George Simion, plesnit de autorul versurilor melodiei „Phoenix”, proclamată „imnul AUR”. Regizorul Andrei Ujică: „Interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers”

2
5972
Nicu Covaci a acceptat, în mod surprinzător, să gireze evenimentul electoral în care și-a transformat George Simion propria nuntă

Scriitorul și regizorul Andrei Ujică, autor – împreună cu Șerban Foarță – al versurilor de la melodia „Phoenix”, le interzice cu desăvârșire extremiștilor de la AUR să se folosească de această melodie, amenințându-i în caz contrar cu tribunalul. Intervenția are loc după operațiunea de marketing politic de la nunta liderului AUR, George Simion, care „s-a lipit” de legendara trupă Phoenix pentru a afirma apoi că melodia cu același nume – rebotezată „Fie să renască…” – va fi imnul partidului.

Nunta lui George Simion, care a avut loc sâmbătă, a fost transmisă în direct de România TV (postul oligarhului Sebastian Ghiță) și a strâns la un loc toată elita propagandei rusești din țara noastră, a fost gândită ca un eveniment care să imite nunta liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, din 14 iunie 1925, de la Focșani.

Nuntașilor îmbrăcați în ițari și ii a acceptat să le cânte, în mod surprinzător, și Nicu Covaci (75 de ani), fostul lider al trupei Phoenix, care a fugit în anii 1970 în Occident tocmai de a scăpa de dictatură și de apăsarea unui regim inspirat și susținut de la Moscova. Phoenix a avut în partitură multe piese cu accente folk, inspirate din legendele și tradiția românească, iar albumul Cantofabule, din 1975, ale cărui versuri au fost scrise de Ujică și Foarță, este unul dintre cele mai reușite.

La nunta liderului AUR, acesta a urcat pe scenă, alături de Nicu Covaci, și a anunțat că partidul va avea un nou imn: „Fie să renască” – de fapt, era vorba de cântecul „Phoenix”, rebotezat astfel.

În aceeași seară, la numai câteva ore, replica foarte dură a venit de la autorul versurilor, scriitorul și regizorul Andrei Ujică (71 de ani). Acesta a scris pe contul său de Facebook, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 0.55, că nu va permite asocierea versurilor cu vreun partid politic „incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis“.

Reacția lui Andrei Ujică, autorul versurilor la care poftește AUR: „Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus «imnul AUR: Fie să renască…»“

Andrei Ujică

„DECLARAȚIE”

„Aflu cu consternare că un anume George Simion a declarat astăzi la nunta sa că formația Phoenix ar fi compus «imnul AUR: Fie să renască…»

Vreau să fac următoarele precizări: în primul rînd, formația Phoenix nu mai există din 1977 și în al doilea rînd, versurile respective, împreună cu toate celelalte de pe dublul album CANTAFABULE, ne aparțin în exclusivitate lui Șerban Foarță și mie. Ele au fost compuse într-un anume context cultural și istoric, care văd că nu mai poate fi citit, darămite interpretat măcar decent momentan.

Drept pentru care, declar public – fiind cu siguranță și în asentimentul lui Șerban Foarță – că interzic orice însușire și folosire abuzivă fie și a unui singur vers de pe albumul CANTAFABULE de către orice fel de mișcare și de către orice partid politic, indiferent de formă, incluzând aici și ideea de imn sau slogan al unei grupări cu care nu aș avea afinități nici în cel mai absurd vis. În caz contrar, mă văd nevoit să-mi apăr drepturile în justiție.

Andrei Ujică – Dobra, Mehedinți, în seara zilei de 27 august 2022″

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Săgețile” Rusiei s-au întâlnit la Măciuca: extremistul Simion a fost cununat religios de anarhistul Teodosie, „tămâiați” de propagandistul Ciutacu

* „Cârtițele” AUR din presă: Ciutacu, Turcescu, Dan Diaconescu. Cei trei au participat la paranghelia propagandistică a lui George Simion, susținută grețos de RTV

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin

* Cum au ajuns Nicu Covaci și Phoenix să cânte la nunta extremistului George Simion: „Am auzit că sunt 10.000 de oameni”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

* Ruptură brutală între Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu! „Am spălat de păcate un mic monstru. Am greșit. I-am iertat toate mizeriile pe care mi le-a făcut de-a lungul anilor”

* Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* Cu cine joacă FCSB și CFR Cluj în grupele Conference League: West Ham United, Anderlecht, Slavia Praga, plus danezi, turci și kosovari

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here