vineri, aprilie 19, 2024
AcasăIstorieSERIAL: "Sfârșitul Ceaușeștilor" (92) / Opt parașutiști pentru infern

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (92) / Opt parașutiști pentru infern

-

Din ordinul generalului Stănculescu, opt paraşutişti de la Boteni au fost îmbarcaţi în două elicoptere pentru o „misiune de gradul zero”. Căpitanul Ionel Boeru şi cei şapte subofiţeri din subordinea sa erau înarmaţi până în dinţi. Ei nu ştiau că vor fi folosiţi ca pluton de execuţie. (Fragment din volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”)

În dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989 – primul Crăciun liber după aproape jumătate de veac de comunism anticreştin –, Unitatea Militară 01842 din Boteni, judeţul Dâmboviţa, se afla în stare de război. Majoritatea ofiţerilor, subofiţerilor şi militarilor în termen erau plecaţi la Bucureşti, în misiuni de apărare a unor obiective strategice (Televiziune, Radiodifuziune, Ministerul Apărării etc.).

Chiar dacă dinspre Capitală veneau veşti dramatice despre colegi de-ai lor căzuţi la datorie, militarii rămaşi în cazarmă îi invidiau pe cei plecaţi „să lupte cu teroriştii”. Aceia fac istorie, îşi ziceau ei. Nici nu bănuiau că, în curând, câţiva dintre ei, „cazarmiştii”, aveau să participe la o operaţiune cu încărcătură istorică infinit mai mare.

***

- Advertisement -

În acea dimineaţă de Crăciun, imediat după masa de dimineaţă, comandantul UM 01842 şi al micro-garnizoanei Boteni, colonelul Ioan Suciu, a scos la raport tot personalul militar şi civil pe care-l avea la dispoziţie în acel moment. Unitatea militară găzduia un regiment de elicoptere, unul de paraşutişti şi un divizion de rachete.

Totul a început cu telefonul primit de colonelul Suciu. La celălalt capăt al firului se afla generalul Stănculescu, de la MApN. Suciu povesteşte: „Dimineaţa – să fi fost ora opt, opt şi ceva – am primit telefon de la minister să asigur două elicoptere de transport şi trei de însoţire. Primele două elicoptere să se deplaseze în Bucureşti, pe stadionul «Ghencea», celelalte trei urmând să facă zonă de aşteptare şi întâlnire la vest de Ploieşti”.

Comandantul mini-garnizoanei Boteni i-a recrutat pe loc, pe bază de voluntariat, pe cei opt paraşutişti solicitaţi de Stănculescu. De altfel, cei doi ofiţeri cooperaseră eficient şi în ultimele trei zile, când colonelul Suciu i-a trimis paraşutişti generalului Stănculescu pentru a acţiona în Bucureşti.

- Advertisement -

50 de militari, 20 de voluntari, 8 aleşi

Dintre cei opt militari aleşi de colonelul Suciu, unul singur era ofiţer: căpitanul Ionel Boeru (31 de ani). Automat, ceilalţi şapte au intrat în subordinea lui.

Căpitanul Ionel Boeru (trecut între timp în rezervă, cu gradul de colonel) îşi aminteşte: „Ne-a fost ordonată o adunare pe platou, la care au participat toate cadrele militare şi personalul civil al unităţii. Civilii au fost lăsaţi liberi, iar comandantul ne-a zis nouă, militarilor, că are nevoie de opt voluntari pentru o misiune specială. S-au oferit în jur de 20 de militari, din totalul de 50 câţi eram. Comandantul i-a ales pe cei opt, dintre voluntari, în funcţie de nevoile urgente ale unităţii. Am avut această şansă să particip la misiune”.

Militarii de la Boteni nu ştiau că „misiunea specială” sau „de grad zero”, cum a numit-o colonelul Suciu, era o operaţiune complexă care avea să se încheie cu execuţia soţilor Ceauşescu. De acest moment sângeros îi mai despărţeau câteva ore.

***

Printre cei opt paraşutişti selecţionaţi se afla şi plutonierul Dorin Cârlan. Acesta rememorează evenimentele unei dimineţi unice.

