Legătură directă cu Indonezia. Portul Constanța este recunoscut ca „hub” important pe relația Europa-Asia

1
1937
Portul Constanța

Printr-un memorandum semnat marți cu cel mai mare operator portuar de stat din Indonezia, Portul Constanța este recunoscut ca un important „hub” pentru piețele din Europa și Asia.

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” (CN-APM SA) Constanța a semnat marți un Memorandum de Înțelegere cu o importantă companie din zona Oceaniei și Asiei de Sud-Est: PT Pelabuhan Indonezia II (Persero), cel mai mare operator portuar de stat din Indonezia.

Costel Stanca, director peste porturi

Memorandumul, intitulat „De la Est la Est – Dezvoltarea parteneriatelor și deblocarea oportunităților”, a fost semnat de Elvyn G. Massasya (CEO Persero) și Costel Stanca (director general CM APMC SA).

Documentul prevede principalele linii de cooperare între cele două părți, axate în special pe schimb de informații, tehnologie, IT, securitate cibernetică și schimb de experiență, precum și identificarea de oportunități de afaceri.

Cooperarea va include autoritățile portuare, operatorii portuari, linii de transport maritim, furnizorii de servicii de transport intern și/sau organizațiile conexe.

Aceasta este prima cooperare a Indoneziei în Marea Neagră, Constanța fiind considerată un foarte important „hub” („un mediu de afaceri controlat, în care rezidenții și partenerii au acces la oportunități pentru creșterea accelerată a business-ului propriu, atât pe verticală, cât și pe orizontală”, conform definiției consacrate a acestui termen, în literatura/teoria economică) pentru piețele Europei (în special ale zonei de Est) și Asiei (mai ales pentru cele din partea Orientală și Centrală).

La eveniment, desfășurat la sediul APMC (vechea „Gara Maritimă”) de la Poarta-1 a Portului Constanța, au fost prezenți ambasadorul Republicii Indonezia în România și Republica Moldova, Excelența Sa M. Amhar Azeth, și prefectul județului Constanța, George Niculescu.

Semnarea Memorandumului

Semnarea acestui document marchează și 70 de ani de relații diplomatice între România și Indonezia.

A fost reprezentată și puternica organizație patronală locală a operatorilor portuari, Constanța Port Business Association.

PT Pelabuhan Indonezia II (Persero) este unul dintre cei mai mari operatori portuari de stat din Indonezia. Subordonează 12 porturi publice, 100% deținute de guvernul indonezian, situate în cele mai importante 10 provincii din punct de vedere al creșterii economice.

De asemenea, PT Pelabuhan Indonezia II (Persero) deține 17 companii subsidiare, împărțite în următoarele categorii principale: manipulare mărfuri, logistică și servicii portuare, dezvoltare afaceri și utilități.

Portul Tanjung Priok – una dintre filialele PT Pelabuhan Indonezia II – reprezintă cel mai mare port comercial din Indonezia, care a operat 7,6 mil. TEU (twenty-foot equivalent unit) în anul 2018, clasându-se pe locul 22 în topul mondial al porturilor.

Compania indoneziană și-a propus să devină un operator portuar de talie mondială, sprijinind astfel obiectivul Indoneziei de confirmare ca important actor maritim internațional.

La microfon, George Niculescu, prefectul județului Constanța

La finalul evenimentului, delegația indoneziană a făcut un tur tehnic al Portului Constanța, la bordul navei de protocol a APMC, Anghel Saligny.

Fotografii: Octavian-Mihail Șerbănescu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Război în Ucraina. Separatiștii ruși, asalt cu mitraliere și tancuri pentru a compromite procesul de pace

* Tăriceanu, un dictator tot mai mare într-un partid tot mai mic. Contestatar executat cu sânge rece

* Barurile și cafenelele, mai pline cu elevi decât sălile de clasă. Chiulul, fenomen de masă în România

* Îl acuză pe Iliescu că i-a ucis părinții! Valentin Ceaușescu, fiul dictatorului, se consideră victimă a Revoluției din 1989

1 COMENTARIU

 1. Multumesc Paul.Articol bine documentat.
  Mai astept.
  A fost o informatie buna ca si investitiile care vor fi la Galati,cu investitiile de la baza militara si intrarea pe piata ingrasamintelor din Romania a marocanilor.
  Vorbesc depre marocani pentru ca am lucrat foarte multi ani cu compania asta, dar din pacate nu pentru Romania.
  Poate renaste si Constanta noastra.Doamne ajuta.

  Daca nu te superi Paul as vrea sa stiu si eu parerea ta despre similitudinile dintre situatia politica de astazi si CDR-ul din ’96.
  Aia macar au avut decenta sa castige alegerile si pe urma sa-si traga la gioale.
  Cand nu inveti din prima greseala inseamna ca esti complet idiot.
  Cam pentru asta vor astia sa mergem la vot. Sa votam iar idioti pusi pe liste de partid.
  Oare mai merita?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here