Asta-i Mafia! Principiul aplicat de Dragnea în cazul Drăghici: dacă o instituție te ia la întrebări, te pun șeful ei!

1
2433

Incredibil cum lucrează mafioții! La 8 zile după ce DNA i-a deschis dosar lui Mircea Drăghici, Liviu Dragnea l-a impus (prin votul CEx) președinte la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituție care ar trebui să trimită la DNA documente despre felul în care același Drăghici a „umflat” aproape un milionde euro din banii partidului!

Pe 8 februarie, DNA a început urmărirea penală în cazul utilizării subvențiilor primite de PSD în alte scopuri decât au fost declarate. Dosarul întocmit de procurorii anticorupție vine în contextul în care revista „Newsweek România” a dezvăluit că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a folosit în interes propriu aproape un milion de euro. Dezvăluirile au fost preluate imediat de majoritatea presei române.

Ziariștii au arătat că o bună parte din banii primiți de PSD drept subvenție de la stat au ajuns să susțină familiei Drăghici. Trezorierul a deturnat spre propriul confort aproape un milion de euro, astfel:

 • 1,8 milioane de lei (aproape 400.000 de euro), sub formă de publicitate, pentru firma soției sale, cercetată de DNA;
 • 188.000 de euro pe mașini de lux folosite exclusiv de soții Mircea și Georgiana Drăghici;
 • 380.000 de euro pentru închirierea unei vile în Pipera.

Regula de aur a PSD s-a aplicat și de această dată: un dosar penal înseamnă o calitate în plus, deci împricinatul merită o funcție serioasă în stat. La 8 zile după deschiderea dosarului de către DNA, Dragnea a făcut jocurile astfel încât Mircea Drăghici să fie validat de Comitetul Executiv al PSD pentru postul de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Exact instituția de la care DNA ceruse, cu 5 zile înainte, documente referitoare la subvenția PSD.

Cronologia „afacerii Drăghici”

 • Noiembrie 2018: Guvernul PSD-ALDE îl propune pe Mircea Drăghici ca ministru al Transporturilor (președintele Klaus Iohannis avea să refuze această numire până când PSD și Drăghici au renunțat).
 • 4 ianuarie 2019: Newsweek România, dezvăluie că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a folosit 1,8 milioane de lei, din subvenția primită de PSD de la stat (prin AEP), a finanța televiziunea din Pitești a soției sale. Alți 188.000 de euro au fost cheltuiți pe trei limuzine Mercedes folosite exclusiv de familia Drăghici. Ulterior, revista a scris și despre chiria de 18.000 de euro pe care PSD o plătea pentru o vilă din Pipera în care locuia familia Drăghici.
 • Ianuarie 2019: Klaus Iohannis refuză să-l numească pe Drăghici la Transporturi, deși premierul Dăncilă (marioneta lui Dragnea) i-a trimis propunerea de patru ori.
 • 8 februarie: DNA dispune începerea urmăririi penale privind infracțiunea de „utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice”.
 • 11 februarie: DNA cere Autorității Electorale Permanente (AEP) documente necesare la „dosarul Drăghici”.
 • 16 februarie: Drăghici își retrage candidatura pentru Ministerul Transporturilor.
 • 19 februarie: la inițiativa lui Liviu Dragnea, Mircea Drăghici este validat în CEx pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).

Așa se închide cercul mafiot. Sigur, Drăghici încă nu este președintele AEP, dar majoritatea parlamentară PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, îl poate impune.

IMPORTANT! În calitate de trezorier al PSD, Drăgici a inițiatorul modificarea legii finanțării partidelor politice, lege prin care s-au majorat excesiv sumele acordate de stat formațiunilor politice. Deci, el a inițiat legea și tot el a beneficiat de ea!

Documentele cerute Autorității Electorale Permanente (AEP) de către procurorii DNA vizează:

 • modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în 2017 Partidului Social Democrat;
 • virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
 • rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor în anii 2017 și 2018.

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here