O neașteptată și sinceră mărturisire a făcut miercuri seara, pe contul său de Twitter, celebrul general american Ben Hodges, comandantul forțelor armate SUA din Europa în perioada 2014-2017. Ofițerul retras în 2018 a admis că s-a înșelat teribil și că ar fi trebuit ca NATO în general și SUA în special să întărească prezența militară permanentă în Europa de Est cu mulți ani în urmă. Ben Hodges, excelent cunoscător al situației istorice, politice, sociale și economice a Europei, a fost printre primii militari de rang înalt care au atras atenția, acum câțiva ani, că Rusia pregătește o expansiune pe cale militară în care se ia în calcul atacul asupra țărilor NATO din Est dacă SUA dă semne de slăbiciune.
Tweetul lui Ben Hodges (64 de ani) este concis și la subiect: „Am greșit în privința asta… Ar fi trebuit să demarăm creșterea prezenței permanente a NATO pe frontul de est cu ani în urmă. Sunt bucuros că facem această mutare chiar acum. Rusia respectă doar forța… Slăbiciunea este ceea ce îi provoacă, de fapt. Kremlinul se va opri doar atunci când îl vom opri noi”.
I was wrong on this…we should have started with increased permanent presence at NATO’s eastern front years ago. Glad that we are moving that way now. Russia only respects strength…weakness is what actually provokes them. The Kremlin will only stop when we stop them. https://t.co/49K6uD79tw
— Ben Hodges (@general_ben) June 29, 2022
Țările din Europa de Est, mult mai bine informate cu privire la realitățile și evoluțiile din Rusia, insistă de peste un deceniu ca NATO să acorde mai mare atenție acestei zone. România a fost, alături de Polonia și țările baltice, un avocat al acestei abordări în perioada mandatelor de președinți ale lui Traian Băsescu și, acum, Klaus Iohannis.
Principalele forțe militare ale alianței, și în principal America, n-au luat foarte în serios avertismentele vreme de ani buni. Nici măcar invaziile Rusiei din Georgia (2008) și Ucraina (2014) n-au dus la contramăsuri hotărâte, Europa de Vest și SUA fiind convinse că interesele economice reciproce vor determina regimul Putin să se abțină de la un război total.
Totuși, în ultimii ani, tot mai mulți înalți oficiali din SUA au realizat că pericolul este în creștere. În 2020, generalul Ben Hodges a avertizat că Rusia ia în calcul un atac fie asupra țărilor baltice, fie asupra României, dacă americanii comit eroarea de a-și retrage trupele din Europa, așa cum intenționa fostul președinte Donald Trump.
La acel moment (2020), nimeni nu credea că Ucraina va constitui un obstacol serios în calea armatei ruse, considerată la momentul respectiv a doua sau a treia putere militară a lumii. Generalii americani plecau de la premisa că Putin va invada și anexa cu ușurință Ucraina, apoi își va îndrepta atenția către țările ex-comuniste din Estul Europei, pe care le consideră ca aparținând de drept sferei de influență a Rusiei.