Deși se află în dificultate pe frontul din Ucraina și are mari probleme interne, Rusia își continuă ofensiva în Africa, unde încearcă să-și construiască un imperiu colonial. Pentru asta, Vladimir Putin folosește trupele Wagner, pe care a recunoscut recent că le finanțează 100%. După Mali și Burkina Faso, a treia țară care pică în mâinile rușilor este Niger, unde tocmai a fost dată o lovitură de stat.
Protestatarii din Niger, care au dat lovitura de stat de săptămâna trecută, au trecut deja la pasul următor. Duminică au dat foc Ambasadei Franței și au pus steagul Rusiei pe clădire. Unul dintre demonstranți a strigat în gura mare că țara lui vrea să urmeze calea luată de Mali și Burkina Faso, unde conduc oameni instalați la putere de Moscova și de mercenarii Wagner.
Sute de oameni au atacat și vandalizat, duminică, Ambasada Franței din Niger. Punctul de pază de la intrare a fost incendiat. A fost punctul culminant al unui miting uriaș, în susținerea militarilor care au dat lovitura de stat și l-au arestat pe președintele pro-occidental al țării, Mohamed Bazoum (63 de ani). Acesta a fost ales democratic în aprilie 2021.
În timp ce dădeau foc drapelelor Franței, manifestanții le fluturau pe cele ale Rusiei și scandau lozinci pro-Moscova și pro-Putin. „Vrem ca schimbările reale care se întâmplă în Mali și Burkina Faso să aibă câștig de cauză și în Niger”, a declarat unul dintre „revoluționari”.
Sunt tot mai multe indicii că puciul a reușit ca urmare a implicării mercenarilor Wagner. Însuși Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, a lăudat lovitura de stat de la Niamey, confirmând că oamenii săi sunt implicați. Imperiul african al Rusiei este din ce în ce mai vizibil.
Evgheni Prigojin: „Ce se întâmplă în Niger a fost pregătit ani de zile. Fostele puteri coloniane încearcă să țină țările africane sub controlul lor. Ca să le țină sub control, fostele puteri coloniale au umplut țările cu teroriști și diverse grupări, ceea ce a dus la o uriașă criză de securitate. Ce se întâmplă în Niger este doar lupta poporului Nigerului cu puterile coloniale”.
„Ne îndepărtăm de partenerii noștri tradiționali și ne îndreptăm către prieteni adevărați ca Rusia”
Burkina Faso și Mali, vecinele vestice ale Nigerului, sunt conduse de dictaturi militare, puse la putere de Rusia, cu ajutorul grupării Wagner.
Mali pare să fie cea mai recentă parte a acestui veritabil imperiul colonial pe care Rusia îl construiește în Africa subsahariană, o zonă bogată în resurse, dar săracă în securitate.
Unii dintre liderii africani aduși la putere de Moscova au venit la summitul organizat de Putin recent, la Sankt Petersburg, și au mulțumit noii stăpâniri.
Ibrahim Traore, președintele Burkina Faso (fosta Voltă Superioară): „Există o dorință de schimbare, nu numai a partenerilor, ci o dorință de schimbare a politicii, ca să ne îndepărtăm de partenerii noștri tradiționali și să ne îndreptăm către prieteni adevărați ca Rusia”.
Assimi Goita, președintele Mali: „Mali a creat un parteneriat militar cu Rusia, pe care o felicit pentru fiabilitate”.
Faustin Archange Touadera, președintele Republicii Centrafricane: „Federația Rusă a trimis, fără considerente de ordin geopolitic, geostrategic sau economic, forțe ruse care au susținut decisiv forțele de securitate și apărare ale țării noastre”.
„Trăiască Putin! Trăiască Rusia! Jos Franţa! Noi vrem Rusia!”
Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey, unde au scandat împotriva Franţei şi au agitat steaguri ale Rusiei, potrivit unui jurnalist de la „Le Figaro” aflat la faţa locului.
