Cheia eliberării Crimeei, anexată ilegal de Kremlin în 2014 printr-un referendum măsluit, o reprezintă sudul Ucrainei. Dacă apărătorii lui Zelenski vor reuși să-i gonească pe invadatori din acea zonă, următorul lor pas ar fi intrarea în peninsulă și recâștigarea acestui teritoriu după 8 ani de ocupație.
Mai multe considerații pe această temă au fost formulate de generalul-locotenent ucrainean Igor Romanenko, într-un interviu acordat publicației online Obozrevatel.com. Fostul șef adjunct al Statului Major General de la Kiev nu se teme de așa-zisele „bariere” de protecție instalate de „denazificatori”, spunând că „orice obstacol poate fi depășit, mai ales acesta”.
Nu „dinții de dragon” ai teroristului Putin sunt marea problemă, ci cât de bine va gestiona armata ucraineană situația în cazul lansării unui nou atac al rușilor, care ar fi probabil spre sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2023.
Pe de altă parte, generalul Romanenko avertizează că regimul criminal de la Moscova este capabil să folosească arme de distrugere în masă dacă Ucraina va pătrunde în Crimeea.
„Rusia a înțeles că în acest război vom folosi orice ocazie pentru a exercita presiuni în vederea eliberării teritoriilor noastre ocupate”
Obozrevatel.com: În ultimele săptămâni, temându-se de o nouă contraofensivă a armatei ucrainene, țara ocupantă a instalat structuri defensive – „dinți de dragon” – în unele secțiuni ale liniei frontului. Există astfel de bariere în mod special în regiunea Herson, în Crimeea și chiar pe teritoriul Federației Ruse – în regiunea Belgorod. Cât de eficiente sunt acestea în ceea ce privește ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei?
Generalul Igor Romanenko: Armata ucraineană va dezocupa, va avansa și va elibera teritoriile noastre, iar „dinții de dragon” nu vor fi o mare problemă aici. În acest caz, inamicul va crea în continuare obstacole, inclusiv de acest gen.
Dar orice obstacol poate fi depășit, mai ales acesta. Ei își croiesc drum într-o singură direcție, iar rezervele se deplasează în această breșă, în această gaură. Așa se ating obiectivele depășirii apărării inamicului.
Acum Rusia a înțeles că în acest război vom folosi orice ocazie pentru a exercita presiuni în vederea eliberării teritoriilor noastre ocupate. Situația de până acum este de așa natură încât nivelul pierderilor suferite de inamic nu a asigurat în principiu soluționarea problemei.
„Sunt oprite livrările din Rusia către Crimeea și din Crimeea către Rusia și, cel mai important, trupele inamice care luptă în direcția sud”
Obozrevatel.com: Pe 12 decembrie, podul dintre Melitopol și satul Konstantinovka din zona ocupată a regiunii Zaporojie a fost aruncat în aer. Podul este situat pe autostrada care leagă Rostov-pe-Don de Crimeea ocupată. Cât de mari sunt problemele create pentru logistica inamicului?
Generalul Igor Romanenko: Cred că această direcție este cea mai promițătoare din punct de vedere militar, deoarece asigură disecția apărării inamicului în sud, o întrerupere și chiar o rupere. Așa sunt oprite livrările din Rusia către Crimeea și din Crimeea către Rusia și, cel mai important, trupele inamice care luptă în direcția sud.
Mai mult, astfel de acțiuni presupun eliberarea părții de pe malul stâng al regiunii Herson într-un mod asimetric, întrucât inamicul va fi obligat să se retragă pentru a nu fi înconjurat.
În plus, acest lucru va slăbi presiunea trupelor inamice în zona Bahmut, Soledar, Mariinka. Aici vorbim și despre acțiuni asimetrice – aceasta nu este o opoziție directă față de inamic și deplasarea lui, ci crearea condițiilor pentru ca acesta să schimbe direcția acțiunilor, forțat să creeze protecție în altă direcție.
Acest lucru ar trebui să ducă la regrupări ale inamicului, schimbarea direcției atacurilor sale și așa mai departe. Toate acestea, din nou, contribuie la eliberarea teritoriilor ocupate.
„Este necesar, prin acțiuni decisive pe front – pe direcțiile de sud și est – să avem timp să facem cât mai multe. Să ne introducem rezervele în aceste zone pentru a avea succes”
Obozrevatel.com: O întrebare despre completarea rezervelor armatei inamice. În Federația Rusă, reaprovizionarea armatei cu 200.000 de militari a fost anunțată pe cheltuiala mobilizaților, care se află acum în curs de pregătire la poligoanele de antrenament din Federația Rusă. Potrivit unor experți, acestea pot fi transferate pe front în 2-3 luni. Mai vorbim de faptul că Rusia cumpără noi arme de la aliații săi, instalând producția de rachete pe teritoriul său. Poate armata ucraineană să folosească acest timp pentru a elibera întregul teritoriu al țării noastre?
Generalul Igor Romanenko: Situația pe care ați descris-o sugerează că o ofensivă masivă este posibilă de la sfârșitul lunii ianuarie și mai târziu. De aici urmează sarcina Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest timp, este necesar, prin acțiuni decisive pe front – pe direcțiile de sud și est – să avem timp să facem cât mai multe. Este necesar să ne introducem rezervele în aceste zone pentru a avea succes.
Acest lucru determină în mare măsură cât de bine se va putea pregăti partea ucraineană pentru noi acțiuni active ale inamicului, cât de mult va fi capabilă să livreze lovituri care ar putea neutraliza posibilele provizii din Federația Rusă în viitor. Este foarte important, deoarece, odată cu sosirea unui număr mare de trupe inamice, vor apărea probleme corespunzătoare. Prin urmare, este necesar să se anticipeze acțiunile inamicului.
„Federația Rusă are o atitudine specială față de Crimeea. Aliații noștri se tem și încearcă să prevină o escaladare a ostilităților, cu posibila utilizare a armelor de distrugere în masă de către inamic”
Obozrevatel.com: Credeți că armata ucraineană poate obține un succes semnificativ până la sfârșitul acestei ierni? Dacă da, ce fel de succes?
Generalul Igor Romanenko: Cred că, dacă reușim să strângem rezerve în acest fel și să le folosim eficient, atunci asta poate oferi cel puțin eliberarea teritoriilor ocupate în anumite direcții din sud și est. Mai mult, dacă acțiunile din sud au succes, acest lucru poate face posibilă intrarea în Crimeea și începerea eliberării peninsulei noastre. Într-adevăr, astfel de oportunități pot apărea.
Dar aici este necesar să se gândească într-un sens militar-politic, deoarece, după cum știți, Federația Rusă are o atitudine specială față de Crimeea. Aliații noștri se tem și încearcă să prevină o escaladare a ostilităților cu posibila utilizare a armelor de distrugere în masă de către inamic. Deci întrebarea de aici este dublă.
Obozrevatel.com: Vă referiți la arme nucleare sau chimice?
Generalul Igor Romanenko: Poate fi o armă nucleară, chimică sau biologică, una care poate duce într-un fel sau altul la moartea în masă a personalului militar.