Capacitatea secției de Terapie Intensivă din Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara este excedată de numărul cazurilor grave de Covid-19: de duminică până luni, 6 persoane au murit aici pentru că n-au mai avut loc la ATI. Vestea teribilă este dată de medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase, care luni a anunțat că din acest moment situația se poate repeta în orice clipă. Pe secție sunt tot mai mulți oameni în stare foarte gravă și pe care medicii nu-i pot ajuta pentru că nu mai au cum.
Medicii infecționiști și cei de la ATI avertizează constant, de câteva luni, că există pericolul să ajungem aici. O combinație de ignoranță, lipsă de educație și dezinformare propagată de conspiraționiști a făcut însă ca oamenii să sfideze în continuare pericolul.
“S-au decompensat și n-am avut soluție pentru ei. Neavând loc la Terapie Intensivă, nu putem să îi punem pe ventilație mecanică”
Acum, medicul Musta face bilanțul acestui tip de comportament: „Suntem într-o situaţie dificilă, la Terapie Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe secţie avem cazuri foarte grave, care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze şi, neavând Terapie Intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă (de duminică până luni – n. red.), să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi la Pneumofiziologie, şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei“.
Devenit celebru astă-primăvară, în primul val Covid, pentru rata excelentă de vindecare a pacienților, dr. Musta a declarat, citat de News.ro, că acest lucru – salvarea oamenilor – devine tot mai dificil, pentru că ajung la spital tot mai mulți oameni în vârstă, cu comorbidități.
Doar județul Timiș, singur, a avut luni infectări și decese câte se înregistrau, în aprilie-mai, în toată țara!
Dr. Musta a subliniat că, în mod normal, dacă n-ar fi infectați cu virusul, oamenii ar putea să lupte mai departe cu bolile lor cronice și să trăiască liniștiți. Dar apariția acestei afecțiuni suplimentare le este fatală.
„Sunt oameni care sunt cu comorbidităţi importante, sunt oameni în vârstă, dar din păcate, datorită faptului că au făcut boala, este foarte greu, la ora actuală să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecţie care aduc totodată şi cazuri foarte grave şi cazuri de Terapie Intensivă, aveau o şansă. Acest lucru se întâmpla în primăvară când reuşeam să salvăm foarte mulţi oameni fiindcă încă mai aveam locuri în spitale. Astăzi, spitalul nostru nu mai are niciun loc, în spitalele suport, CFR şi Centrul de Recuperare Cardiovasculară nu este niciun loc. Suntem într-o situaţie dificilă. Mâine este vorba să se deschidă Ascarul, mai primim câteva locuri şi acolo, dar e foarte probabil să se umple repede, după care, nu ştiu“.
Printre afecțiunile cronice pe care oamenii le-ar putea înfrunta, în mod normal, dar devin comorbidități în Covid sunt, explică Musta, diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare.
Liliana Oneț, prefectul județului Timiș, a anunțat că se vor deschide pentru Covid clinicile Ascar și Medicina Muncii, de la Spitalul Municipal, mărindu-se astfel cu încă 70 numărul paturilor de Terapie Intensivă.
Luni s-au raportat, în județ, 253 de infectări noi și 14 decese – bilanț valabil astă-primăvară, în aprilie-mai, pentru toată țara!