A fost o manifestaţie de susţinere a militarilor pucişti ai generalului Tchiani, care l-au răsturnat de la putere pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, relatează Agenția France Presse (AFP), citată de News.ro.
Unii dintre manifestanţi voiau să intre în sediul ambasadei franceze. Unul dintre ei, Hassan, a strigat: „Vrem ca Franţa să plece! De 60 de ani, Franţa le dictează africanilor doar ce vrea ea. Asta trebuie să înceteze! Trebuie ca Nigerul să-şi recapete suveranitatea. Graţie generalului Tchiani, aşa va fi în curând!”
Un alt manifestant, Abdoulaye, înfăşurat într-un steag rusesc, l-a completat: „Noi vrem Rusia! Vrem ca partenerii noştri să ne însoţească în independenţa noastră! Vrem să urmăm exemplul verilor noştri din Mali şi Burkina!”.
Placa pe care scria ”Ambasada Franţei” a fost smulsă, apoi călcată în picioare pe asfalt şi înlocuită cu steagurile Rusiei şi Nigerului.
„Trăiască Putin!”, „Trăiască Rusia!”, „Jos Franţa!”, urlau unii manifestanţi.
Liderii statelor din Africa de Vest le-au dat ultimatum o săptămână puciştilor din Niger. Se pregătește o intervenție militară multinațională
Liderii din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reuniţi duminică în Nigeria, le-au cerut militarilor care au preluat puterea în Niger să restabilească ordinea constituţională în termen de o săptămână. Ei trebuie să-l repună în drepturi pe președintele ales Mohamed Bazoum.
Conducătorii africani participanţi la întrunirea de la Abuja nu au exclus o intervenţie militară în forţă, informează France Presse.
ECOWAS a cerut în special eliberarea imediată a preşedintelui ales al Nigerului, Mohamed Bazoum, arestat de pucişti, arată textul unei rezoluţii a summitului extraordinar prezidat de Bola Tinubu, şeful de stat al Nigeriei.
Dacă cererile organizaţiei nu sunt îndeplinite într-o săptămână, ECOWAS va lua „toate măsurile necesare”, iar acestea „pot include recurgerea la forţă”.
Urmează o reuniune a şefilor de stat major din statele membre ale ECOWAS – Nigeria, Senegal, Coasta de Fildeș, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Sierra Leone, Togo, Benin, Gambia și Capul Verde.
Ţările respective vor suspenda toate tranzacţiile comerciale şi financiare cu Nigerul, de asemebea membru al ECOWAS, ca și Mali și Burkina Faso.
La Abuja a fost invitat şi conducătorul Ciadului, Mahamat Idriss Deby Itno, a cărui ţară nu face parte din organizaţie. Ciadul se învecinează însă cu Nigerul, fiind o putere militară în Sahel şi aliat al Franţei.
Puciştii de la Niamey au denunţat summitul ECOWAS, susţinând că obiectivul reuniunii a fost „validarea unui plan de agresiune împotriva Nigerului”.
ECOWAS a decis la sfârşitul anului trecut înfiinţarea unei forţe regionale pentru intervenţii împotriva jihadiştilor şi în cazul unor lovituri de stat, reaminteşte AFP.
Alianta cu Rusia a acestor tari din Africa neagra cu veleitati de dictaturi nu poate duce decat la ruinarea totala a acestora. Occidentul trebuie sa renunte la penibila politica stangista a afro-centrismului si sa lase sa moara de foame aceste tari. Sunt cu totii niste nesimititi care ard amabasada si steagul Frantei dar vorbesc cu asasinul de la Moscova in franceza.
Ai grijă ce anume îți dorești, pentru că s-ar putea să ai parte. Valabil și pentru africani, și pentru Rusia. Și URSS își clădise un imperiu colonial în Africa, cu Mozambic, Angola, Etiopia și multe alte state socialiste. Și atunci tot o soluție loser-loser a fost.