Să îngropăm România ca Grecia! Încă o pomană, pe datorie, de la PSD: 5 lei în plus la tichetele de masă

3
3578

România abia mai reuşeşte să achite factura bugetară lunară (salarii, pensii, cheltuieli publice), dar actuala putere PSD-ALDE pare dispusă să arunce complet în aer orice minim echilibru macroeconomic.

Cinci parlamentari ai PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetului de masă, de la 15.18 lei la 20 de lei, prin modificarea Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

Legea în vigoare arată că „valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 15,18 lei”.

Social-democraţii care au iniţiat proiectul de lege susţin că este necesară modificarea legii, deoarece suma de 15 lei nu este suficientă pentru a cumăra o masă de prânz.

România a fost deja avertizată de Uniunea Europeană pentru „deviere de la Pactul de Stabilitate”, care prevede menţinerea deficitului bugetar în limita a cel mult 3%.

Recent, România s-a împrumutat 3 miliarde de euro pentru a acoperi gaura bugetară produsă de costurile statului în raport cu veniturile mult mai mici.

Orice cheltuială în plus, într-o economie pe pierdere, îngroapă şi mai mult veniturile cetăţenilor, care primesc cu o mână măriri de venituri fără acoperire şi li se ia cu două mâini puterea de cumpărare, prin creşteri de preţuri.

Nu întâmplător, România a ajuns să aibă cea mai mare inflaţie din UE.

Deficit lunar de peste un miliard de euro!

În luna februarie 2019, exporturile au însumat 5,892 miliarde euro, iar importurile au atins 7,044 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,152 miliarde euro. Faţă de luna februarie 2018, exporturile din luna februarie 2019 au crescut cu 8%, iar importurile au crescut cu 11,1%.

În primele două luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport (48,4% la export şi 36,8% la import) şi alte produse manufacturate (32% la export şi respectiv 30,1% la import).

În 2018, deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% faţă de anul anterior, ajungând la 15,1 miliarde euro.

Vin vremuri grele!

România nu dispune de spaţiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

În conferinţa de presă organizată la sfârşitul reuniunii Ecofin de la Bucureşti, Valdis Dombrovskis susţine că România a „deviat semnificativ” de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere al Uniunii Europene.

  • În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală.”
  • „Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”

Boală veche, din 2015

Mesajul Europei e clar: România a aruncat pe fereastră banii luaţi pe datorie, plasându-i în creşteri de salarii şi de pensii (care nici măcar nu au fost date integral), şi în curând vine momentul tăierilor inevitabile.

Exact aşa a făcut Guvernul Tăriceanu în 2008, când a mărit pensiile pe datorie, deşi economia globală era în criză şi deficitul era deja astronomic, iar asta s-a spart în capul viitorului guvern (Boc). Exact aceeaşi strategie vor s-o aplice acum PSD şi ALDE. Recent, s-au împrumutat 3 miliarde de euro pentru a lungi boala până la finele anului, când reducerea de costuri ale statului va fi inevitabilă.

Oficialul european a reamintit că în anul 2015 Comisia Europeană atrăgea atenţia împotriva planurilor care vizau reducerea semnificativă a TVA, care iniţial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, iar până la urmă a fost o reducere de patru puncte procentuale. În opinia lui Dombrovskis, aceste reduceri au dus la deteriorarea fiscală actuală.

CITIȚI ȘI:

Cifrele groazei. România se scufundă cu fiecare lună în faliment. Unul premeditat, pe care îl va primi în braţe viitoarea putere!

Europa şterge pe jos cu baronii ROBOR. Daniel Zamfir, Grapini, Zoană, Nica şi Ţapardel au încercat să atragă UE în propaganda PSD-ALDE împotriva băncilor

Dragnea, „răpus” de cuplul Dăncilă-Tudorel, îi pune cruce ministrului Justiţiei: „PSD nu şi-l mai asumă”. Dăncilă ar fi cedat presiunilor UE, speriată de „opţiunea nucleară” împotriva României – Articolul 7

3 COMENTARII

  1. Guvernul poate mai mult. Exporturile merg şi şomajul este sub 3,8% an. Dacă am investi mai mult în infrastructură putem duce şomajul spre 3,5% an.

    Problema este inflația. Dacă stai cu salariile jos, vorbind de salariul minim, inflația se adună din anii de deflație şi nu ai în ciclu secol economic nici plăcerea de a mai cumpăra alimente. Sigur trebuie să menții inflația jos dar mai bine aderi la Zona Euro. Nardoesia e fosta Rusie. Acum e țara românilor Evolution. Au aderat la moneda euro. Salariul minim e 1000 euro.

    Nu 10 ani contează. Ci ce pui la chimir. Liniște sau involuție economică.

    Kanzler Otto von Bismarck

  2. Asta vi se pare pomana electorala cate 5 lei la tichet,, dar cate 1450 lei de persoana sau 2900 lei in voucere de vacanta Anul 2018 si anul 2019 acordati si persoanelor ce s-au pensionat cu 2 ani in urma si salariatilor ce nu mai lucreaza in institutiile bugetare respective.Asta ce mai esteRISIPA DE FONDURI BATAIE DE JOC PE BANI SI BUZUNARUL FIECARUI CETATEAN ROMAN.Insa multi nu se gandesc de jnde au fonduri sau bugete alocate

  3. Comparațiile astea cu Grecia mi se par absurde. Grecia este o țară care și-a revenit economic acum mai bine de 8 ani. In Grecia chiar și în perioada colapsului economic lucrurile stăteau mult mai bine decât au stat vreodată în România în 30 de ani de democrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here