Lecția de administrație a lui Bolojan: de ce modelul pomenilor propus de PSD și Firea este mincinos și falimentar. „Ideea asta, de gratuități, e furtul căciulii“

1
3110
Cinici, populiști și incompetenți, Ciolacu și banda sa le promit românilor propria lor ruină, ademenindu-i cu pomeni, gratuități și subvenții care, de fapt, blochează investițiile și dezvoltarea țării

Ilie Bolojan, administratorul public cel mai bine cotat din România și unul dintre puținii liberali care mai reacționează la atacurile tot mai violente ale PSD, a dat duminică seara, la Digi 24, o veritabilă lecție de administrație pe înțelesul tuturor, desființând discret, cu argumente, modelul social bazat pe pomeni al cărui principal promotor e Gabriela Firea.

Președintele Consiliului Județean Bihor, fost primar al Oradei, a explicat că nu există, de fapt, gratuități, că sistemul n-are cum funcționa așa și că, în final, acest stil populist de a conduce duce la crah. Indirect, Bolojan i-a luat apărarea și lui Nicușor Dan – primarul Bucureștiului ajuns în funcție cu ajutorul PNL și pe care actuala conducere a partidului l-a abandonat și sabotat.

Lecția sistemului comunist a fost învățată foarte bine de România până în 1989, pe propria-i piele, dar la 32 de ani distanță PSD-ul vine să le propună oamenilor același model social. Principalul exponent al acestui curent de gândire, prin care voturile oamenilor se câștigă cu pomeni, gratuități și tot felul de subvenții, este Gabriela Firea.

Soția lui Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, și-a bazat întregul mandat pe care l-a avut în perioada 2016-2020 pe ideea pomenilor, programelor sociale și a subvențiilor. Abandonând complet investițiile în infrastructură (în București nu s-a făcut absolut nimic timp de 4 ani), ea a cheltuit sute de milioane de lei pe festivaluri, concerte, petreceri gratuite, diverse facilități, vouchere etc. Ca urmare, în septembrie 2020 traficul în oraș era un coșmar, iar sistemul de termoficare în colaps.

Populism isteric al Gabrielei Firea și al PSD, care-l încolțesc pe Nicușor Dan în timp ce conducerea PNL tace inertă

În ultimele zile, ea a orchestrat un amplu atac asupra lui Nicușor Dan, pe motiv că intrarea la Târgul de Crăciun organizat de Primărie în Piața Universității costă 5-7 lei pentru persoanele peste 12 ani. Pentru linșajul mediatic au fost mobilizate toate resursele PSD și ale aparatului de propagandă, inclusiv trustul de presă al lui Dan Voiculescu. Membrii de partid au fost puși să intre pe rețelele de socializare ca să-l înjure și să-l critice pe primar, Antena 3 vorbește de dimineață până seara despre felul în care Nicușor Dan le fură bucuria copiilor etc.

Firea, PSD și Antena 3 au în plan, pe termen lung, recâștigarea Bucureștiului – a cărui pierdere a fost o lovitură cumplită pentru clientela de partid, rechinii imobiliari și clanurile din spatele social-democraților. Se duce o campanie furibundă de mai multe luni, lui Nicușor Dan reproșându-i-se că nu mai dă gratuități pe transportul în comun, că nu mai dă vouchere, că nu reușește să păstreze prețul gigacaloriei la tariful de până acum, că sunt avarii la sistemul de termoficare etc.

Această operațiune de manipulare s-a făcut eludând cauza principală a problemelor și motivul pentru care s-au anulat toate aceste facilități: gestionarea falimentară a orașului în mandatul Firea. În urma administrației PSD au rămas conturi blocate pentru Primărie, datorii de 3 miliarde de lei, refuzul furnizorilor de a mai livra servicii și marfă către municipalitate, zeci de companii municipale bugetofage și falimentare, o infrastructură grav afectată de lipsa investițiilor etc.

PNL, direct interesat să-și apere primarul (chiar dacă Nicușor Dan nu e membru cu carnet), este inert în fața acestor atacuri lansate chiar de partenerii de coaliție și de unul din miniștrii Cabinetului Ciucă (Firea este ministrul Familiei, portofoliu inventat special pentru ea, la cererea lui Dan Voiculescu – spun surse politice).

