Germania îi va deporta în Siria pe indivizii periculoși veniți de acolo, după 8 ani în care a încercat să-i integreze

0
5149
În Germania au venit sute de mii de migranți sirieni alungați de războiul civil de la ei din țară. Mulți s-au întors, nereușind să se adapteze la noul stil de viață. Alții s-au radicalizat, iar acum autoritățile au hotărât să deporteze elementele cele mai periculoase. FOTO: EPA

Germania a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2021, să reia deportările în Siria ale indivizilor periculoși migrați din această țară. Se pune astfel capăt unei perioade de peste 8 ani, începută în 2012, în care nemții suspendaseră această măsură, stabilind că vor încerca să-i integreze pe toți cei nou-veniți.

Hotărârea a fost adoptată de miniștrii de Interne ai landurilor din Germania (țara este federală și împărțită în regiuni care reprezintă fostele state germane înainte de unificarea din Secolul al XIX-lea).

Măsura s-a luat după dispute foarte intense și în pofida opoziției liderilor de stânga, care au invocat războiul civil din Siria și încălcările drepturilor omului comise de regimul lui Bashar Al-Assad, sprijinit de Rusia. Liderii conservatori, din tabăra cancelarului Angela Merkel, au rămas însă neclintiți, sătui de violența și teroarea pe care numeroși sirieni, radicalizați și transformați în jihadiști, le răspândesc în numele lui Allah.

În acest moment, ar fi vizate doar aproximativ 90 de persoane pentru expulzarea în Siria – cunoscute autorităților pentru activitate militantă islamistă. Dar odată ridicată această interdicție a deportărilor, dispare pe de o parte siguranța infractorilor că nu vor păți mare lucru indiferent ce fac, iar pe de alta – li se oferă autorităților posibilitatea de a scoate din țară persoanele care pun în pericol viața locuitorilor și ordinea socială.

Picătura care a umplut paharul: asasinarea unui turist, pe o stradă din Dresda, de un sirian islamist

Picătura care a umplut paharul a fost un incident din Dresda, petrecut în noiembrie, când un sirian islamist a ucis pe stradă un turist cu un cuțit. Horst Seehofer, ministrul federal de Interne al Germaniei, a explicat: “În loc să avem o interdicție generală asupra deportării, ar trebui să fie posibil în viitor să se examineze de la caz la caz posibilitatea deportării pentru infractori și persoane considerate periculoase”.

Reprezentanții partidelor de stânga și ai celui ecologist s-au opus vehement deciziei luate de autoritățile conservatoare. Socialiștii au strigat că “e o campanie de intimidare împotriva refugiaților” și că măsura ar fi o concesie făcută extremiștilor de dreapta.

Începând din 2015, Germania a fost ținta unor valuri masive de migranți politici, dar mai ales economici, din Asia și Africa. Din Siria au venit sute de mii de oameni.

Aceasta a fost o politică deliberată a guvernului condus de Angela Merkel, care a crezut că a găsit o soluție pentru cererea de forță de muncă. Germania este într-o scădere demografică, populația este îmbătrânită și deficitul de mână de lucru este estimat la minimum 200.000 de oameni pe an. Autoritățile au calculat că vor suplini această problemă prin importul de migranți.

Numai că, în scurt timp, s-a constatat că sutele de mii de oameni veniți din alte părți sunt foarte greu de integrat. Majoritatea zdrobitoare nu au nicio calificare și statul german a depus eforturi colosale să-i instruiască. Apoi s-a descoperit că foarte mulți dintre cei nou-veniți nu aveau de gând să se integreze în piața muncii.

În final, a apărut și problema terorismului islamic și a incidentelor provocate de diferența de civilizație, la care guvernul nu se gândise inițial. Atentatele și problemele făcute de extremiști au luat prin surprindere atât guvernul, cât și poliția și serviciile secrete.

Este de notorietate noaptea de coșmar a Anului Nou din 2016, când mii de femei din toată Germania ieșite să sărbătorească evenimentul, la fel ca toată lumea, au fost atacate, hărțuite sexual, jefuite și lovite de bande de migranți. Fenomenul a avut amploare de masă, s-au depus mii de plângeri la Poliție, forțele de ordine fiind luate pe nepregătite de acest nou tip de incident.

Inițial, autoritățile au încercat să ascundă amploarea întâmplărilor, dar cazul a explodat în presă și a forțat guvernul să recunoască problema.

Apoi au început atentatele și asasinatele, fenomenul terorist fiind din nou scăpat din mână de polițiști și serviciile speciale.

Nici sirienii de bună-credință veniți în Germania nu s-au putut integra așa cum și-au imaginat. Sute de mii dintre ei s-au întors singuri acasă, constatând că nu se pot adapta la noul stil de viață.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here