VIDEO. Exploziile de la Kabul: două infernale „globuri de foc”. Teroriștii ISIS-K au revendicat atentatul

0
905

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atentatul de la Aeroportul Hamid Karzai din Kabul, al cărui bilanț a ajuns la cel puțin 60 de morți (dintre care 12 militari americani) și 140 de răniți. Anunțul a fost făcut pe contul de pe canalul Telegram al grupării ISIS-K și confirmă declarațiile făcute anterior de reprezentanți ai Armatei SUA.

Militari americani afirmaseră că principalul suspect în cazul exploziilor din Kabul este aripa locală a grupării Stat Islamic, cunoscută sub numele de ISIS-K, sau Stat Islamic – Provincia Khorasan.

„Khorasan” denumește o regiune istorică ce include părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Inițial, în 2015, ISIS-K a cuprins întregul teritoriu al Afganistanului și Pakistanului, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru „provincia Pakistan”, potrivit BBC.

Prima explozie: „globul de foc” de la poarta aeroportului

Au apărut filmări care surprind forța primei explozii de la Intrarea Abbey a aeroportului din Kabul. La scurt timp după deflgrație, se formează un uriaș „glob de foc”, care îi arde de vii pe cei surprinși în zonă.

A doua explozie: infernul de la hotel

Cea de-a doua explozie, survenită la scurt timp după prima, a avut loc lângă hotelul Baron, situat aproape de Intrarea Abbey a aeroportului. Distanța dintre cele două explozii e de câteva zeci de metri.

Deși filmată de la distanță mai mare, cea de-a doua explozie își arată forța distrugătoare, inclusiv prin flacăra uriașă pe care o dezvoltă.

Terorișii ISIS-K, mult mai periculoși decât talibanii

ISIS-K (gruparea Stat Islamic – Provincia Khorasan) a luat naștere în ianuarie 2015, fiind constituită din foști talibani afgani și pakistanezi.

ISIS-K este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani „apostați” (care își reneagă credința). Uciderea „apostaților” talibani este acceptată în interpretarea pe care militanții ISIS-K o dau legii islamice.

ISIS-K a condamnat pacea din Afganistan, convenită în februarie 2020 între SUA și talibani, și a jurat să continue lupta.

De asemenea, gruparea a respins preluarea controlului de către talibani asupra Afganistanului, acuzând că Statele Unite că le-au cedat țara în urma unei înțelegeri secrete.

ISIS-K a suferit pierderi militare majore în 2019, iar în aprilie 2020 i-au fost capturați mai mulți lideri importanți.

De atunci, gruparea a ripostat, revendicând o serie de atacuri violente în timpul negocierilor de pace între talibani și guvern.

De la înființare, ISIS-K a revendicat în mod frecvent atacuri mortale în diferite părți ale Afganistanului. Gruparea teroristă a atacat forțele de securitate guvernamentale, politicieni și miniștri afgani, talibani, minorități religioase – inclusiv șiiți și sikh -, forțe SUA și NATO, agenții internaționale.

În septembrie 2018, gruparea a revendicat și un atac în Iran.

ISIS-K se află pe lista grupărilor teroriste întocmită de Departamentul de Stat al SUA.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Bilanț sinistru la Kabul: cel puțin 60 de morți, dintre care 12 militari americani, în atentatul sinucigaș de la aeroport. Plus 140 de răniți, dintre care unii în stare foarte gravă

* Suceveanca Ermina, care refuză să plece din Afganistan, face propagandă pro-talibani, critică Occidentul și jignește presa internațională: „jurnalism înfometat”! Și părinții ei din România și-au pierdut încrederea în judecata ei

* VIDEO. Ultimele clipe din viața comediantului afgan mitraliat și decapitat de talibani pentru că a făcut glume pe seama lor. A continuat să râdă de ei până în ultima clipă

* Gigi Becali, „dat în primire” de fostul său avocat: a făcut pe bolnavul ca să iasă din pușcărie. „Se făcea banditu’ că e cocoșat. Vrăjeală! Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

* Caz grav la Timișoara: pacienți fals vaccinați ajung în stare critică la spital. Unii medici de familie eliberează certificate false pentru o șpagă de 300 de euro

Baronul Oprișan s-a însurat cu fosta sa secretară, pe care a făcut-o directoare la CJ Vrancea. Familia tradițională PSD-istă: el 56 de ani, ea 37, împreună au trei copii din căsătorii anterioare

* A murit o mare sportivă: Ileana Gyulai Drîmbă Ienei, soția lui Emeric Ienei. A fost campioană mondială și dublă medaliată olimpică

* Spatele tare al Colonelului Turcescu. De la „rucsacul cu pietre” la sacii cu vinete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here