Judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată România la CEDO după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – controlat la acel moment de gruparea Savonea – l-a sancționat pentru niște postări pe Facebook din ianuarie 2019, în care apăra independența justiției și critica asaltul PSD asupra magistraților și legislației penale, relevă G4Media.ro.
Acțiunea a fost introdusă în martie 2021, Danileț invocând încălcarea Articolelor 8 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. După mai multe verificări, CEDO a admis plângerea și, în urmă cu două luni, instanța a cerut Guvernului de la București să-și prezinte apărarea.
Danileț reclamă încălcarea libertății de exprimare. CSM n-a sancționat până acum niciun magistrat care s-a situat de partea PSD și a masacrării legilor justiției
Merită menționat că, până acum, CSM n-a sancționat niciunul din judecătorii care au susținut public asaltul regimului Dragnea asupra justiției în intervalul 2017-2019 – deși unii dintre aceștia au fost chiar răsplătiți ulterior și propuși inclusiv pentru Ministerul Justiției, vezi cazul Dana Gârbovan.
În schimb, același CSM s-a dovedit necruțător cu magistrații care au anchetat (procurori) sau condamnat (judecători) mari infractori conectați politic și cu cei care au criticat masacrarea legislației penale de regimul PSD.
În apărarea sa, judecătorul Cristi Danileț a invocat faptul că pedeapsa – dată de CSM și validată de Înalta Curte de Casație și Justiție – i-a încălcat libertatea de exprimare. Punctele de vedere ale magistratului vizau chestiuni generale, de interes public, și nu cazuri punctuale. Sancțiunea dată de CSM i-a afectat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale, a explicat Danileț în plângerea sa.
Gruparea Savonea l-a pedepsit în 2019 pe judecător pe motiv că, prin postările de pe Facebook, ar fi știrbit prestigiul justiției
La CEDO, judecătorul este reprezentat de avocata Nicoleta Popescu, cea care a câștigat tot acolo și procesele intentate statului român de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA, și de judecătoarea Camelia Bogdan. Prima a fost demisă abuziv, interzicându-i-se dreptul constituțional la apărare. Cea de-a doua a fost hăituită permanent și exclusă de două ori din magistratură după ce a îndrăznit să-l condamne pe oligarhul securist Dan Voiculescu, mogulul Antenei 3 și ideologul USL.
În 2019, Cristi Danileț a fost sancționat pe motiv că, prin postările sale pe Facebook, ar fi știrbit prestigiul justiției, aducând atingere onoarei și probității profesionale.
Acum doar două săptămâni, tot Danileț a fost exclus de CSM din magistratură invocându-se motive de-a dreptul ridicole: două filmulețe pe Tik-Tok în care magistratul făcea exerciții de arte marțiale și, respectiv, tundea un gard viu.
Postarea din 9 ianuarie 2019 pentru care CSM l-a sancționat pe Danileț cu tăierea a 5% din salariu pe două luni și interdicția de a fi avansat în funcție 5 ani: „Poate că cineva remarcă totuşi succesiunea atacurilor, destructurărilor şi decredibilizărilor la adresa următoarelor instituţii: DGIPI, SRI, SPP, Poliţia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus şi tare a ‘abuzurilor instituţiilor de forţă’. Ştim cu toţii ce ar însemna lipsirea de eficienţă sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituţii: servicii, poliţie, justiţie, armată? Şi, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispoziţiilor art. 118 alin. (1) din Constituţie potrivit cărora ‘Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale’? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democraţia, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizaţi că ar fi … constituţional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor“.