Generalul Igor Gorgan, fostul șef al Armatei Moldovei, e spion GRU și a livrat Rusiei informații-cheie. În 2022 le spunea rușilor că „trebuie închisă urgent granița cu România, de acolo vin o grămadă de echipamente“ pentru Ucraina

1
481
Publicația „The Insider“ publică mesajele dintre generalul moldovean Igor Gorgan și colonelul rus Alexei Makarov, ofițer GRU. Fostul șef al Armatei moldovene este spionul Kremlinului

O „bombă“ a detonat miercuri în presa internațională: generalul Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major General al Armatei Moldovei, este spion GRU, relevă o investigație a publicației „The Insider“, care prezintă lux de detalii și dovezi în această direcție. Cazul est extrem de grav, generalul Gorgan a fost șeful Armatei moldovene până la sfârșitul lui 2021, când a fost dat afară de noua președintă pro-europeană Maia Sandu. Apoi s-a angajat la Biroul ONU din Moldova, unde a activat până în iulie 2023, când țara vecină României a expulzat în masă spionii ruși care lucrau sub acoperire diplomatică.

Autorul anchetei publicate de „The Insider“, jurnalistul de investigații Serghei Kanev, arată că și în prezent Gorgan este un om-cheie al GRU în Moldova.

Omul de legătură al generalului Igor Gorgan era colonelul rus Alexei Makarov, ofițer GRU. Cei doi au intensificat relațiile în aprilie 2022, la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina, iar discuțiile se purtau prin cafenele din Chișinău ori în timpul unor ieșiri la pescuit. „Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Ar trebui să mergem la pescuit și să vorbim despre orice! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!“, îi spunea generalul moldovean Gorgan lui Makarov. Sloganul „noi facem istoria“ este deviza KGB-ului.

Fostul comandant al forțelor moldovene i-a ținut la curent pe ruși cu toate discuțiile dintre Guvernul de la Chișinău și cel de la Kiev, furnizându-le informații extrem de prețioase despre ce au nevoie ucrainenii și unde se află combustibilul livrat Ucrainei. „Ukroboronexport (exportatorul industriei de apărare – n. red.) al Ucrainei încearcă să răscumpere (sau să ia cu ajutorul unor «parteneri») 6 Mig-29 din Moldova, care se află la Mărculești. Ei insistă foarte mult… Deocamdată avioanele sunt la locul lor. Vor să «scoată» operațiunea prin intermediul unei companii-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, sună unul din mesajele trimise de Gorgan rușilor. În aceeași zi, moldoveanul revenea cu alte informații extrem de importante: „Trenuri cu combustibil vin de pe teritoriul Republicii Moldova, și anume din satul Etulia, spre așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, în timpul zilei stă pe loc pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse (VKS)”.

Într-un alt mesaj, Gorgan îi transmitea rusului: „Ucrainenii se plimbă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării, cerând orice – în special obuze de artilerie”.

Înaltul ofițer moldovean era foarte agitat în privința livrărilor de arme pe care România le făcea către Ucraina. Acesta îi cerea colonelului rus Makarov: „Este esențial să închidem granița cu România cât mai curând posibil! Este o gaură mare! O mulțime de marfă vine în Ucraina de acolo. În special marfă militară! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”.

Întâmplător, începând din 2022 au apărut atât înalți oficiali de stat din România, cât și politicieni precum cei din AUR și Diana Șoșoacă foarte înverșunați împotriva sprijinului militar acordat Ucrainei. Aceștia au încercat să pună presiune pentru a fi suspendat acest ajutor militar, pe motiv că noi trebuie să fim neutri și să nu enervăm Rusia, dar și pentru că, de fapt – spun ei – Ucraina e dușmanul nostru.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

PORTRET DE CANDIDAT

ALLEN COLIBAN, Primăria Brașov: „Mi-am făcut temele la lumânare, am făcut baie în oala de sarmale”

STELIAN ION, Primăria Constanța: “Pentru mine, declicul s-a produs în 2014, când interesele găștii PSD-iste au ajuns și în cartierul copilăriei mele. Voiau să ridice un bloc de 6 etaje pe spațiul verde. Mi-am jurat că voi face tot ce pot pentru a-i împiedica”

* LUCIAN STANCIU-VIZITEU, Primăria Bacău: „În clasa a X-a am luat locul 3 la Olimpiada națională de Informatică. Am fost admis la Universitatea Drexler, din SUA, dar n-am avut bani. Așa că am făcut Politehnica din București, apoi masteratul și doctoratul în Franța, șef de promoție la Statistică și al doilea la Finanțe”

CRISTINA PRUNĂ, europarlamentare: „Până la 4 ani am crescut la țară, în Bărăgan, într-un spirit foarte liber. Acum susțin cu fermitate politici liberale”

* RADU MIHAIL, europarlamentare: “La alegerile din 2000, în turul 2, am avut senzația acută că-mi va putrezi mâna dacă-l votez pe Iliescu”

* CORINA ATANASIU, europarlamentare: „În anii ’90 am făcut voluntariat la Salvați Copiii. Lucram cu copiii străzii, prindeam pedofili cu Europolul”

RADU MIHAIU, Primăria Sectorului 2: „N-aveam niciun gând să intru în politică. Spuneam: «Am o meserie, o fac bine, crește afacerea!». Ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost incendiul de la Colectiv. Mi-am zis: «Copiii mei trebuie să trăiască într-o țară în care nu se întâmplă așa ceva!»”

MIHAELA ȘTEFAN, Primăria Sectorului 6: „M-am angajat în anul 2 de facultate, prima dată la Unirea, într-un magazin de haine. N-aveam cum să nu muncesc. N-aveam cum! Eu nu le-am cerut bani niciodată părinților mei”

* ADRIANA CRISTIAN, europarlamentare: „Sunt o visătoare harnică. Aș vrea să las asta în urma mea: unii politicieni arată și așa, ca mine. Adică au terminat multă școală, vorbesc bine, au interese corecte, nu s-au îmbogățit din politică. Nu suntem toți la fel, cum vor cei vechi să se creadă”

VLAD BOTOȘ, europarlamentare: „Mi s-a propus să rămân în China. N-am vrut. Ieșisem seara cu colegi inclusiv chinezi. Când deschideam subiecte politice, chinezii nu acceptau să discute nimic. Atunci mi-am dat seama că n-aș putea niciodată trăi într-un regim care să filtreze ideile”

TEODORA STOIAN: „Cât am fost consilier al ministrului Justiției, am avut senzația că oamenii ăia nu ne voiau acolo. Erau directori puternici, care pur și simplu ziceau: «Eu nu fac așa ceva!». Și nu li se cerea să-și facă decât treaba. În ultimele luni, numai că nu ne scuipau în față”

1 COMENTARIU

  1. Avem și noi da-s din carton … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.