joi, aprilie 25, 2024
AcasăNewsIohannis: “Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale. Serviciile...

Iohannis: “Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale. Serviciile secrete n-au ce căuta în acest domeniu”

-

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat miercuri că nu are de gând să readucă serviciile secrete în lupta împotriva fenomenului infracțional. Șeful statului a menționat că “serviciile secrete și serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu”.

La întrebarea dacă va căuta soluții pentru situația în care s-a ajuns, ca toate probele aduse împotriva infractorilor de către SRI să fie anulate prin decizia CCR, Iohannis a răspuns: „Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cadrul urmăririlor penale sau proceselor penale. Aceste lucruri – urmărirea penală se face de către procuror, iar judecarea speţelor se face de către judecător. Serviciile secrete şi serviciile speciale n-au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor, iar dacă şi conform legii în vigoare acum, în cursul activităţii lor sesizează posibile fapte penale sesizează Parchetul competent, atât, fără să furnizeze probe, fără să participe la obţinerea de probe. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor, în sensul de a reveni la situaţia anterioară“.

SRI primise misiunea să sprijine procuratura cu informații și cu infrastructură specifică în mandatul lui Traian Băsescu, după ce corupția a fost declarată în CSAT amenințare pentru siguranța națională.

După venirea lui Liviu Dragnea la putere, serviciile secrete au fost scoase din lupta împotriva corupției, iar Curtea Constituțională a declarat ilegale toate probele aduse de SRI. Sute de infractori de toate soiurile – de la politicieni până la afaceriști și lideri ai lumii interlope – au fost achitați, instanțele anulând probele obținute de servicii.

- Advertisement -

Au existat acuzații că SRI și-ar fi depășit cu mult atribuțiile, infiltrând inclusiv judecători în sistemul judiciar și controlând, astfel, unele instanțe.

Scoaterea SRI din procesul judiciar a fost o măsură absolut normală și firească, dar PSD a folosit-o cu alte scopuri. Ca parte a planului de anihilare a capacității de luptă a procurorilor împotriva corupției, PSD – care avea în acel moment nu doar Parlamentul, dar și Guvernul – n-a înzestrat DNA și celelalte procuraturi cu aparatură specifică suplimentară (inclusiv tehnică de ascultare) și nici n-a finanțat angajarea unor specialiști, după ce SRI a fost eliminat din anchete.

La ordinul lui Liviu Dragnea, DNA a fost lăsat și cu un deficit masiv de polițiști judiciari. A fost schimbat și șeful Poliției Judiciare, fostul lider al PSD căutând o persoană care să-i furnizeze informații confidențiale strânse de polițiști în anchetele DNA.

- Advertisement -

S-a ajuns astfel în imposibilitatea atât de a-i supraveghea pe infractori, cât și de a-i cerceta eficient. Adăugate la modificările legislative, scurtarea unor termene de prescripție și dezincriminarea unor infracțiuni, cele de mai sus au dus la colapsul de facto al luptei împotriva marilor corupți din România.

În ultimul an, lipsa oricăror măsuri de sprijinire a luptei cu corupția și amânarea unor inițiative de a repara dezastrul făcut de PSD în legislația penală au atras critici aspre pentru guvernul liberal din partea Comisiei Europene.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -