Plângerile și știrile despre faptul că Occidentul n-ar aproviziona Ucraina îndeajuns de repede și cu suficiente arme sunt complet nejustificate, răspund generalii americani. Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării a explicat miercuri că SUA și aliații occidentali au livrat chiar mai mult decât li s-a cerut și vor continua să facă acest lucru în strânsă cooperare cu Olexei Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina.
Generalul Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA din Europa, a postat pe contul său de Twitter bilanțul livrărilor de armament pe care NATO le-a făcut până acum, arătând că nu e nevoie ca lucrurile să fie privite strict din perspectiva cantității. Armamentul primit de Ucraina din Occident este incomparabil mai bun față de ce au rușii la dispoziție, iar cele mai multe din cele 500.000 de proiectile de artilerie livrate sunt cu ghidare de înaltă precizie prin GPS, ceea ce este decisiv în luptă.
În cel mai scurt timp, în Ucraina vor intra în luptă și HIMARS-urile livrate de occidentali, pentru că miercuri s-a încheiat instruirea soldaților ucraineni care le vor mânui, a adăugat Hertling.
Partea cea mai dificilă abia urmează, avertizează americanul: aprovizionarea și întreținerea acestor mari cantități de armament care sunt total diferite de cel de inspirație sovietică pe care-l are Ucraina.
During an interview, the terrific @MarquardtA asked me why the US wasn’t delivering the weapons „some” in UKR said they had requested (1000 artillery, 500 tanks, etc).
I cited @SecDef press conference from Madrid yesterday, where Austin rebuked the same question. 1/9
— Mark Hertling (@MarkHertling) June 16, 2022
Generalul american Hertling: „Acest efort de echipare în ziua 113 de luptă – care constă în susținerea și creșterea unei armate moderne – este o provocare extrem de mare. Din punctul meu de vedere, Ucraina este totuși în avantaj“
„În timpul unui interviu, teribilul Marquardt (corespondentul CNN pe probleme de securitate națională – n. red.) m-a întrebat de ce SUA nu livrează armele pe care „unii” din Ucraina au spus că le-au cerut (1.000 de tunuri, 500 de tancuri etc.).
Am citat conferința de presă a Secretarului de Stat al Apărării de ieri, de la Bruxelles, unde Austin a respins aceeași întrebare.
Secretarul de Stat al Apărării a precizat că a coordonat în mod special transferul de echipamente și prioritățile în materie de arme cu ministrul ucrainean al Apărării, Reznikov.
Principalele priorități ale lui Reznikov sunt:
– lansatoare cu rază lungă de acțiune,
– Vehicule blindate,
– Sisteme ADA cu rază medie de acțiune,
– Obuziere.
Apoi, Austin a furnizat câteva cifre:
– Reznikov a cerut 10 batalioane de artilerie. Occidentul a furnizat 12.
– Reznikov a cerut 200 de tancuri, Ucraina a primit 270.
– Ucraina a primit 97.000 de rachete antitanc, mai mult decât au cerut, ceea ce este, de asemenea, mai mult decât numărul de tancuri din întreaga lume.
– Occidentul a expediat 500.000 de proiectile de artilerie, majoritatea sunt de mare precizie ghidate prin GPS.
– Polonia, Marea Britanie, Olanda, Canada, Germania trimit arme și muniție pentru atacuri de precizie cu rază lungă de acțiune (HIMARS și MLRS).
– SUA trimit rachete anti-navă Harpoon și multe altele…
De asemenea, aici este inclusă instruirea și sprijinul pentru toate acestea.
Austin vorbea de la Bruxelles, unde a treia reuniune a „grupului de contact” coordona „pachetele” de arme care urmează să fie trimise către Ucraina.
Acest grup are acum 50 de națiuni. Georgia și Moldova fac parte din el.
Toate „pachetele” naționale combină arme, instruire și sprijin pentru întreținere.
Austin a vorbit despre faptul că sistemele occidentale nu trebuie să concureze cu cele ale Rusiei în ceea ce privește numărul de arme, deoarece capacitățile depășesc cu mult calitatea celor rusești (aspect extrem de important).
De asemenea, generalul Milley (șeful Armatei americane – n. red.) a raportat că antrenamentele pentru HIMARS în Germania s-au încheiat ieri (miercuri – n. red.) și că aceste sisteme vor fi operaționale.
Marquardt a redat, de asemenea, o casetă cu ministrul Apărării Reznikov, din Ucraina, care a spus că angajamentul său cu Austin și alți membri ai grupului de contact i-a permis să „îi privească pe toți în ochi”.
Reznikov a spus apoi: „Știu că ne sprijină și vor continua să ne sprijine… Secretarul de stat Austin înțelege nevoile noastre”.
Vor fi cei care vor pomeni despre ceea ce „cineva” din Ucraina spune că este necesar, sau cum ar fi trebuit să fie acolo mai repede sau mai devreme, sau că cineva din prima linie nu are tot ce are nevoie.
Dar, ca fost soldat, acest efort de echipare în ziua 113 de luptă – care constă în susținerea și creșterea unei armate moderne în luptă – este o provocare extrem de mare.
Va continua… și va exista probabil o „fază următoare” în care nevoile de echipare, instruire și întreținere vor fi diferite și mai dificile.
Din punctul meu de vedere, Ucraina este totuși în avantaj.“