Așa a ajuns prin forța împrejurărilor tocmai Bolojan, unul din liderii PNL care nu l-au votat pe Cîțu și n-au fost de acord cu ordinul de a face coaliția cu PSD, să fie acum principalul vector de imagine al partidului. Calm, competent, fără puseuri umorale, Bolojan a explicat pe îndelete cum s-a ajuns la sistemul de termoficare falimentar din București și majoritatea orașelor României, cum a reușit să schimbe el acest lucru în Oradea și ce se poate face în continuare.

Lecția de administrație a lui Bolojan: de ce sistemul gratuităților propus de PSD duce la stagnare, ruină și la scăderea nivelului de trai

„(…) Unul din lucrurile importante pe care le-am făcut în acești ani este acela de a profesionaliza administrația inclusiv prin identificarea modelelor de bună practică din Europa, prin preluarea acestora și prin aplicarea lor la realitățile noastre, pentru că nu se putea aplica totul pe nemestecate. Deci, în felul acesta, prin contactele cu PPE, de exemplu, socialiștii – cu Partidul Socialist și ceilalți fiecare cu relațiile lor, poți să preiei modele de bună practică, anumite mecanisme care dau rezultate. Sistemul de parcări din Oradea, de exemplu, este preluat din Austria, mecanismele termoficării sunt preluate din orașul Augsburg din Germania.

În dezvoltare, în schimbarea stării unei comunități, nu poți să faci aceste lucruri într-un an, doi, îți trebuie ani de zile de constanță, îți trebuie, deci, mandate – nu neapărat aceeași persoană să ocupe mandatul, dar trebuie să existe o gândire coerentă, care să continue. Cu cât ai stabilitate în guvernare, cu cât măsurile guvernării respective sunt mai curajoase și mai corecte pentru cetățeni, cu atât viitorul sună mai bine într-un termen mai scurt.

Primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd. Spitalele nu se văd cât timp funcționează. Când începi să ai niște explozii, niște incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani“

Orașele României au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizată în perioada comunistă, când aveam ingineri serioși în materie de termoficare, dar aceste rețele s-a dovedit după 20-30 de ani că nu sunt funcționale, pentru că industria pe care își bazau rentabilitatea nu mai exista. Centralele deveniseră energofage și în mai mult de jumătate din marile orașe din România a început debranșarea și oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament.

Acum, orice s-ar spune în Europa, sistemele centralizate sunt cele mai puțin poluante, pentru că producând energie, în cogenerare produc atât energie electrică, cât și apă caldă, nu doar încălzesc apartamentele ca orice centrală care ar face acest lucru. Rațional ar fi, pe linia eficienței energetice și a reducerii poluării, să consolidăm sistemele centralizate de termoficare. Asta nu înseamnă că cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor încălzi în continuare cu gaz.

Problema pe care o avem în multe orașe este că primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd. Spitalele nu se văd cât timp funcționează. Când începi să ai niște explozii, niște incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani. La termoficare, cât timp apa caldă funcționează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade și se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă și căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, și el și toți cei responsabili.

Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuiești, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani la spargeri în cascadă, la pierderi enorme și vei ajunge pur și simplu la un crah

Asta înseamnă câteva lucruri. În primul rând, trebuie aduse prețurile pe care le plătește populația la prețuri cât mai apropiate de prețurile de producție și de distribuție, iar subvenția economisită trebuie luată din zona de social și dusă în investiții în dezvoltare în rețea.

Dacă ții foarte mulți bani în social, să știți că socialul actual nu rezolvă socialul viitor. Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuiești, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani – depinde de ce iarnă este și cât de degradate sunt conductele – la spargeri în cascadă, la pierderi enorme și vei ajunge pur și simplu la un crah, la o cădere într-o iarnă, ceea ce va genera o criză socială enormă. Orașele mari, care n-au făcut nimic în acest sens, sunt predispuse la așa ceva.

Prin urmare, ceea ce am făcut eu a fost să iau niște măsuri dureroase câțiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături, ca să aducem prețurile cât mai aproape de prețurile de piață, iar subvențiile care n-ai mai fost date să fie duse cofinanțare pentru înocuirea centralei.

„Dacă le spunem oamenilor că dacă ne votează pe noi, de mâine va fi lapte și miere, îi mințim. Din motive de competiție politică, le spunem oamenilor ce vor să audă“

La Oradea avem o centrală nouă aeroderivată, cu rentabilitate foarte mare, prețul de producție cred că este cel mai mic din România. Aceste procese într-un mare oraș înseamnă ani de zile, 5 ani, 10 ani.

Dacă le spunem oamenilor că dacă ne votează pe noi, de mâine va fi lapte și miere, îi mințim. Din motive de competiție politică, le spunem oamenilor ce vor să audă, dar este foarte riscant când ai șanse să câștigi. Autoritatea și credibilitatea nu sunt o problemă electorală, ci înseamnă capacitatea de a executa, de a livra. Pe un om fără autoritate, fără respect, nu-l mai ascultă nimeni, de aceea e bine să nu-ți pierzi autoritatea.

Nu există parcări gratuite! Dacă te duci lângă o instituție publică și parcarea este gratuită, toți cei care lucrează la instituția respectivă vor ocupa dimineața, de la 7:30 – 8:00, locurile de parcare și când vin cetățenii să-și rezolve problemele la instituția publică respectivă, n-au unde parca! Se învârt, caută, înnebunesc. În loc ca instituția să existe pentru oameni!
Ideea asta, de gratuități – la termoficare, la transportul în comun, la parcări – e un furt al căciulii noastre, pentru că în fapt, gândiți-vă că noi dăm niște subvenții enorme la aceste sisteme, care, de fapt, sunt tot lucruri pe care cetățenii nu le văd. În condițiile în care ai câteva sute de milioane de euro subveniție, de exemplu, la termoficare, știți ce înseamnă asta într-un oraș? Înseamnă un pasaj suprateran de 4 benzi, înseamnă 7 milioane de euro, poate 10 milioane de euro acum, cu prețurile acestea mărite. Dacă ai 200 de milioane subvenție la termoficare înseamnă în fiecare an 20 de intersecții care nu sunt descongestionate.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Cea mai nerușinată trădare a votului popular de după 1990. O mineriadă politică”. Printre semnatarii manifestului: Monica Macovei, Mircea Cărtărescu, Tudor Chirilă, Radu Paraschivescu

* Un important ziar elvețian îi smulge masca lui Iohannis: „Aproape că nu mai e nicio urmă de agendă reformistă“. E descris modul în care șeful statului și-a înșelat alegătorii

* A reapărut Rareș Bogdan! Anunță că se va „unge“ ministru în 2023, ca să fie „un garant că domnul Ciolacu va face ceea promite“

* Cum s-a rupt în două PNL-ul după coaliția cu PSD! Numele grele care nici nu concep să lucreze cu social-democrații

* Coadă la depunerea demisiilor din PNL. „«Noul PNL» și-a mințit cu nerușinare electoratul. Am văzut o decădere morală absolută”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (6). Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov

* Cei 4.800 care au împărțit 2,4 miliarde de dolari, prăduiți de Securitate după uciderea lui Ceaușescu. Legătura cu Dan Voiculescu, Vîntu și frații Negoiță

* Încercarea ratată de racolare a lui CTP la masonerie. „Trebuie neapărat să intrați. Puteți să faceți foarte mult bine acestei țări”

* Radu Moraru, zdrobit de propriile minciuni anti-vacciniste și jigniri scabroase. Nașul TV, amendat de CNA cu încă 100.000 de lei

1 COMENTARIU

  1. Nea’bolojane,dai lectii in vant acum,ca ai intrat in coalitie cu hotii,caci n-ai avut coloana vertebrala si curaj sa te opui la timp!!!Si nu vrei sa pleci din partid ,ca cica nu e bine …bine ,atunci stai si asteapta o sinecura,ceva,ca toti abia ati asteptat sa scapati de fostul presedinte:ati votat la vedere pentru lozerul citu,impus de uselistul iohannis!! Ala pe care nu l-ai votat candidat pnl pentru a 2a oara la prezidentialele din 2019,dar la congres nu ai avut curajul sa-l huidui pentru puciul dat!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here