  Și atunci, de ce este necesar ca să stam 24 de ore la coada? Amintire de la cozile ceaușiste??
  Pricopsiti popii, baaa!

  • Corect dar off topic.
   Locurile de rugaciune si partzuri ale babelor costa cu mult prea mult. De acord!

   Insa(!) aici e vorba de mohamazii dornici de 72 de fecioare, nude si dornice. Mohamazi pe care CTPul ii apara lansand un „red herring” cu babele, in numele Prea Sfintei si Prea Cucernicei Korektitudini Politice.
   Si nu m-ar mira ca CTPul sa ia bani de la Hamas pt o astfel de magarie. Pentru ca mistoul asta jegos l-am gasit intr-o revista turceasca de politica externa (pur intamplator).

   In acest moment il consider pe CTP agent musulman.

 5. Comparația lui CTP se limitează doar la credulitatea de care dau dovadă practicanții celor două religii și la nimic altceva: similitudinea este că aceștia cred în minuni care, prin definiție, contravin legilor fizice, care guvernează realitatea lumii în care trăim.

 6. O multime de analfabeti functionali se duc dupa fenta autorului articolului. Asta inseamna sa vezi podcastul si sa nu intelegi ce se vorbeste. Nu stiu unde vede el ca CTP vrea sa interzica babelor sa nu mai pupe moastele.
  Iar din punct de vedere al credintei oarbe fara creier chiar se compara pupatoarele cu barbosii. Numai sarcinile credinciosului sunt altele.

 7. Toti cei care n-ati vazut podcastul cu CTP si o dati in balarii „dupa fenta” „marii jurnaliste” fosta RTV, actuala Digi24, marea balbaita mercenar de presa Lili Ruse (din punctul meu de vedere, asta e mai terorista decat toti „explodacii” islamisti la un loc pentru ca ani la rand a omorat mintile a milioane de romani cu minciunile, denaturarile si jocul murdar facut la RTV – „marile dezbateri” regizate cu tot felul de sconcsi comunisti) sau care l-ati vazut, dar n-ati inteles nimic din comparatia facuta de CTP, va rog, abtineti-va! Ii invit pe marii teologi sa-mi explice la ce-ti trebuie fecioare, vin, porci, etc. in viata de apoi, unde corpul fizic se pare ca lipseste sau cine-i „salveaza” in realitate pe pupatorii de moaste daca in Biblie scrie ca toti oamenii morti care au existat vreodata raman morti pana la a doua venire a lui Isus, la Judecata de apoi (si sfintii au fost tot oameni, facuti sfinti tot de oameni)!? Legile divine trebuie sa fie drepte si imuabile, timpul nu exista pentru divinitate! Mi se pare ca ambele tabere cauta sa faca troc cu divinitatea, ca aceste „nevoi” ale lor tin de lumea actuala materiala mai mult si mai putin de lumea spirituala, iar liderii religiosi din ambele tabere le exploateaza si manipuleaza maxim ignoranta (mai ales in scop mercantil si politic), iar multi dintre noi stim ca goana dupa bani si putere nu-l reprezinta pe Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here