Guvernul interimar al Bulgariei a dat publicității concluziile raportului întocmit de Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS), confirmând că țara este vizată de un puternic atac hibrid al Rusiei. Moscova folosește de mai multă vreme mijloace complexe, incluzând spionajul, operațiunile de influență, diplomația și pârghii economice pentru a scoate Bulgaria de pe traiectoria europeană și a o menține sub controlul său.
Conform rapoartelor care centralizează activitatea de contrainformații, informațiile militare și civile bulgare, atacurile Rusiei vizează angajamentele Sofiei față de UE și NATO, modernizarea armatei, economia și politica internă. Aici sunt incluse încercările de a influența instituțiile de stat și pe cele militare, dar și zona de educație și religioasă, presa și sectorul neguvernamental (ONG-urile).
Un atac foarte puternic a fost lansat în a doua jumătate a anului trecut, când Rusia a lansat o campanie hibridă în întreaga Europă. Scopul era stoparea expansiunii NATO spre est și menținerea Europei de Est sub influența Moscovei. Diplomația, forța militară, serviciile secrete, pârghiile economice au fost completate și corelate cu campanii de propagandă informațională, de dezinformare și atacuri cibernetice.
Plamen Toncev, președintele DANS, a relevat că obiectivul puternicei campanii lansate de Rusia începând cu toamna lui 2021 a vizat modificarea sistemului european de securitate, astfel încât să favorizeze interesele sale strategice. Avea să se dovedească faptul că acest atac de amploare lansat asupra țărilor din Europa era menit să pregătească invadarea Ucrainei.
Toncev a menționat: „Aceste acțiuni au crescut în 2022, ajungîndu-se la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, fără precedent în noua istorie europeană, care a erodat ordinea internațională de drept, a condus la creșterea riscurilor economice la nivel global și a creat un nou vector de migrație. În același timp, invazia rusă a consolidat unitatea Uniunii Europene și a NATO și hotărârea de a proteja valorile și interesele comune și de a reduce dependența de Rusia în sfera energiei și apărării, pe care Moscova le folosește în mod activ în cadrul setului său de instrumente hibride“.
O rețea de spionaj rusă a fost destructurată în Bulgaria la începutul anului 2021. În vara lui 2022, după ce Rusia s-a implicat direct în răsturnarea Guvernului pro-european de la Sofia, zeci de diplomați și alți funcționari ruși au fost expulzați de Bulgaria.
În România, deși efectele acestei ofensive a Rusiei s-au făcut simțite de asemenea într-o foarte mare măsură, guvernanții au ales să tacă și să evite subiectul.
Foarte bine! Ati avut cel mai bun guvern, condus de un absolvent Harvard, si l-ati dat jos! Suportati consecintele!