Este nevoie de 5 brigăzi, echivalentul a 40.000 de militari, antrenate și echipate de țările occidentale, pentru ca Ucraina să înfrângă Rusia, afirmă la CNN generalul de divizie Mike Repass, fost șef al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al SUA în Europa. Acest lucru se poate realiza în următoarele 8-9 luni, dar dacă națiunile occidentale vor face acest pas, atunci victoria va fi sigură și categorică, istoria demonstrând, spune generalul Repass, că armatele occidentale superioare calitativ au învins Rusia de fiecare dată când aceasta nu a fost susținută de o altă putere occidentală.
Amplul interviu acordat pentru CNN abordează o mulțime de chestiuni, de la ajutorul acordat de NATO ucrainenilor până la explorarea posibilităților existente acum și a scenariilor de încheiere a conflictului.
Generalul Repass arată clar că sunt 3 variante de deznodământ, din care două sunt inacceptabile: 1) victorie Rusia, 2) victorie Ucraina, 3) remiză. Variantele 1 și 3 nu sunt opțiuni de luat în seamă pentru că le-ar da posibilitatea rușilor să proclame triumful și să controleze pe termen nedefinit fie toată Ucraina (varianta 1), fie părți însemnate din această țară (varianta 3). Singura variantă fezabilă e a doua.
Ucraina nu e însă capabilă, în acest moment, de mai mult. Nu are capacitatea de a monta o ofensivă eliberatoare, iar un război de uzură înspre care împing rușii lucrurile le va fi în final favorabil tot acestora, pentru că dispun de resurse mai mari.
Astfel că soluția este, spune generalul Repass, implicarea mai puternică a Occidentului. Statele Unite, Franța, Polonia, Germania și Marea Britanie trebuie să antreneze, echipeze și înarmeze fiecare câte o brigadă a armatei ucrainene – 40.000 de oameni în total. Acest proces poate dura 8-9 luni. Însă, în final, apariția pe front a acestor 5 brigăzi ar fi decisivă.
De-a lungul istoriei, remarcă generalul Repass, „atunci când o armată occidentală s-a confruntat cu o armată care a fost aprovizionată de ruși, armata susținută de ruși a fost complet anihilată de un număr inferior de forțe, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în timpul primului război din Golf“.
Repass a consiliat armata ucraineană în ultimii șase ani în baza unui contract cu guvernul american. Luna trecută, el a vizitat Polonia și vestul Ucrainei pentru a se face o idee mai clară despre traiectoria războiului din Ucraina. El spune pentru CNN că lanțul ucrainean de aprovizionare cu echipamente militare este ineficient și că sunt necesare forțe militare suplimentare pentru a-i alunga pe ruși din Ucraina.
Interviul a fost luat de Peter Bergen, care este analist de securitate națională la CNN, vicepreședinte la New America și profesor de practică la Arizona State University.
Mai jos, câteva fragmente din interviul acordat de generalul Mike Repass postului de televiziune CNN
Bergen: Ce ați învățat în timpul călătoriei dumneavoastră?
Repass: În primul rând, că Ucraina are încă nevoie de mult ajutor. Doi, că NATO se mișcă prea încet. Trei, nu avem vizibilitate asupra a ceea ce se întâmplă cu echipamentele militare atunci când ajung în Ucraina. Afacerea de furnizare a echipamentelor militare este personalizată, spre deosebire de profesionalizare: Conducerea superioară stabilește prioritățile de distribuție și, din câte am putut observa, aceste priorități nu se bazează pe o înțelegere a ratelor de consum, a operațiunilor viitoare sau a datelor obiective. Se bazează pe faptul că comandantul brigăzii X sau al sectorului Y sună și spune: „Hei, am nevoie de 27 de rachete Javelin”. Așadar, este extrem de personalizat, iar acesta nu este modul în care se poate gestiona logistica pe timp de război. Ceea ce ar trebui să se întâmple este că ar trebui să existe o înțelegere a ratelor de consum pentru lucruri importante precum combustibilul, muniția, bateriile.
Bergen: Rezultatul probabil în Ucraina este un conflict sângeros care continuă la nesfârșit?
Repass: Cele trei scenarii viitoare evidente sunt: 1) Rusia are o decizie pe câmpul de luptă în favoarea sa, 2) ucrainenii au o decizie pe câmpul de luptă în favoarea lor sau 3) există un impas. Două din trei dintre aceste rezultate dau Rusiei o victorie.