„Tocmai venisem de la o activitate. Pe la 5.00 – 5.30, am «periat» zona. Comandantul unităţii ne spusese că spre divizionul de rachete au debarcat trupe de Securitate şi ne ordonase să luăm măsuri, să executăm foc. Misiunea a fost de depistare a unui elicopter inamic, care venea cu motoare silenţioase. Am verificat, nu era aşa. Apoi am luat masa, după care comandantul ne-a strâns pe toţi – cadrele de la paraşutism – şi ne-a zis: «Am nevoie de opt voluntari pentru o misiune de gradul zero! Nu ştiu despre ce-i vorba, doar că însoţiţi nişte persoane oficiale. Poate că teroriştii atacă rafinăria de la Brazi. Luaţi-vă armamentul şi muniţia din dotare! Vă pun la dispoziţie două elicoptere IAR 330 PUMA». De faţă erau şi comandorul Ioan Suciu, comandantul micro-garnizoanei Boteni, şi comandantul nostru, colonelul Radu Cantuniari, de la regimentul de paraşutişti. Au ieşit în faţă cam 12-13 colegi, din vreo 50. Ne-au lăsat opt, care eram şi prieteni între noi. Primul a ieşit Ionel Boeru, era căpitan, apoi am ieşit eu. După mine a ieşit prietenul meu Costică Bărănguţă şi aşa ne-am strâns toţi. Aveam încredere unii în alţii.”

Plecarea din cazarmă a fost rapidă, ca o acţiune-surpriză. Dorin Cârlan: „Domnul colonel Suciu a mers cu noi până la elicoptere. Ne-au îmbarcat într-un autobuz. Parcă se uitau aşa, la noi… Aveam impresia că ne cercetează ca şi cum nu credeau că mai venim înapoi. Aveau o gură tristă, parcă plângeau puţin după noi. Parcă-şi luau adio. Probabil, aşa se întâmplă când pleci într-o misiunea «de gradul zero», din care ai mari şanse să nu te mai întorci…”

***

Cei opt paraşutişti erau gata de misiune. Înarmaţi până-n dinţi, aşteptau răfuiala cu inamicul. Un inamic deocamdată misterios, lipsit de contur.

Căpitanul Ionel Boeru: „Ni s-a spus să ne luăm armamentul şi să ne îndreptăm spre autobuzul care ne aştepta. Comandorul Suciu era în autobuz, ne-a primit şi mi-a zis că nu ştie nimic, dar că treaba e «nasoală»”.

Plutonierul Dorin Cârlan: „Am urcat în elicoptere pe la ora 8.00. Ne-au pregătit puţin piloţii şi mecanicii de bord. Ne-au arătat cum funcţionează mitralierele de 12,7 milimetri, care erau instalate pe elicoptere. Nu ni s-a spus încotro ne îndreptăm şi nici ce misiune avem. Patru paraşutişti am urcat într-un elicopter, patru în celălalt. Am făcut cunoştinţă cu comandanţii de aeronave, am mers într-o direcţie care urma să ne fie precizată pe parcurs. Pe la opt şi ceva am decolat”.

Începea misiunea vieţii lor!

– Va urma –

–––––––––––––––––

Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:

  • „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
  • „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
  • „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
  • „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/

Filmul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea) poate fi văzut AICI.

––––––––––––––––––

Pentru toate cele 10 cărți ale lui Grigore Cartianu și DVD-ul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun”, scrieți-ne pe e-mail la adresa: redactia@ziaristii.com și le veți primi prin poștă sau curier.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

SERIALUL „SFÂRȘITUL CEAUȘEȘTILOR”

EPISODUL 91. Se strâng cioclii

EPISODUL 90. „Îi judecăm şi îi condamnăm la moarte”

EPISODUL 89. TAB-ul, ultimul adăpost

EPISODUL 88. Insulină sau otravă?

EPISODUL 87. Cu tancul spre capitală

EPISODUL 86. Secretul din pădure

EPISODUL 85. “L-a umplut de sânge pe Tovarăşu’!”

EPISODUL 84. Căpitanul Ceaușescu, prizonier în camion

EPISODUL 83. Ordin de la Bucureşti: împuşcaţi-i pe Ceauşeşti!

EPISODUL 82. Atac terorist până unde a ajuns scara zugravului

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -