Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, inițiată de PSD, potrivit Administrației Prezidențiale.
Proiectul prevede atât creșterea pensiilor prin majorarea în trepte a punctului de pensie (indicatorul fix în funcție de care sunt calculate pensiile), cât și recalcularea a milioane de pensii aflate în plată.
Proiectul legii, inițiat din motive populiste, la ordinul lui Dragnea, de către fostul ministru al Muncii, Olguța Vasilescu, are un impact bugetar de 33 miliarde de lei în următorii doi ani (peste 8 miliarde de lei în acest an și 25 miliarde de lei anul viitor. Legea a fost votată de Parlament în 26 iunie, după ce prima sa versiune fusese întoarsă de Curtea Constituțională.
Primele majorări de pensii în concordanță cu noua lege sunt prevăzute pentru luna septembrie.
FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.
Avertismentul lui Emil Boc
Emil Boc, cât a ocupat funcţia de premier, a fost un mare adversar al pensiilor speciale, mai ales că ele nu au corespondent în lumea civilizată. În ţările europene, nicio pensie de stat, indiferent de cotizaţie şi de salariul sau poziţai deţinute de cineva în viaţa activă, nu poate depăşi de mai mult de 3-4 ori pensia medie. În România, sunt pensii speciale şi de 50 de ori mai mari!
„În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va ajunge, pentru că sistemul de pensii pe viitor nu îşi va putea permite să plătească pensiile speciale la nivelele la care sunt şi care se preconizează a creşte în continuare”, a spus Boc.
El a declarat că va susţine în continuare interzicerea cumulului pensiei cu salariul peste un anumit plafon.
„Poate acum se înţeleg mai bine greutăţile pe care le-am avut în acele momente de criză. (…) Eu voi susţine în continuare acest punct de vedere, consider că peste un anumit plafon ar trebui să fie interzis cumulul pensiei cu salariul. Nu ştiu cum va reglementa actualul Guvern, dar consider că este o măsură de bun simţ”, a mai spus Emil Boc.
Dăncilă şi Teodorovici caută disperaţi bani
Guvernul caută soluții pentru acoperirea deficitului bugetar de 11 miliarde de lei, iar pentru reducerea cheltuielilor sunt vizați angajații din firme detașați la ministere, dar și pensionarii care încă lucrează la stat și pe care ministrul Finanțelor vrea să îi trimită în privat.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că toate detaşările de personal din societăţile comerciale în ministere vor fi analizate începând de săptămâna aceasta.
Interesant e că atât Dăncilă cât şi Teodorovici vorbesc de parcă alţii, şi nu guvernarea lor a produs toate anomaliile de care ei se vaită acum. Şi pensiile speciale, şi pensionari de lux angajaţi la stat pe sume grase, şi „pile” numite politic, tot pe bani grei, în consilii de administraţie şi conduceri de agenţii, oameni fără nicio experienţă (vezi cazul Marian Neacşu) – acestea şi multe altele sunt boli grave provocate tocmai de ei în economie.
Iar acum tot ei caută disperaţi soluţii să poată acoperi cheltuielile statului după ce au îndatorat oricum bugetul cu bani ce au ajuns în consum, umflând preţurile şi diminuând indirect puterea de consum a cetăţenilor.
Surse din PSD au declarat pentru Hotnews că ministrul de Finanţe le-ar fi explicat colegilor, la şedinţa de miercuri seară a Comitetului Executiv, că deficitul bugetar este de 11 miliarde de lei şi că este nevoie de o tăiere de 7 miliarde de 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se încadra în ţinta de deficit de 3%, mai exact, 4 miliarde de lei.
Va rog sa fiti corecti in formularile dvs. in ceea ce ii priveste pe pensionari, pentru ca ei nu sunt cersetori la stat (cum au fost eronat prezentati de cele mai multe ori), ci investitori deoarece din contributiile lor se indestuleaza toti cei contemporani sau urmasi ai lor. Iata de ce: aceasta ineptie ca statul completeaza pensiile este exact opusul realitatii. Un calcul simplu arata ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar in medie nu primeste inapoi de la stat nici 35% din cat a contribuit de-a lungul celor 35 de ani. Asta inseamna ca, in medie, statului ii ramane cca 65% din contributia fiecarui pensionar. Asta este cea mai buna afacere prin care se fura fara limita din banii de pensie ai oamenilor. In fond acest calcul arata ca pensiile ar putea fi marite fara nicio problema chiar si cu 65% caci banii au fost deja platiti de contribuabili. Ca nu se maresc dar se pretinde ca nu sunt bani, asta arata dimensiunea jafului care s-a practicat de catre toti cei ce s-au perindat pe la guvernare.