miercuri, mai 22, 2024
AcasăNewsCazul prădătorului sexual Visarion Alexa face revoluție în BOR. Apar reguli stricte...

Cazul prădătorului sexual Visarion Alexa face revoluție în BOR. Apar reguli stricte pentru preoți la spovedanie: se interzic gesturile indecente și „glumele”

-

Scandalul prădătorului sexual Visarion Alexa, preotul dovedit că și-a hărțuit sexual chiar în biserică o enoriașă venită la împărtășanie, a produs o adevărată revoluție în BOR – instituție cunoscută pentru conservatorismul său și lipsa de apetit pentru schimbare. Sinodul întrunit joi a introdus reguli stricte pentru preoți la spovedanie.

Într-un comunicat emis de Patriarhia Română se menționează că preoților li se interzice, de acum înainte, să mai ceară avantaje de diverse feluri – materiale sau în natură – de la credincioșii care vor să se spovedească. De asemenea, preoților li se interzice ca, în timpul spovedaniei, să mai facă gesturi indecente sau „glume inadecvate”. Spovedania nu se mai poate face decât în biserică sau în spații deschise și vizibile. În teritoriu va trebui să se organizeze regulat întâlniri cu preoții unde să se discute despre „săvârșirea corectă a Sfintelor Taine”.

Totul a început după ce Poliția l-a reținut pe preotul-vedetă Visarion Alexa, din București, sub acuzația de hărțuire sexuală la adresa unei enoriașe. Acesta o pipăia pe victimă și încerca să-i ia mâinile ca să i le frece de penis, când aceasta venea la împărtășanie. În scurt timp s-a descoperit că hărțuirea dura de mai multă vreme. Victima a depus plângere și procurorii au echipat-o cu o instalație de înregistrare. În timpul unei spovedanii petrecute chiar în Biserică, preotul a fost înregistrat în timp ce discuta despre faptele sale cu victima și o avertiza să nu spună nimănui pentru că păcatul va fi tot al ei!

Încolțit, Visarion Alexa și-a recunoscut faptele atât în fața anchetatorilor, cât și a unei comisii stabilite de Patriarhie.

- Advertisement -

Comunicatul BOR cu schimbările aduse Spovedaniei

„În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna «Teoctist Patriarhul» din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Principalele hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:

A. A fost instituit Ordinul «Maica Domnului Rugătoarea», pentru ierarhi, clerici și mireni;

- Advertisement -

B. Au fost reconfirmate condiţiile înscrierii la doctoratul în Teologie;

C. Au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia:

1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;

2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;

7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente).

Sfântul Sinod solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Marele jaf: cele 600 de BMW-uri cumpărate de Poliția Română de la prietenul lui Iohannis sunt cu 9.000 de euro/bucata mai scumpe decât exact același tip de mașini luate de Polonia

* Soldat rus întors de pe front, despre sutele de mii de recruți: „Sincer, vor muri cu toții. Dar nu simt nicio simpatie pentru ei. Noi suntem fasciștii. Pe bune, noi suntem fasciștii!”

* Se profilează o nouă catastrofă militară pentru ruși în estul Ucrainei: trupele din localitatea strategică Liman și împrejurimi sunt izolate și pe cale de a fi încercuite

* Răspunsul SUA la valurile umane aruncate de Putin pe front: trimite Ucrainei încă 18 sisteme HIMARS, pe lângă cele 16 deja existente! General american: „Moment ireversibil”

* Rușii s-au bucurat degeaba: Giorgia Meloni asigură Ucraina de „sprijinul loial” al Guvernului său în lupta „pentru cauza libertăţii poporului ucrainean“

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. ar trebui sa introduca, la fel ca la catolici, cabine de confesiune sau spovedanie. in felul asta, nu ai niciun contact cu obsedatii in sutana.

    nu inteleg explicatia interdictiei de a face gesturi obscene… asta inseamna ca pana acum sutanistii aveau dreptul sa faca gesturi obscene??????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -