Printre achizițiile directe făcute de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în ultimile două săptămâni, se numără și achiziționarea a 100 de saci pentru transportul cadavrelor, cu 86 de lei bucata, scrie Europa Liberă.
Potrivit descrierii de pe portalul achizițiilor publice, sacii au două straturi: unul din „polipropilenă interior cerat” și unul din „folie rezistentă și impermeabilă”.
Grosimea sacilor este de aproximativ 230 grame pe metru pătrat. Sacul are 6 mânere de prindere bine întărite, rezistă până la 150 de kilograme, are la interior folie impermeabilă și este prevăzut cu deschidere cu fermoar rezistent pe trei laturi.
De asemenea, sacii sunt dotați cu plic pentru documentele de însoțire.
Sacii au dimensiunile de 230/80 cm, sunt rezistenți la rupere și tracțiune și vin la pachet cu o brățară de identificare, cu două perechi de mănuși, două măști de protecție și un sac pentru încălțăminte.
Sacii pentru cadavre au fost cumpărați pe 12 martie 2020.
260 de teste coronavirus
Pe 10 martie, aceeași instituție a achiziționat, prin cumpărare directă, 250 de teste coronavirus, cu suma totală de 12.250 de lei (în medie, 49 de lei bucata). A doua zi, alte 10 teste au fost cumpărate, cu 490 de lei.
Potrivit descrierii oficiale, este vorba de „test rapid VivaDiagTM COVID-19 IgM / IgG pentru determinarea calitativă a anticorpilor IgM și IgG COVID-19 din sânge integral, ser, plasmă și sânge vârful degetului. Setul de test este format din dispozitive de testare și tampoane. Rata de coincidenta negativă: 100% (testat pe 68 persoane sănătoase). Rata de coincidență pozitivă: 70% în 4-10 zile de la infectare; 100% în 11-24 zile de la infectare (testat pe 46 pacienți). Producator: VivaCheck SUA”.
Contactat de Europa Liberă, medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș”, a confirmat că achiziția acestor produse face parte din planul de măsuri privind combaterea COVID-19.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” (INBIMB) are 690 de paturi, șase secții clinice pentru adulți și patru pentru copii, două secții de terapie intensivă (adulți și copii) și două secții de spitalizare de zi. Există, de asemenea, un pavilion special construit, în care se găsește secția de imunodepresie copii, cu un compartiment de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în Romania. Tot în incinta Institutului se află și singurul centru Antirabic din București și Ilfov.
Descrierea sacilor pentru transportul cadavrelor (conform site-ului specializat)
- Două straturi: un strat din polipropilenă interior cerat + un strat folie rezistentă și impermeabilă)
- Greutate: aproximativ 230 gr/m²
- Are 6 mânere de prindere, bine întărite
- Heavy duty (până la 150 kg)
- La interior: folie impermeabilă
- Deschidere cu fermoar rezistent, pe 3 laturi ale sacului
- Plic pentru documentele de însoțire
- Dimensiuni: 230/80 cm
- Rezistent la rupere și tracțiune
- Brățară de identificare
- 2 perechi de mănuși
- 2 măști de protecție
- Sac pentru încălțăminte.
Veți muri. Sir Leon Andrei Lupu
Parcă al de moare îl mai interesează grosimea, lungimea și calitatea???… asta-i blestemul evreilor, în toată Europa au pornit crematoriile… ne-am transformat într-un imens lagăr …când se va termina cu gripa, dacă se va termina,aia care or scăpa să facă un muzeu al celor uciși de corona virus…la Bergamo…la intrare să-l pună pe Adolful Lin Dic Mic impăiat….!!!!…
sigur ..nu..sunt de ajuns sacii
Va place ce comentarii primiti de la un timp,stimati jurnalisti ce semnati in grup ca redactie?Eu cred ca le meritati!Eu trec pe Newsweek, m-am saturat sa vad cum scotociti dupa senzational,stiri ce baga spaima in oameni,cum e genul asta de stire care este doar pentru personalul spitalelor!La ce e necesar sa stim lucrul asta noi?