vineri, aprilie 19, 2024
AcasăJustițieGREVĂ în Justiție! În semn de protest față de guvernarea anti-justiție, unii...

GREVĂ în Justiție! În semn de protest față de guvernarea anti-justiție, unii procurori și judecători vor refuza să lucreze pe cauze care nu sunt urgente

-

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM, a anunțat la Radio Radio France International (RFI) că magistrații români vor organiza proteste după model polonez. Acesta este un protest față de ordonanța de urgență adoptată marți pe legile justiției.

Danileț spune că unii judecători și procurori vor fi în sala de judecată „doar pentru cauzele urgente”, mai exact pentru cauzele cu arestați, și vor găsi motive ca pentru celelalte cauze să nu intre în sală.

  • „Eu, ca magistrat în sistem, vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiției, nici prin legile date de Parlament, nici prin ordonanță de urgență”.
  • „Ceea ce se întâmplă în momentul de față nu face decât să confirme îngrijorările magistraților, și anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanțe și parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaționale. Și iată că ele trebuie corectate prin ordonanță. Însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă și alte măsuri, prin care își întărește controlul asupra sistemului judiciar”.
  • „Lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veți vedea judecătorii și procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă și prin ieșiri în fața palatelor de justiție, ci chiar prin suspendarea activității, începând de săptămâna viitoare”.
  • „Nu este grevă, pentru că noi nu milităm pentru drepturi salariale și pentru condiții de muncă, ci este o formă de reacție la ceea ce Parlamentul și Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puțin doi ani de zile cu justiția română, modifică legile într-un mod inacceptabil”.
  • „În aceste situații, vom asigura – sigur, cei care vom decide în acest sens – vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestați. În rest, vom amâna soluționarea cauzelor, pur și simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situația în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Același lucru l-au făcut și colegii noștri din Polonia, în urmă cu câteva luni, și cred că se impun măsuri radicale din partea magistraților români”.
  • „Potrivit modificărilor apărute prin OUG de ieri noapte, vor fi interzise de acum încolo delegările în funcțiile de conducere din cadrul parchetelor, unde numirea o face președintele statului. Practic, pentru funcția de procuror general sau șef al DNA ori șef al DIICOT nu vom putea avea decât persoane pline, numite de președintele României, și nu prin delegare. Asta înseamnă că atunci când expiră mandatul de conducere al unui procuror în aceste funcții, deja trebuie să avem pregătit noul procuror general sau procuror-șef, ca să nu mai existe o sincopă, o diferență de timp neacoperită de o persoană. Așadar, este legală procedura declanșată de domnul Toader”.
  • „Singura problemă care va apărea la nivel practic este următoarea. Să presupunem că domnul Toader, declanșând procedura, va avea și o persoană nominalizată într-un timp util, propune acea persoană către președintele statului, pentru numire, dar președintele statului nu este de acord, și atunci trebuie propusă o nouă persoană. Păi, între timp, cu siguranță, va expira mandatul procurorului general actual, Augustin Lazăr. Ce se întâmplă în perioada respectivă? Nu vom mai avea un procuror general, dar nici pregătită o nouă persoană pentru a ocupa această funcție. Or, pentru situații de acest gen, când am avea o perioadă de timp când nu există persoană în funcția asta, ar fi trebuit delegată o altă persoană”.

CITIȚI ȘI:

Presiuni teribile asupra procurorului din dosarul Tel Drum. Adina Florea o amenință cu pușcăria dacă nu-i dă dosarul până mâine

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -