John Ion Banu (60 de ani) este unul dintre cei 18 candidați la Primăria Capitalei. Este singurul reprezentant al diasporei, stabilit în Florida (SUA) de 35 de ani, din 1985. Pe atunci avea 25 de ani.
De circa doi ani, John Banu „a făcut naveta” între Miami și București. A candidat la Președinția României, obținând 25.769 de voturi (0,3%).
De ce candidează și la Primăria Bucureștiului? De ce n-a renunțat la ambițiile politice în țara sa de baștină? Să vedem ce ne spune dl Banu…
„Actuala structura administrativa și-a arătat limitele”
Reporter: Chiar așa: care să fie motivul pentru care v-ați înscris în această cursă aglomerată, pentru funcția de Primar General?
John Ion Banu: Putem spune că sunt mai multe motive, dar trei dintre ele sunt de esență.
Primul: Este parte din activitatea politică a Partidului Națiunea Română. Deși suntem un partid mic și de curând înființat, ne implicăm în viața politică a României atât cât ne permit mijloacele financiare, dar și puterea umană din structura partidului.
Al doilea: Este în linie cu scopul înființării partidului de a prezenta cetățenilor alternative în alegerea candidaților. Este pentru a propune cetățenilor o schimbare în structura administrativă a instituțiilor de stat. A aduce la suprafață concepții și principii solide de dezvoltare și administrare a unui oraș de mărimea Bucureștiului. De a evidenția limitele administrațiilor vechi, de a aduce propuneri și idei noi, a arăta inepția lor în responsabilitatea faț[ de banii comunității. În a traduce în realitate aspirațiile cetățenilor pentru a avea un oraș funcțional și locuibil, de a fi ridicat la gradul de metropolă.
Al treilea: De a arăta politicienilor din garda veche că sunt persoane care pot veni din spate și aspira la încrederea cetățenilor de a-i înlocui, de a-i forța să fie responsabili și cu respect față de cetățenii care le-au dat mandatul de a-i conduce, dacă doresc să-și mențină dominarea.
Reporter: Este realist să așteptați o schimbare în modul în care cetățenii își gândesc votul?
John Ion Banu: Pe bannerele mele scrie: „Cu mine aduc Schimbarea”. Schimbările sunt privite diferit de cetățeni. O parte le doresc, le văd benefice, altă parte le ignoră, multora le este frica de ele. Dar cea mai mare parte nu le vor, pentru dânșii fiind un avantaj actuala organizare socială, beneficiază de prerogativele primite, fiind parte din grupul conducător. Totuși, schimbările sunt necesare, activitățile și structura administrativă trebuie revizuite pentru a le aduce la cerințele mereu schimbătoare ale condițiilor de viață. Mesajul meu este simplu: actuala structura administrativa și-a arătat limitele. Dacă se dorește un progres, o creștere a bunăstării, nu se poate decât prin a accepta o schimbare în concepția și structura administrativă.
Reporter: N-ar fi un avantaj ca administrația unui oraș să aparțină partidului de guvernământ? N-ar fi o conlucrare mai bună între Guvern și Primărie?
John Ion Banu: Forma de guvernământ a unui stat nu trebuie să influențeze în mod absolut structura și logistica de funcționare a unei administrații locale. Evident, dacă nu este una radicală, cum a fost venirea la conducerea României a unui partid cu idei comuniste, complet nedemocratice. Cum ar fi venirea acum la conducere a unui partid extremist, fie el intitulat liberal, socialist sau ultra-naționalist. Altfel, administrația unui oraș – unul mic sau metropolă – trebuie să fie independentă de politica statului, să fie în slujba și pentru interesele cetățenilor.
Reporter: Care este procentul de încredere că veți câștiga aceasta cursă?
John Ion Banu: Nu aș putea spune că este foarte ridicat, realist vorbind. El depinde de procentajul celor ce își doresc o schimbare, al celor care văd schimbarea ca un factor de creștere a bunăstării dumnealor. Depinde care este acest procentaj în raport cu al celor ce nu doresc schimbări, din diferite interese.
Reporter: Ce ar trebui să aștepte cetățenii care ar vota „schimbarea” în formula propusă de dvs.?
John Ion Banu: Sub influența mea asupra structurii administrative a orașului București, cetățenii vor putea simți o creștere a gradului de funcționalitate și locuibilitate, de siguranță socială și personală. Vor simți că orașul începere să fie adus la nivel de metropolă modernă.
Reporter: Aveți promisiuni specifice de adresat cetățenilor, proiecte de urgență ce ar demara a doua zi după instalarea dvs. ca primar?
John Ion Banu: Nu sunt un populist, nu fac promisiuni decât atunci când sunt sigur ca le pot îndeplinii. Dar voi deschide ușile Primăriei la solicitările, cerințele și propunerile cetățenilor, prin întâlniri frecvente și printr-o linie de comunicare ușor de accesat. Dar, ca o primă promisiune, aș putea spune că voi reda trotuarele pietonilor. Asta e o prioritate! În rest, îi invit pe toți cei interesați să afle despre propunerile mele să participe la întâlnirile programate în acest scop, să se familiarizeze înainte de a lua o decizie în privința votului.