Frontul rusesc din Herson se apropie de colaps. Ucrainenii au străpuns apărarea în lungul Niprului, 15-20.000 de militari ruși din Armata 49 sunt în pericol de încercuire

0
4268
Frontul din Herson în seara zilei de 2 octombrie. Ucrainenii au străpuns apărarea Armatei 49 în lungul Niprului și avansează, tăind legăturile trupelor rusești cu malul stâng al fluviului

Rusia se îndreaptă cu repeziciune către al treilea dezastru militar major în ultima lună. Frontul Armatei 49 s-a prăbușit în zona de nord-est a frontului din Herson, iar ucrainenii au străpuns apărarea de-a lungul Niprului către sud-vest. Se conturează o încercuire uriașă a trupelor rusești masate pe manul vestic al fluviului – circa 15-20.000 de militari din cele mai bune unități.

Ceea ce e pe cale să se petreacă acum în Herson depășește ca amploare înfrângerea zdrobitoare din Harkov, în prima parte a lunii septembrie, și pierderea orașului strategic Liman, de săptămâna trecută. Operațiunea executată de forțele ucrainene este foarte complexă.

Cu ajutorul rachetelor HIMARS au distrus pordurile peste Nipru și au bombardat convoaiele care încercau să aprovizioneze Armata 49 combinată amplasată pe malul drept al cursului de apă. În scurt timp, trupele rusești – între care se află unități de elită, inclusiv de parașutiști – au intrat în criză de muniție, echipamente, alimente, apă, medicamente etc. În acest moment, conform estimărilor, unitățile Armatei 49 dispun de o șesime din echipamentele și muniția necesare pentru a lupta.

A urmat atacul. S-a avansat frontal, dinspre Mikolaiv direct către orașul Herson, de-a lungul Autostrăzii M-14, dar marea lovitură a venit dinspre nord-est, pe lângă Nipru, de-a lungul șoselei T-04-03. Frontul a fost rupt și în cursul serii de duminică, 2 octombrie, se semnalau lupte de stradă în orașul Dudceani, la peste 25 de kilometri distanță de punctul inițial de plecare a ofensivei.

Bloggerii militari pro-ruși sunt din ce în ce mai îngrijorați

Bloggerii militari pro-ruși sunt din ce în ce mai panicați de ceea ce se întâmplă în Herson. Boris Rojin, care sub numele Colonel Cassad este cunoscut drept unul dintre cei mai importanți bloggeri din tabăra rusească, cu aproape 800.000 de abonați pe Telegram, a menționat îngrijorat în cursul nopții de duminică spre luni: „Începând cu ora 23.30, un grup de atac inamic se luptă cu trupele noastre în apropierea localității Dudceani. O pătrundere în Berislav este încă exclusă. Inamicul are acum două opțiuni – să încerce să lovească apărarea de lângă Dudceany (sau să încerce să o ocolească) și apoi să se grăbească spre Berislav. Alternativ, ar putea să ridice baraje la Dudceany și să încerce să atace flancul și spatele forțelor dinspre Krivoi Rog, pentru a amenința comunicațiile și a le forța să se retragă, abandonând pozițiile la Olhino, Arhanghelsk etc“.

Igor Strelkov, fostul comandant al forțelor separatiste din Donbass în 2014, a scris și el duminică seară o postare scurtă, îngrijorată: „Pe frontul Herson, trupele noastre s-au retras pe linia Dudceani. Amenințarea unei străpungeri inamice de-a lungul Niprului către Berislav rămâne. Presupun că inamicul va încerca să ne ocolească pozițiile din această zonă dinspre nord, pentru a forța o retragere ulterioară sub amenințarea încercuirii. Forțele ucrainene sunt estimate la aproximativ 3-4 batalioane mecanizate și cel puțin un batalion complet de tancuri (peste 100 de vehicule blindate în total)“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”. Senatoarea putinistă vrea să abandonăm Ucraina în gherele Rusiei

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

* Misterul întârzierii lui Putin la discursul de anexare: dureri abdominale puternice înaintea ședinței. „S-a aplecat în față, încercând să-și mențină o postură naturală”

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Urlete și scandal cu „Căpitanul” Simion la 3 dimineața, în Piața Victoriei. Prins conducând fără permis, liderul AUR s-a ascuns la etajul autocarului partidului, parcat pe interzis, și și-a chemat fanii să-l salveze

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here