A început războiul! Rusia a declanșat „invazia totală a Ucrainei”, din 3 direcții. Explozii în marile orașe, inclusiv Kiev, iar Harkov e sub presiune. Boris Johnson: „Putin a ales calea vărsării de sânge”

0
1846
Orașele ucrainene atacate de Rusia în zorii zilei de 24 februarie. Se vizează mai întâi distrugerea centrelor de comunicații

Rusia a declanșat, în zorii zilei de joi, 24 februarie 2022, invazia Ucrainei. Este vorba de o „invazie totală”, afirmă ministerul ucrainean de Externe, iar trupele rusești au lansat ofensiva concentric, din 3 direcții: din Sud (dinspre Crimeea), din Est (dinspre Donbas) și din Nord-Est. Asistăm la primul război în care un stat atacă alt stat în Europa după 1945.

„Am ales decizia pentru o operațiune militară”, a anunțat dictatorul rus Vladimir Putin într-o declarație neașteptată făcută la posturile TV în zorii zilei de joi, înaintea orei 6 dimineața la Moscova (5 la Kiev). Putin a justificat atacul cu nevoia de a-i apăra pe separatiștii din Donbas și a somat armata Ucrainei „să depună armele”.

Conducătorul Rusiei a dat asigurări că va bloca orice „interferență” străină în atacul armatei sale asupra Ucrainei.

Anton Gerașcenko, ministrul adjunct de Interne al Ucrainei, a confirmat declanșarea atacului: „Invazia a început. Tocmai au fost trase rachete către centre militare, aeroporturi, depozite militare. Sunt vizate Kiev, Harkov, Dnepr. Au izbucnit schimburi de focuri la graniță. Din această zi, există o nouă realitate geopolitică în lume”.

Sunt vizate centrele de comunicații, aeroporturile, depozitele, bazele militare. Harkov sub presiune

Așa cum anticipau experții de la CSIS.org și înalți ofițeri ai armatelor occidentale, prima mișcare a Rusiei este atacarea centrelor de comunicații și infrastructura. În seara de dinaintea atacului, rușii au executat un amplu atac cibernetic, iar toate site-urile ucrainene guvernamentale au căzut.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a scris pe Twitter: „Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul pentru a acționa este acum”.

Pe rețelele de socializare au apărut explozii în Harkov, oraș aflat aproape de granița cu Rusia și care este acum, potrivit informațiilor, sub presiunea armatei ruse, dar încă deținut de forțele ucrainene.

Rușii bombardează și portul Odessa, de mare importanță pentru Ucraina, relatează locuitorii pe rețelele de socializare.

Explozii se aud și la Kiev, iar mulți oameni părăsesc în grabă orașul.

La Kiev răsună sirenele, președintele Zelenski a decretat legea marțială

Președintele crainean Volodimir Zelenksi a declarat legea marțială și le-a cerut oamenilor să rămână calmi: „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina. Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre. Acum un minut am avut o conversație cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional. Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să păstreze calmul. Stai acasă dacă poți. Noi lucram. Armata lucrează. Întregul sector de apărare și securitate funcționează. Fara panica. Noi suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Vom câștiga în toată lumea pentru că suntem Ucraina“.

În acest timp, la Kiev răsună sirenele de alarmă. Cetățenii sunt avertizați să se adăpostească deoarece a izbucnit războiul.

Rusia bombardează și o bază militară din orașul Ivano Fankivsk, aflat la doar 150 de kilometri de Sighetu Marmației.

Uniunea Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, a avertizat că va “trage Moscova la răspundere” prin atacul “nejustificat” asupra Ucrainei.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a reacționat pe Twitter: „Sunt îngrozit de evenimentele oribile din Ucraina și am vorbit cu președintele Zelenski pentru a discuta următorii pași. Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii lansând acest atac neprovocat asupra Ucrainei. Regatul Unit și aliații noștri vor răspunde decisiv“.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și secretarul american de stat Antony Blinken discută joi dimineață despre măsurile luate pentru a apăra țările membre ale alianței în flancul estic, după atacul Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Un act sinucigaș pentru Putin și dezastruos pentru poporul rus. O rușine istorică”

* VIDEO. Imagini cutremurătoare: Rusia atacă infrastructura militară, centrele de comunicații și forțele aeriene ale Ucrainei „cu arme de înaltă precizie“

* Germania blochează Nord Stream 2, Rusia amenință: „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!”. Acum, prețul – deja umflat – e de aproape 800 de euro

* Delirul istoric al lui Putin. Minciunile prin care și-a justificat hăcuirea Ucrainei. I-a criticat chiar și pe Lenin, Stalin, Hrușciov și Gorbaciov, care au fost „prea generoși” cu Ucraina!

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

* Planul criminal: „China trebuie să susțină Rusia emoțional și moral. Va avea nevoie de ea când se va lupta cu SUA pentru Taiwan”. Ordinele Guvernului chinez pentru presă au fost făcute publice, din greșeală, chiar de o publicație a Partidului Comunist

* Enorma hoție a PSD-istului Băluță: a supraevaluat ilegal veniturile Primăriei cu 17 milioane de euro, pentru putea cheltui „fără număr”!

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (91) / Se strâng cioclii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here