În scenariul de impas, Rusia ar revendica pur și simplu victoria pe baza faptelor de pe teren și și-ar continua ocupația pe teren extins în Ucraina într-un viitor nedeterminat. Acest lucru ar oferi Rusiei o victorie mai puțin totală asupra Ucrainei, dar totuși o victorie cu un teren extins semnificativ sub controlul Rusiei. Așadar, ce facem noi, Occidentul, în mod colectiv, pentru a ne asigura că două dintre aceste trei posibilități nu se vor întâmpla? Toată lumea se gândește la lupta imediată în acest moment, ceea ce înseamnă că trimitem provizii ucrainenilor. Problema este că armata ucraineană are nevoie de capacități suplimentare pentru a putea alunga Rusia din Ucraina.
Bergen: De ce?
Repass: Pentru că nu au suficientă putere de luptă pentru a face acest lucru, adică suficient echipament, putere de foc și soldați instruiți în acest moment. Rusia va avea întotdeauna mai multe forțe, nu neapărat forțe mai bune, dar mai multe. Așa cum a spus odată Stalin, „cantitatea este o calitate în sine”. Cei mai mulți oameni recunosc că aceasta va fi o bătălie de uzură și, la un moment dat, va începe să se încline în favoarea Rusiei, dacă nu vor fi generate forțe ucrainene suplimentare. Cred că există o conștientizare din ce în ce mai mare în rândul țărilor NATO și al comunității internaționale că va trebui să facem ceva în afară de resurse în lupta actuală a Ucrainei. Așadar, există patru lucruri pe care SUA și aliații săi trebuie să le facă. În primul rând, trebuie să slăbim Rusia prin consolidarea capacităților ucrainene. În al doilea rând, trebuie să descurajăm și mai mult Rusia prin creșterea capacităților noastre și ale NATO. În al treilea rând, este degradarea forțelor și capacităților armate ale Rusiei. În cele din urmă, trebuie să ne asigurăm de înfrângerea Rusiei în Ucraina, iar acest lucru se face prin construirea unei forțe de rezervă strategică și operațională pentru Ucraina, care poate face operațiuni ofensive pentru a-i da afară pe ruși din Ucraina și pentru a-și securiza granițele.
Bergen: Cum arată acest lucru în practică?
Repass: Trebuie ca SUA, francezii, polonezii, britanicii și germanii să construiască fiecare câte o brigadă ucraineană. Aceste națiuni au o capacitate militară semnificativă și ar putea genera forțe prin echiparea unităților ucrainene și apoi antrenarea lor în propriile națiuni. Așadar, ar fi vorba de cinci brigăzi, în cinci sectoare operaționale. Și ar avea nevoie probabil de șase până la opt luni pentru a pune în aplicare acest lucru. Aceste cinci brigăzi ar avea echipamente occidentale care ar lupta în moduri occidentale, o abordare integrată de luptă aer-teren, în care ai toate mijloacele disponibile, pentru a include tancuri interoperabile NATO, sprijin aerian apropiat și apărare aeriană.
Bergen: Cinci brigăzi nu este un număr mare, nu-i așa?
Repass: Nu, nu este. Cred că este fezabil pe termen scurt. Sunt până la 8.000 de soldați sau cam așa ceva într-o brigadă, deci până la 40.000 de oameni în cinci brigăzi. Cred că ucrainenii sunt capabili să găsească atât de mulți soldați, având în vedere actuala urgență națională. Din punct de vedere istoric, atunci când o armată occidentală s-a confruntat cu o armată care a fost aprovizionată de ruși, armata susținută de ruși a fost complet anihilată de un număr inferior de forțe, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în timpul primului război din Golf, când armata americană a distrus o mare parte din armata lui Saddam Hussein din Kuweit. Știm că armamentul occidental are un avantaj calitativ semnificativ față de cel rusesc, astfel încât cifrele și rapoartele de forțe sunt distorsionate atunci când este vorba de echipament militar occidental în fața celui de fabricație rusă.
Bergen: De ce se țin rușii de un model care nu prea funcționează bine?
Repass: Ei sunt blocați în căile lor. Mai exact, ceea ce au încercat să facă la începutul războiului din Ucraina a fost o lovitură de forță, eliminând Kievul cu o lovitură rapidă. Asta nu a funcționat. Trupele rusești s-au ales cu un șut în fund. Așa că au adus toată puterea lor de foc în jurul estului și sudului, folosind tiruri masive de artilerie asupra obiectivului sau de-a lungul căilor de comunicații. După ce au distrus aproape tot ce se afla în fața lor, atunci avansează și trupele metodic. Așadar, nu este un război de manevră. Este un război de uzură prin foc. Este o armată bazată pe puterea de foc, spre deosebire de ceea ce avem noi în Occident, care este o armată bazată pe manevre.