Jocul destinului: ministrul Eduard Novak a luat medalia de argint la Jocurile Paralimpice, la fel ca oponenta sa Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice!

2
5899
Eduard Novak - Ana Maria Popescu

Ciclistul Eduard Novak (44 de ani), ministrul Tineretului şi Sportului, a câștigat medalia de argint în proba de urmărire individuală pe 4.000 de metri (categoria C4), vineri, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Tot argint a luat și cea mai vocală contestatară a sa, spadasina Ana Maria Popescu, la Jocurile Olimpice, luna trecută, tot la Tokyo.

În finala pentru medalia de aur, Eduard Novak a fost depășit de slovacul Jozef Metelka, deși românul avusese un start mai bun. Același Metelka avusese un timp mai bun şi în calificări, desfășurate tot vineri.

Eduard Novak, membru UDMR, a adus astfel prima medalie a delegaţiei României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo şi a patra din palmaresul său (una de aur și trei de argint).

Medaliile lui Eduard Novak

  • 2008, Beijing: argint (contratimp, categoria LC2)
  • 2012, Londra: aur (urmărire individuală, categoria C4)
  • 2012, Londra: argint (contratimp, categoria C4)
  • 2020, Tokyo: argint (urmărire individuală, categoria C4).

Rduard Novak a devinit cel dintâi ministru în funcţie care câștigă o medalie, în istoria Jocurilor Paralimpice.

Ana Maria Popescu, 27 august: „Felicitări!”

Medaliată cu argint, luna trecută, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în proba de spadă, scrimera Ana Maria Popescu a ținut să-l felicite pe Eduard Novak pentru rezultatul reușit vineri.

„Veşti bune de la Paralympic Games Tokyo 2021. Eduard Novak aduce prima medalie pentru delegația României, argint în proba de urmărire C4 pe pistă. Felicitări”, a scris Ana Maria Popescu pe pagina sa de Facebook.

Luna trecută, după argintul câștigat la Tokyo, Ana Maria Popescu a aruncat o săgeată către ministrul Sportului, acuzând subfinanțarea scrimei.

De la București, Eduard Novak a replicat printr-o declarație: „După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana Maria nu putea să câştige sau nu câştiga medalia de aur”.

Eduard Novak

Ana Maria Popescu, 28 iulie: „Domnule ministru, să ajungeţi dvs. la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care eu n-am fost în stare să-l iau!”

La revenirea în țară de la Olimpiadă, Ana Maria Popescu a fost întâmpinată de Eduard Novak pe culoarul spre salonul oficial de la Aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Novak i-a întins mâna, dar sportiva a refuzat să i-o strângă.

Spadasina a avut un discurs în aceeași notă războinică: ”Indiferent că ne întoarcem de acolo cu medalii sau fară, noi muncim la fel. Şi noi, şi antrenorii noştri. Apropo de finanţare, domnule ministru, pe lângă ei, am avut ca parteneri de antrenament sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate, pentru că nu mai am alţii. Îmi doresc tare mult să ajungeţi dumneavostră la Tokyo şi să luaţi aurul ăla pe care eu n-am fost în stare să-l iau! Şi credeam că mă aşteptaţi cu cecul ăla de 5 milioane, dar nu-i problemă, mai avem timp să mi-l daţi şi să facem o sală nouă pentru copiii aceia”.

Refuzut sportivei de a da mâna cu ministrul-sportiv

Eduard Novak a reacționat pe Facebook:

„Am mers cu mare emoţie şi bucurie să-i întâmpin astăzi pe sportivii noştri care au revenit de la Tokyo. M-am întristat însă că interpretarea dată de presă declaraţiilor mele de acum câteva zile a umbrit bucuria pe care Ana Maria Popescu o merită pentru medalia obţinută cu atâta muncă.

