În noaptea de sâmbătă spre duminică (28/29 octombrie), România trece oficial la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Ziua de duminică va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an. La noapte câștigăm, teoretic, o oră de somn.
În această noapte revenim, practic, la ora standard (sau „ora naturală”), așa cum este considerată ora de iarnă. Cea de vară este o „abatere” de la ora standard, pentru a ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală, a profita la maximum de lumina zilei în funcție de anotimp și a economisi astfel energie.
Regula celor două schimbări de oră dintr-un an funcționează astfel:
- trecerea la ora de vară: în dimineața ultimei duminici din martie, ceasurile se dau cu o oră înainte (ora 3.00 devine ora 4.00);
- trecerea la ora de iarnă: în dimineața ultimei duminici din octombrie, ceasurile se dau cu o oră înapoi (ora 4.00 devine ora 3.00), pentru a se reveni la ora standard.
Trenurile aflate în circulație la ora 4.00 vor staționa o oră dacă mai au mult până la destinație sau își vor continua mersul dacă destinația e aproape
CFR Călători informează, printr-un comunicat, că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare.
„În noaptea de 28/29 octombrie 2023, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din «Mersul de tren» în vigoare, respectând ora Europei Orientale.
Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinați.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 29 octombrie 2023, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din «Mersul de tren» în vigoare.”
Istoria schimbării orei
Sistemul orei de vară a fost vehiculat pentru prima oară, în anul 1784, de omul de știință american Benjamin Franklin (1706-1790), unul dintre fondatorii Statelor Unite.
În acest moment, 70 de țări funcționează după acest sistem. Uniunea Europeană a adoptat schimbarea orei în 1980, iar România l-a fixat în 1998.
Istoricul este însă mai lung. În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie, dar au intervenit mai multe schimbări ulterioare. În 1943, în plin război mondial, România a renunțat la schimbarea orei. A revenit în 1979, cu unele fluctuații, iar în 1998 l-a „bătut în cuie”.
Pe planetă, prima țară care a introdus ora de vară a fost Germania, în 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). A urmat Marea Britanie – tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia (în Europa), dar şi îndepărtata Tasmanie (insulă care acum aparține Australiei). Pe 19 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în SUA, dar a fost folosită doar până în 1919. A fost reintrodusă ulterior, iar acum e pe cale să fie scoasă din nou, prin lege.
Și Europa ia în calcul să renunțe la ora de vară, iar Parlamentul European susține propunerea, care are și un important suport popular. Inițial, termenul prevăzut era 2019, apoi s-a vorbit de 2021. Deocamdată, însă, discuția a rămas în aer.
Atenție la depresii!
Un sondaj efectuat pe 4,6 milioane de oameni din Uniunea Europeană (dintre care 84% s-au pronunțat în favoarea renunțării la schimbările orare) a arătat că oamenii resimt disconfort fizic și mental din cauza schimbării orei – și când trec la cea de vară, și când revin la cea de iarnă. Unii adorm mai greu, alții au insomnii.
Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.
În martie, la trecerea la ora de vară, unele persoane acuză o oboseală puternică, însoţită de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.
În octombrie, la trecerea la ora de iarnă, poate crește tulburarea afectivă sezonieră – un tip de depresie declanșată de schimbarea anotimpurilor și de scăderea luminii zilei. Pentru a evita aceste probleme, sunt recomandate exercițiul fizic, petrecerea timpului afară dimineața și terapia cu lumină.
Medicii spun că schimbarea orei nu provoacă în mod direct afecțiuni de sănătate mintală, dar le poate accentua pe cele preexistente.