A început cearta! PSD amenință PNL la 7 zile după formarea Guvernului. Câciu anunță audit la Finanțe, să-l înfunde pe Cîțu. Gâlceavă pe buget, certificatul verde și PNRR

1
5968
Alianța guvernamentală girată de Klaus Iohannis a "reușit" să dubleze în doar câteva luni dobânzile la care se împrumută România. FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

A trecut exact o săptămână de la instalarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, forjat de președintele Klaus Iohannis, și în coaliție au izbucnit tensiuni majore, relevă o analiză făcută de News.ro. Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, amenință cu audit la minister, sugerând probleme majore cât timp instituția a fost condusă de actualul președinte al PNL. Între PSD și PNL au apărut ciocniri pe teme importante precum alcătuirea bugetului, PNRR și adoptarea certificatului verde.

Cel mai important motiv de discordie, scrie Valentina Postelnicu în News.ro, pleacă – previzibil – de la bani și resursele bugetare. Adrian Câciu vrea ca bugetul pe 2022 să fie gata până la sfârșitul anului, dar PSD și PNL au obiective radical diferite, care nu pot fi satisfăcute simultan.

Bugetul: PSD vrea să pompeze zeci de miliarde în salariile bugetarilor, sporuri, pensii, alocații, ajutoare, prime și vouchere. PNL vrea ca 7% din PIB să meargă la investiții în infrastructură

PSD vrea obișnuitele sale măsuri sociale, cu care-și ține aproape electoratul: măriri de salarii, prime și vouchere pentru bugetari, creșteri de pensii, alocații, ajutoare sociale etc.

PNL nu acceptă nicio taxă suplimentară și vrea ca, în 2022, 7% din PIB să meargă, conform propriilor promisiuni electorale, la investițiile în infrastructură.

Social-democrații le-au luat liberalilor Ministerul Finanțelor și acum își atacă partenerii de coaliție pe toate fronturile, inclusiv programul acestora de guvernare.

Auditul: Ciolacu și Firea l-au pus pe Câciu să-i distrugă pe Cîțu și Nicușor Dan

Un alt motiv de tensiune este acuzația formulată public de Adrian Câciu conform căreia în Guvernele PNL din 2020-2021 banii au fost risipiți fără noimă. Noul ministru PSD a informat că a declanșat mai multe audituri la Ministerul Finanțelor. Cel vizat direct este chiar Florin Cîțu, ministru de Finanțe în 2020 și premier în 2021. Anunțul a fost puternic amplificat de televiziunile din siajul PSD: Antena 3 și România TV.

Atacul, țintit direct la vârful PNL, a primit binecuvântarea lui Marcel Ciolacu, acesta afirmând public că auditurile sunt bine-venite și justificate. La TVR, Ciolacu spusese marți că guvernările PNL au fost „un dezastru“, iar la România TV, că „e predare-primire. E perfect corect ce a spus domnul Câciu. Nu e un avertisment către Florin Cîţu. (..) Vrem o Românie normală, sau vrem să facem balet, să-i minţim pe români? (..) La predare-primire fiecare ministru face acest audit, sunt ferm convins, dar e normal. Se face audit în administraţie, când vine alt primar face audit“.

Câciu s-a transformat și în toroipanul Gabrielei Firea, cu care aceasta-l otânjește permanent pe Nicușor Dan – de neiertat pentru îndrăzneala de a o fi învins în alegerile pentru Primăria Bucureștiului. Câciu refuză să aloce bani pentru subvenționarea gigacaloriei în București și-l amenință non-stop pe primar cu controale.

PNRR: PSD vrea să scoată banii de la Ministerul Fondurilor Europene, condus de PNL, și să-i bage direct în conturile baronilor locali, care vor ști ei mai bine pe ce să-i cheltuiască

O altă temă majoră de război este abordarea privind PNRR. PSD nu poate tolera actualul plan, care prevede reforme majore și modernizarea României.

Presat de baroni, Marcel Ciolacul vrea rediscutarea planului la Bruxelles, Comisia Europeană urmând a fi convinsă să „descentralizeze“ fondurile astfel încât banii să ajungă „în teritoriu“, unde șefii locali vor ști mai bine cum să-i cheltuiască.

PNL refuză acest lucru și e decis să nu se schimbe nimic. Aici, liberalii au un atu, pentru că ministrul Fondurilor Europene este prietenul lui Florin Cîțu, Dan Vîlceanu.

Tocmai de aceea PSD insistă mai tare ca banii să nu mai treacă prin minister, care are în acest moment și rolul de supervizor al acestora.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Mi-au furat portofelul!“ O reporteriță RTV a fost tâlhărită la o manifestare AUR, în timp ce vorbea cu George Simion, de Ziua Națională, la Alba Iulia

* EXCLUSIV. Cei 5 deputați PNL care au votat-o pe avocata interlopilor la șefia Comisiei juridice din Parlament. Au mai contribuit: PSD – 7, UDMR – 2, Minorități – 1

* Lider interlop către Laura Vicol (PSD), noua șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților: „Tu vorbești când vreau io și cât vreau io, nu când vrei tu!​!”

* Încă o atrocitate: coaliția PSD-PNL l-a reinstalat pe deputatul-șaorma șef la Comisia de Muncă. Ciolacu zicea anul trecut că-l dă afară din partid

* VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

Cum s-a rupt în două PNL-ul după coaliția cu PSD! Numele grele care nici nu concep să lucreze cu social-democrații

SERIAL (7). Comploturile anti-Ceaușescu

Cei 4.800 care au împărțit 2,4 miliarde de dolari, prăduiți de Securitate după uciderea lui Ceaușescu. Legătura cu Dan Voiculescu, Vîntu și frații Negoiță

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here