Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului și reprezentanta sa, avocata conspiraționistă Șoșoacă, au pierdut procesul prin care urmăreau să anuleze restricțiile și să organizeze pelerinajul de Sfântul Andrei în plină pandemie. Tribunalul Constanța a dat verdictul miercuri dimineață, după 24 de ore de deliberare.
Cu o zi înainte, Șoșoacă, însoțită de un grup gălăgios de conspiraționiști, s-a prezentat la tribunal, unde a venit și ÎPS Teodosie în persoană. Cei doi și-au reluat în fața instanței discursul public, pretinzând că libertatea religioasă este mai presus de orice.
Arhiepiscopul Tomisului s-a victimizat, pretinzând că restricțiile îi vizează doar pe creștini. Judecătorii n-au fost impresionați de discursul conspiraționist
Argumentul că pelerinajele nu pot fi oprite nici măcar de epidemii precum cea de acum, care pun în pericol viața oamenilor, n-a avut însă efect în fața judecătorilor. Ce merge în stradă, prin petarde patriotarde, exagerări, manipulări și minciuni, n-a ținut în sala de judecată.
Legea este egală pentru toți, pericolul este real, virusul nu ține cont de confesiune și nici de cât de tare crezi în Dumnezeu, iar până la trecerea pandemiei nici pelerinajele nu se pot ține, așa cum nu se ține nicio altă adunare de oameni, a decis instanța.
ÎPS Teodosie a avut un discurs bizar. Pe de o parte, a pretins că restricțiile sunt anormale și a îmbrăcat mesajul în deja cunoscuta victimizare a prelaților în ultimele luni, care s-au prefăcut că nu înțeleg pericolul teribil și au preferat să acuze că sunt persecutați religios. Pe de altă parte, același ÎPS Teodosie a spus că simte nevoia să-i apere pe oameni!
Mesajul ambiguu, la două capete, n-a convins instanța: “Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.
Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”.
Marea miză era organizarea pelerinajului anual de Sfântul Andrei, programat pe 30 noiembrie, când în mod tradițional mii de oameni se strâng la peștera unde se presupune că ar fi stat ucenicul lui Iisus Hristos.
Toamna este, pentru Biserica Ortodoxă Română, un anotimp special. Fiecare Arhiepiscopie are propria sărbătoare în jurul căreia a construit un brand puternic. Se organizează pelerinajul de Sfânta Parascheva în Moldova, pelerinajul de Sfântul Dumitru în Muntenia, pelerinajul de Sfântul Andrei în Dobrogea. În timp, s-a dezvoltat o industrie care ajută atât la fidelizarea credincioșilor, cât și la completarea veniturilor pentru organizatori.
Numai că, în 2020, din cauza pandemiei, autoritățile au decis să oprească și pelerinajele religioase. A fost momentul în care BOR, ale cărei interese au fost afectate direct, a reacționat violent. Au existat amenințări, comunicate în care prelații s-au plâns că sunt persecutați religios, că interese străine urmăresc asuprirea neamului românesc și s-a ajuns la comparații de-a dreptul deplasate cu prigoana împotriva creștinilor din perioada Imperiului Roman și a comunismului.
Avocata Șoșoacă, legitimată de ÎPS Teodosie prin angajarea ei ca apărătoare a Bisericii, va candida la Parlament din partea unui partid dubios
În mod evident, restricțiile sanitare din pandemie n-au nimic de-a face cu persecuțiile din perioadele de restriște. Măsurile sunt doar temporare, nimeni n-a intrat nici la pușcărie, nici n-a fost judecat sau dat la lei, iar cei care au protestat n-au suferit nicio consecință.
Pe valul protestelor, Biserica i-a cocoțat pe conspiraționiștii susținuți de Rusia. Avocata Șoșoacă, intens promovată de Sputnik.md, de alte site-uri pretins ortodoxe, în realitate cu agendă filorusă, și de rețelele de postaci de pe Facebook, va candida la Parlament pe listele AUR, o formațiune care se recomandă a fi naționalistă.
În realitate, partidul este legat de personaje care urmează agenda Moscovei, a fost implicat în diverse provocări (inclusiv în cea de la Valea Uzului, unde s-a căutat aprinderea unui conflict etnic între români și maghiari) și a participat la protestele împotriva restricțiilor.
Faptul că ÎPS Teodosie al Tomisului a angajat-o pe Șoșoacă să îl reprezinte n-a făcut decât să întărească impresia că prelații BOR nu sunt străini de propaganda conspiraționistă și de campania anti-vaccin dusă în România.