Ştiu ce greu se câştigă o medalie, ştiu câtă muncă e în urmă, câţi ani de sacrificii şi renunţări. Ca ministru, dar şi ca sportiv, îmi pare rău că un astfel de moment, care trebuia să fie unul de fericire, este întunecat de un scandal de presă.

Nimic din cele declarate de mine nu a fost îndreptat împotriva Anei Maria Popescu, pentru care am toată aprecierea şi admiraţia. Este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă, nu al celor şase luni de când sunt eu ministru.

Răspunsul meu la o întrebare legată de buget a fost interpretat şi comentat ca un atac la adresa Anei. Citiţi, vă rog, postarea mea din momentul câştigării medaliei! Aceea este declaraţia mea despre ea. Mă doare să vad sportivii loviţi. Cuvintele dor mai mult decat faptele. Titlurile din ziare, aşa cum a afirmat şi Ana, dor şi mai mult”.

Ana Maria Popescu, 29 iulie: „Îmi cer scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână. Îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur”

Ulterior, Ana Maria Popescu a revenit și i-a prezentat scuze ministrului pentru că l-a lăsat cu mâna întinsă.

Apreciez mesajul domnului ministru Eduard Novak.

Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenți.

Am urmărit articolele/părerile/comentariile din ultimele zile și le mulțumesc celor care au înțeles că mesajul meu nu a fost un atac la persoană, ci mai de grabă, strigătul unui om care a reușit indiferent de condiții, dar care își dorește ca cei mici să nu mai fie nevoiți să parcurgă aceleași etape… lipsuri materiale, competiții ratate din lipsa de fonduri, echipamente obosite de vreme și alte obstacole care îi împiedică încă „din fașă” să-și atingă adevăratul potențial.

Mesajul meu rămâne același. Dacă nu vom face echipă, nu vom mai exista pe harta sportului mondial! Dacă nu ne vom îngriji cum se cuvine de propria bucățică, nu vom reuși să fim mai buni! Dacă vom fi interesați de „capra vecinului”, doar vom privi cu jind la cei care ajung în vârf! Și nu în ultimul rând, dacă nu vom avea curajul să visăm și îndrăzneala să acționăm, nu vom putea ști niciodată dacă am fi putut să realizăm ceea ce ne-am dorit!

Am spus-o în repetate rânduri… când dorința de performanță va fi mai mare decât orgoliile, sportul (și nu numai) va avea de câștigat! Și poate că acest episod este o lecție din care avem cu toții de învățat.

Și, DA, eu chiar îi doresc sportivului Eduard Novak să se întoarcă cu medalia de aur de la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020.”
Eduard Novak – Ana Maria Popescu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gigi Becali, „dat în primire” de fostul său avocat: a făcut pe bolnavul ca să iasă din pușcărie. „Se făcea banditu’ că e cocoșat. Vrăjeală! Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

* Joe Biden, mesaj către teroriști: „Nu vă vom ierta! Vă vom vâna și vă vom face să plătiți!”

* VIDEO. Exploziile de la Kabul: două infernale „globuri de foc”. Teroriștii ISIS-K au revendicat atentatul

* Suceveanca Ermina, care refuză să plece din Afganistan, face propagandă pro-talibani, critică Occidentul și jignește presa internațională: „jurnalism înfometat”! Și părinții ei din România și-au pierdut încrederea în judecata ei

* VIDEO. Ultimele clipe din viața comediantului afgan mitraliat și decapitat de talibani pentru că a făcut glume pe seama lor. A continuat să râdă de ei până în ultima clipă

* Caz grav la Timișoara: pacienți fals vaccinați ajung în stare critică la spital. Unii medici de familie eliberează certificate false pentru o șpagă de 300 de euro

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* A murit o mare sportivă: Ileana Gyulai Drîmbă Ienei, soția lui Emeric Ienei. A fost campioană mondială și dublă medaliată olimpică

* Spatele tare al Colonelului Turcescu. De la „rucsacul cu pietre” la sacii cu vinete

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.