Kovesi: Dacă aș fi fost ministrul Finanțelor, n-aș fi putut dormi din cauza amplorii fraudelor fiscale. România strânge din TVA cu 14% mai puțin decât media UE

1
1319
Laura Codruța Kovesi, dată afară de la șefia DNA de către PSD, conduce acum Parchetul European

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a declarat într-un interviu acordat Euronews.com, la un an de la înființarea instituției, că aproximativ 130 de miliarde de euro se pierd anual în Uniunea Europeană din cauza necolectării corecte a TVA. Dintre aceștia, între 30 și 60 de miliarde sunt fraudați sau „pur și simplu furați” din bugetele țărilor. Autoritățile nu sunt suficient de interesate pentru a recupera aceste pagube, constată Kovesi.

Șefa Parchetului European a menționat: „Dacă aș fi fost ministru de Finanțe, probabil că n-aș fi putut dormi din cauza asta. (…) Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”.

Kovesi nu a nominalizat explicit România, dar țara noastră este campioana absolută a fraudelor în privința colectării taxelor – iar firele mafiei duc direct la clasa politică. Statul român colectează doar 27% din PIB de pe urma TVA, a taxelor și impozitelor, în timp ce media europeană este de 41%. Acesta este și un barometru al corupției din țările UE: se observă că gradul de colectare a taxelor crește sau scade nu în funcție de nivelul de trai, ci de cel al corupției din statele respective.

Din cauza gradului foarte scăzut de colectare a taxelor și impozitelor, România nu poate, între altele, să mărească pensiile și nici să facă investiții în infrastructura țării, trăind pe datorie (doar în 2022 Guvernul vrea să împrumute 30 de miliarde de euro). În România, actualul ministru al Finanțelor este Adrian Câciu, susținut de trustul oligarhului Dan Voiculescu și propus în funcție de PSD.

În primul său an, EPPO a început 929 de anchete, a emis 28 de rechizitorii și a obținut deja 4 condamnări și înghețarea unor active în valoare de 259 de milioane de euro.
Țările care au opus cea mai mare rezistență la anchetele procurorilor europeni au fost însă Slovenia și Polonia. Guverul de la Ljubljana n-a vrut să desemneze procurori în cadrul EPPO, apoi a propus ca legislația să fie modificată astfel încât perioada de timp în care se poate urmări penal un caz de fraudă economică să fie redusă. Puterea de la Varșovia nu doar că n-a dorit să intre în EPPO, dar a refuzat sistematic și cererile primite de la procurorii europeni.

În schimb, surpriza plăcută e Ungaria, care a cooperat cu EPPO la toate solicitările.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani. cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Raport secret britanic: armata rusă ar putea intra în colaps din cauza pierderilor uriașe – peste 30.000 de militari. Putin consideră că e “un preț acceptabil”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

1 COMENTARIU

  1. fratii NEVOITZA, NEPOTII FOSTULUI SEF AL AVS PE VREMEA LUI ceausescu AU PRIMIT DE LA PARTID „AMNISTIE” FISCALA DE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE EURO.
    CATI CA EI ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here