Guvernul dă milităria jos din pod, în criza Covid-19. Arafat: “Vor începe controale foarte serioase”

2
7802

Pentru că, după ridicarea treptată a restricțiilor, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut alarmant în România, iar apelurile la responsabilitatea oamenilor n-au avut efect, autoritățile se pregătesc să treacă la măsuri mai severe.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că vor fi instituite controale severe, pentru a verifica dacă atât normele de precauție cerute de guvern sunt respectate sau nu. În acest moment, numeroase spitale de boli infecțioase declară că nu mai au paturi libere, din cauza aglomerării celor infectați cu Covid-19 în ultimele zile.

Secretarul de stat Raed Arafat: “Există o tendință de urcare” a numărului de cazuri, iar „weekend-urile au devenit un mare risc”

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, este îngrijorat – ca și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care tocmai a spus că “sper să nu fie valul doi” – de valul în creștere de noi infectări cu coronavirus.

În opinia lui Arafat, weekendurile au devenit un mare risc de sănătate – oamenii ies la distracție fără să mai respecte nici cele mai elementare măsuri de precauție. La fel se întâmplă, însă, și în timpul săptămânii pe străzi și în magazine, unde nici măcar vânzătorii nu mai poartă mască de protecție, iar 90% dintre oamenii care au, totuși, această mască o țin fie sub bărbie, fie sub nas.

„Se vorbeşte despre numărul de teste, am fost la 2% din totalul testelor, am ajuns la 5% din totalul testelor confirmate. Acum suntem la 3%, dar în urmă cu două zile am atins 5%. Asta arată că situaţia nu este aşa de stabilă. (…) Există o intersectare între cazurile active şi cele care se vindecă. Atunci când am avut această intersectare a fost bine, acum există o tendinţă de urcare. Vedem cum oamenii merg la cluburi, la terase unde se văd mai mulţi şi se vede clar că nu sunt din aceeaşi familie. Prevenim acest lucru doar prin respectarea măsurilor: măşti, distanţare, igienă. Weekend-urile au devenit un mare risc. Îmi pare rău să vă zic, dar o să înceapă controale foarte serioase, nu numai la terase, ci şi la magazine, care trebuie să aibă triaj la intrare. Vor începe astfel de controale pentru că nu mai merge”, a afirmat Raed Arafat.

Motivele pentru care situația s-a agravat rapid în România: combinație între oboseala populației, lipsa de educație și ticăloșia unor politicieni iresponsabili

Neglijența populației și teama paznicilor de la magazine de a mai verifica starea celor care intră au mai multe cauze.

În primul rând, oamenii s-au plictisit și săturat, după perioada martie-mai, și acum s-au mai obișnuit inclusiv cu ideea că se pot îmbolnăvi.

În al doilea rând, ridicarea restricțiilor din perioada de urgență a favorizat din nou transmiterea comunitară a virusului.

În al treilea rând, nivelul de educație al multora dintre români este prea scăzut pentru a înțelege ce li se cere și care este pericolul. Mulți nu poată mască din neglijență și neinformare. Foarte mulți o poartă necorespunzător. Lipsesc în continuare obiceiuri de bun-simț chiar și într-o lume fără virus: nu se duce mâna la gură când se tușește, sunt multe persoane care se înghesuie, pun mâna pe toate alimentele din rafturile magazinelor etc.

În al patrulea rând, efectele campaniilor de dezinformare lansate de Rusia și de PSD încep să se vadă. Oamenilor li se repetă, de trei luni încoace, că virusul nu există, că e doar o conspirație, că nu se moare din așa ceva etc.

Liderii PSD au apăsat pedala conspirațiilor chiar și zilele acestea. Marcel Ciolacu a acuzat public că datele furnizate de Guvern sunt false, iar sutele de cazuri înregistrate zilnic n-ar fi reale.

Același Ciolacu, împreună cu Victor Ponta, și-au dat masca jos în plenul Parlamentului, ostentativ, pentru a îndemna oamenii să nu respecte măsurile de precauție. Explicația: “Nu acceptăm să ne puneți botniță!”.

În al cincilea rând, agresivitatea multora dintre adepții teoriei conspirației, dar și a unor persoane care caută deliberat scandal și provocări, i-a timorat pe agenții de pază (mulți dintre ei, persoane în vârstă) de la intrarea în magazine. Aproape nicăieri nu se mai măsoară temperatura celor care pătrund în incintă. În multe locuri, nici măcar purtarea măștii de protecție nu mai este solicitată.

Efectele s-au văzut: în ultimele 7 zile, 1.996 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în România, iar secțiile de boli infecțioase ale spitalelor au fost luate cu asalt. Medicii din camerele de gardă spun că au avut și zile cu peste 20 de internări, lucru care nu s-a mai întâmplat nici măcar astă-primăvară, în plină epidemie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Robert Negoiță și-a plimbat iubita prin China pe banii Primăriei! A cazat-o la hotel de 5 stele

2 COMENTARII

  1. Eu cred ca hotii pregatesc ceva urat pentru toamna: striga acum ca nu exista virus,ca vor relaxare,ca poporul nu mai suporta alte restrictii ,ca sunt inventii pentru distrugerea economiei,bla,bla,bla….DAR,SA FITI PREGATITI PENTRU CA VOR MORTI SI BOLNAVI CAT MAI MULTI,PENTRU AMANAREA ALEGERILOR PENTRU ANUL VIITOR!!!Cand vor vedea ca nu se reduc imbolnavirile si spitalele nu mai fac fata,vor accepta din nou restrictiile guvernului,dar in prag de alegeri,ca tot au vrut sa dea lege in parlament pentru prelungirea mandatelor primarilor,va amintiti??Soer din tot sufletul sa se refuca internarile,sa avem odata alegeri ca sa scspam definitiv de virusul asta ce zace in parlament si prin tara,la primarii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here