Unde e Dumnezeu când Putin ucide? Există Dumnezeu?

8
2107
Femeie, jelind la mormintele celor uciși la Bucha, Ucraina. Sursa foto: foreignpolicy.com

Unde era Dumnezeu când oamenii din Ucraina erau băgați în gropi comune? Dormea Dumnezeu când inocenții erau legați cu mâinile la spate și primeau un glonț în cap? Când femeile erau violate de fiare cu chip de om? Când în Teatrul din Mariupol 600 de oameni erau uciși de bomba de jumătate de tonă a lui Putin? Există Dumnezeu?

Unde e Dumnezeu când milioane de copii iau calea refugiului, alături de mame care-și plâng soții rămași să lupte? Cum de nu au căzut la pământ turlele falnicei biserici din Bucha, lângă care soldații ruși au săpat groapa comună a celor pe care i-au ucis? Există Dumnezeu? Ce rost are să crezi într-un Dumnezeu absent din creația Sa, ce a abandonat lumea?

Însuși Dumnezeu a venit printre noi. Nu doar că nu ne-a abandonat, dar a luat corp omenesc. Iar de cum s-a născut la Betleem, am vrut să-l ucidem. Bebelușul Iisus și-a început viața ca refugiat, în Egipt. Ca și copiii Ucrainei, Iisus fugea cu părinții Săi tot de un Putin. Doar că-l chema Irod.

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

Când ne întrebăm unde e Dumnezeu când oamenii ucid, să ne amintim că El Însuși a fost ucis, tot de oameni. Venit printre noi să ne arate Iubirea, Însuși Dumnezeu a fost judecat, torturat, bătut, scuipat și ucis. Unde e Dumnezeu? Acolo unde L-am pus. Pe cruce.

Ucidem fără discriminare. Deicid și fratricid. Istoria biblică a oamenilor începe cu o crimă. Cain îl ucide pe Abel. Nu știm, nu vrem să trăim altfel. Întrebarea e: „Unde ar trebui să fie Dumnezeu?”. Înăuntrul nostru. „Împărăția cerurilor e înăuntrul vostru”, ne spune Dumnezeu. Cât Dumnezeu avem înăuntru, atât dăm în afară. Cât Rai avem în noi, atât e și printre noi.

Dacă Iisus ar veni personal pe străzile din Mariupol, Putin i-ar zbura capul cu o ghiulea. E mai rapid. Crucea e demodată. Oamenii aduc pe pământ binele și răul. Pacea și războiul. Dragostea și egoismul. Suntem liberi.

8 COMENTARII

 1. Nu sint teolog, dar m/a atins foarte profund ca D/zeu este in fiecare dintre noi!! Cum il reprezentam in societate depinde de intelepciunea noastra sau a ce ne transmite EL.
  Slava Ukraina!

 2. Intotdeauna vor exista discutii contradictorii despre ce este bine si ce este rau, de a provoca bucurie si suferinta. Un intelept acum mii de ani a spus ca in timp ce un constructor este trist cand ploua, un gradinar este bucuros. Multi oameni produc suferinta avand o satisfactie, bucurie. D-zeu este o chestie abstracta careia i s-a dat un nume pentru a defini ceva ce nu poate fi definit. Omul are doua parti una constienta si alta subconstienta. Cea constienta este condusa de rational, iar cealalta nu are aceasta proprietate dar este capabila de constructii in planul subtil. Cand se despart cele doua la moartea trupului acolo este interesant ce se intampla. Creatia inseamna evolutie. Suntem prea mici sa ne punem intrebari atat de subtile. Atata vreme cat BOR condamna cercetarea spirituala (spiritismul), plebea nu va sti niciodata ce suntem de fapt. In lume materiala D-zeu poate lucra prin oameni insa si oamenii lucreaza prin gandurile lor, de multe ori care aduc suferinta. Ucraina traieste in secolul 21 drama din Al Doilea Razboi Mondial. A venit vremea ca Rusia sa se schimbe si schimbarea a inceput.

 3. „Unde e Dumnezeu când Putin ucide?”
  Tot acolo unde era cand sovieticii ucideau si torturau romani la Tatar Bunar sau la Chisinau, cand sovieticii decapitau ranitii la Fantana Alba si la Lunca.

  Lista crimelor si genocidurilor rusesti si sovietice e atat de lunga ca intrebarea asta pare un pic ridicola.

  Nefericitii de la Fantana Alba plecasera cu popii, cu icoanele si prapurii in frunte. Au fost macelariti de „sovietici” ca niste miei dusi la taiere. Intai prinsi in foc incrucisat de mitraliere, iar supravietuitorii decapitati de cavalerie. Acolo era. Un zeu mut, orb, neputincios si nepasator.

  Romanii au nevoie de arme nu de rugaciuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.