duminică, aprilie 21, 2024
AcasăLumeaEuropaKovesi nu se joacă nici în Europa! 2.000 de anchete, în primul...

Kovesi nu se joacă nici în Europa! 2.000 de anchete, în primul an, pe lista noului Parchet European. „Investiţi în noi, merită!”

-

Procurorul şef european Laura Codruţa Kovesi a pledat joi, la Bruxelles, într-o şedinţă comună a Comisiei pentru Libertăţi Civile (LIBE) şi a Comisiei de Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, pentru un buget mai mare al instituţiei pe care o conduce, plecând de la estimarea că aceasta va deschide 2.000 de cazuri noi în primul an de activitate.

Procurorul şef european a estimat nevoile EPPO (Parchetul European) pentru anii 2020 şi 2021.

„Un lucru este clar, estimările mele preliminare fac cadrul financiar-legislativ în baza căruia a fost adoptat regulamentul Parchetului European să fie depăşit. S-a pornit de la premisa iniţială că Parchetul European va începe cu resurse iniţiale în 2020 şi va atinge viteza de croazieră în 2023, an în care volumul de speţe tratate de EPPO va fi în jur de 1.000. Însă această premisă iniţială s-a dovedit a fi greşită”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi eurodeputaţilor din Comisia LIBE.

- Advertisement -

Ea a explicat că, în primul rând, din principiu, Parchetul European nu poate activa ca o agenţie cu activitate de regularitate, care să înceapă de la zero şi să-şi sporească gradual nivelul de activitate.

În al doilea rând, EPPO trebuie să îmbunătăţească nivelul de protecţie a intereselor financiare ale UE, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

„În al treilea rând, introducerea EPPO în sistemele juridice naţionale nu ar trebui să permită o scădere a nivelului existent de protecţie a intereselor financiare ale UE. În practică, asta înseamnă ca în primul an de activitatea EPPO să poată deschide cel puţin 2.000 de cazuri noi. Parchetul European va investiga şi instrumenta o parte din ele şi le va deferi pe restul către serviciile naţionale”, a detaliat ea.

- Advertisement -

„Nu putem realiza toate aceste lucruri cu 22 şi un sfert de procurori europeni delegaţi, 22 de procurori europeni şi 29 de angajaţi ai Parchetului European ai biroului central, cum arată planul actual”, a pledat ea în Comisia LIBE.

„Pentru mine este clar. Dacă vrem să facem o treabă serioasă, dacă vrem să demonstrăm valoarea adăugată a EPPO, dacă vrem un EPPO cu adevărat independent, va trebui să începem numai cu procurori delegaţi europeni cu normă întreagă. Şi avem nevoie de cel puţin doi în fiecare stat membru, ceea ce este perfect în linie cu regulamentul EPPO”, a dat ea asigurări.

Kovesi a mai spus că a început să viziteze statele membre ale Pachetului European şi a primit până acum sprijin puternic pentru o revizuire a alocării bugetare.

„Există o înţelegere comună că EPPO va întări lupta noastră împotriva criminalităţii transfrontaliere, va ameliora cooperarea şi va spori încrederea reciprocă între statele membre. Îmi doresc ca Parchetul European să fie un centru de excelenţă pentru confiscarea activelor criminale şi aş mai dori ca EPPO să schimbe cu adevărat situaţia în lupta împotriva fraudei transfrontaliere cu TVA”, a mai spus procurorul şef european.

Laura Codruţa Kovesi a citat dintr-un raport recent care estimează fraudele cu TVA în UE sunt între 30 şi 60 de miliarde de euro anual. „Cred că merită să investim în EPPO”, a încheiat Laura Codruţa Kovesi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dan Barna: „Am vorbit la telefon cu domnul Orban. Vom vota împotriva învestirii lui în Parlament”

* USR trebuie să intre la guvernare!

* Orban, la loc comanda! Iohannis îl desemnează tot pe actualul premier să fie viitorul premier. PSD, în corzi!

* Silvian Ionescu: Adrian Năstase a fost spion al Securității! „Referent, apoi colaborator în serviciul ce îl conduceam în DIE”

* Voiculescu îi face cu ochiul lui Iohannis. Preşedintele e chemat „să rupă ritmul”: nici cu PNL, nici cu PSD!

* Hoţie în sediul PSD: două ziariste au rămas fără banii din portofel!

* Guvernul Orban a căzut, trăiască Guvernul Orban! Premierul anunţă planul PNL pentru alegeri anticipate

* VIDEO. Prima ninsoare – primul balamuc. În Bucureşti, se vede „mâna” primăriţei Firea

* Ar fi de râsul lumii şi al lui Iohannis ca PSD să voteze, de frică, un al doilea Guvern Orban!

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Chiar merita investit in Laura Kovesi ,este o VALOARE pe care o va dovedi din plin!!Succes si de-abia astept sa vina in tara dupa hotii care au devalizat tara si aici li s-au prescris faptele!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -