vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLumeaEuropaThe Guardian: BREXIT, chiar mai devreme! Marea Britanie va putea părăsi UE...

The Guardian: BREXIT, chiar mai devreme! Marea Britanie va putea părăsi UE înainte de 31 ianuarie 2020. Discuţii Macron-Boris Johnson

-

UPDATE. Liderii de la Bruxelles au aprobat solicitarea Guvernului Boris Johnson, făcută urmare a unei decizii a Parlamentului britanic, ca Uniunea Europeană să amâne decizia părăsirii UE de către Regatul Unit până pe data de 31 ianuarie 2020.

UE se pregătește să aprobe o prelungire a termenului pentru Brexit până la 31 ianuarie 2020, cu o opțiune pentru ca Marea Britanie să plece mai devreme, în cazul în care o înţelegere este ratificată, conform unui proiect de acord la care a avut acces The Guardian.

Emmanuel Macron şi Boris Johnson

După obiecțiile anterioare ridicate de guvernul francez, un document convenit luni şi care a circulat între statele membre sugerează că UE va accepta solicitarea Regatului Unit pentru o altă întârziere.

- Advertisement -

Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană chiar mai devreme decât noul termen rezultat ca urmare a cererii de prelungire (31 ianuarie 2020). Astfel, va putea ieşi din UE oficial în prima zi a lunii celei în care s-a parafat deja acordul, potrivit cotidianului britanic.

Cu alte cuvinte, dacă acordul va fi ratificat în noiembrie, Regatul Unit va putea fi oficial în afara Europei unite începând din 1 decembrie 2019.

O sursă apropiată lui Emmanuel Macron a declarat că un acord între cele 27 de state UE, privind noua extindere Brexit, va fi anunțat „foarte probabil” luni dimineață, în urma discuțiilor politice cu Londra din weekend, în special după o conversație între președintele francez și Boris Johnson, premierul britanic.

- Advertisement -

Reuniune la Bruxelles

Ambasadorii celor 27 de state membre UE se reunesc luni dimineaţă pentru a discuta despre solicitarea de amânare a Brexitului cu trei luni, relatează duminică AFP şi Reuters, citând surse din cadrul UE.

Ambasadorii urmează să se reunească luni, la ora 10.00 (09.00 GMT), cu trei zile înainte de data de 31 octombrie prevăzută pentru divorţ.

Potrivit surselor citate, propunerea care va fi discutată prevede o amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 30 noiembrie sau 31 decembrie în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Deputaţii britanici urmează să voteze luni după-amiază asupra unei moţiuni a lui Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit pe care l-a convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Franţa vorbeşte de „un al doilea referendum”

Majoritatea ţărilor sunt deschise la o amânare de trei luni, pe care Boris Johnson a fost constrâns de lege să o solicite. În ceea ce o priveşte, Franţa a insistat asupra necesităţii unei „justificări” pentru acest lucru.

„Nu trebuie să dăm timp în baza unei ficţiuni politice, ci a unor alegeri sau a unui al doilea referendum”, a repetat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin, citată de Agerpres.

Marea Britanie a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu Boris Johnson, dar au respins calendarul de marş forţat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Marea Britanie trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie şi apoi pe 31 octombrie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Avertismentul lui Orban: „Dacă Guvernul nu trece din prima, s-ar putea ca a doua oară să nu-l mai voteze PNL, ca să ajungem la anticipate!”

* ”Și-a detonat vesta, omorându-se pe el și cei trei copii”. Cum a anunţat Trump uciderea celui mai căutat terorist

* Cea mai scumpă sticlă de whisky din lume: 1,73 milioane de euro pentru „Sfântul Graal” scoţian din 1926

* Profesorul român din SUA, care a ajutat la câştigarea premiului Nobel pentru Medicină pe 2019, despre ce desparte Harvard de şcoala românească

* Sagrada Familia şi iadul Europei. Cum a ajuns Barcelona din paradisul turismului un pol al infernului pe continent

* Arafat, ca Dumnezeu. Sau ca Allah

* Adio, boli? Descoperirea miraculoasă a unui chimist din California, care poate „rescrie” ADN-ul uman cu o precizie fără precedent

În sondajul USR, creștere spectaculoasă a PNL: 36,8%. Dăncilă, ușor avans în fața lui Barna pentru a intra în turul 2

VIDEO. Scene nord-coreene. „Ziaristul” care-i declară iubire veșnică Vioricăi Dăncilă a fost activist PCR și e omul lui Govor-PSD

Planul ticălos al PSD de a bloca învestirea Guvernului Orban. Dăncilă vrea vot în Parlament cu trei zile înainte de prezidențiale

Dăncilă știa că ministrul Cuc vrea să blocheze avioanele! A trimis Corpul de Control la Tarom ca să șteargă urmele

DOCUMENT. Programul de guvernare al PNL. Priorități: alegeri, 10 august, întărirea Justiției, comisar european, buget, investiții, Pilonul 2 de pensii, rezidențiat medici, audit la PNDL

VIDEO. Oprea, Arafat, de ce ați ascuns imaginile de la Colectiv, nemernicilor? Filmul pompierului arată haosul intervenției voastre „de urgență”. Șeful pompierilor ISU înjură morții: „Lasă-i în p**a mea!”

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. „BREXIT”-ul este o… REALITATE (!!!), iar cei care se vor ADAPTA acesteia vor fi si cei pentru care ar putea sa apara, in mod (APARENT !) PARADOXAL…, chiar siii… AVANTAJE: ACESTA este sfatul potrivit (ȘI !) pentru… ROMÂNI (!!!), indiferent daca vorbim de cei rezidenti actualmente in Marea Britanie sau de cei din Tara, care ar putea avea BENEFICII, de tip ECONOMIC (COMERCIAL siii… INVESTITIONAL !), de pe urma unor politici ÎNȚELEPTE ale Statului român, in relatia cu o Londra… iesita/INDEPENDENTA din/DE Uniunea Europeana !

    Asadar…, ar fiii… LOGIC-.-REALIST.-PRAGMATIC-si-LUCRATIV-PROFITABIL- sa mai incetam, odataaa…, cu (TIPIC/PROVERBIAL… româneasca !) VESNICAAAAA…-LAMENTAREEEEE…, cu deja plictisitoarele (macar prin… INSISTENTA-si-NEcreativa REPETITIE !) injuraturi la adresa EXCENTRICULUI premier britanic Boris Johnson (totusi: un absolvent deee… ETON si OXFORD !!!!!!!!!!!!!!) siii… SA NE DOVEDIM – ca indivizi si ca popor – (SI !) LA FEL DE TIPICA/PROVERBIALA… CAPACITATE-de-ADAPTARE, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!

    DE CE n-am fi noi, românii (de laaa… „diasporeni” – Sic ! – pana la autoritatil si entitati-economice, de-Stat sau private, din Țară !) cei care sa stabilim, PRIMII (!!!!!!!!), ooo… „relatie-PRIVILEGIATA” (!) cu acest U.K…. IEȘIT din U.E. ???!!!!!!???????

    Ce-ati zice sa ne propunem sa devenim NOI, ROMÂNIA și ROMÂNII, un fel deee… „PUNTE-de-LEGĂTURĂ” (!!!) intreee… Uniunea – Europeană (din care facem parte, SLAVĂ-DOMNULUI !) și Marea – Britanie, aiiii… ???!!!!!????????????

  2. ” Astfel, va putea ieşi din UE oficial în prima zi a lunii celei în care s-a parafat deja acordul”

    Păi după cum e formulat, dacă se semnează acordul pe 20 noiembrie, se asteaptă ziua de 21 noiembrie, acordul e acum deja parafat si , in consecință, ieșirea oficială din UE se consideră oficializată din prima zi a lunii, adică de la 1 noiembrie ! ☺☺

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -