miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSituație critică pentru ruși în regiunea Lugansk: ucrainenii înaintează spre Kreminna, un...

Situație critică pentru ruși în regiunea Lugansk: ucrainenii înaintează spre Kreminna, un oraș-cheie care le-ar permite să încercuiască Lisiceansk și Severodonețk

-

Rușii suferă noi înfrângeri usturătoare pe frontul din estul Ucrainei, unde după ce au pierdut localitatea strategică Liman, laolaltă cu mii de militari, nu reușesc să reconstituie o linie a frontului coerentă. Ucrainenii înaintează spre un alt punct-cheie, orășelul Kreminna, care le-ar permite – dacă reușesc să-l ocupe – să demareze o amplă operațiune de încercuire a orașelor Lisiceansk și Severodonețk, pierdute astă-vară după o bătălie teribilă.

Situația pe frontul din Donbass nu arată deloc favorabil pentru armata rusă. Ucrainenii își exploatează succesele anterioare, în timp ce inamicul nu e capabil să reconstituie linia frontului după „catastrofa de la Liman și Harkov“, după cum s-a exprimat chiar Grey Zone, canalul de Telegram pe care postează mercenarii Wagner.

Trupele ucrainene avansează în toată regiunea. În partea din est a acestui front a fost ocupat orașul Kupiansk, apoi au avansat mai departe, spre Svatove. Mai la vest cu câteva zeci de kilometri, ucrainenii au împins mai departe frontul dinspre Liman (eliberat în weekend) către Zaricine și localitatea Torske, ajungând la periferia orașului Kreminna, pentru care e de așteptat să se dea lupte luni. Linia de cale ferată dintre Svatove și Kreminna a fost deja interceptată.

În tabăra rușilor e disperare și panică. Rămășițele unității de elită Bars-13, evacuate în grabă din Liman zilele trecute, au primit ordin să reziste pe aliniamentul Cervonopopivka – Kreminna. Trupele sunt foarte deprimate și au convingerea că nu vor rezista. Moralul scăzut, numărul insuficient de militari și de echipamente, precum și ordinele stupide ale comandamentului fac ca situația să fie și mai dificilă.

- Advertisement -

Se menționează două probleme majore în acest moment pentru forțele rusești aflate în retragere: 1) unitățile ruse vecine nu comunică și nu se coordonează eficient, 2) comandanții fie nu cred rapoartele primite de pe front, fie nu răspund la apelurile disperate ale unităților.

Totul pare să plece de la ordinul inflexibil primit de la Putin: să se reziste cu orice preț și să nu se facă niciun pas înapoi. Acest lucru duce la încercuirea a noi și noi unități, cărora nu li se permite să se retragă pe poziții mai avantajoase.

Bloggerița și corespondenta de război rusoaică Anna Dolgareva a relatat, pe canalul său de Telegram, dialogul pe care l-a avut cu comandantul unității Bars-13. Acesta i-a spus că nu mai are suficienți oameni și nu știe dacă poate rezista la Kreminna.

- Advertisement -

„Comandantul Legiunii Ruse (BARS-13), Fomiș, despre motivele pierderii localității Liman.

– Acum construim defensiva lângă Kreminna, ne consolidăm. Așteptăm atacurile inamice asupra orașului dinspre nord și vest, scrie el.

Am întrebat: De ce s-a întâmplat așa? Ei au scris că rezervele se apropie…

Fomiș explică: 1) Rezervele au venit foarte încet; 2) Au sosit târziu, când situația era greu de schimbat; 3) În astfel de situații, rezervele sunt de obicei aruncate în luptă din mers, iar acest lucru nu duce decât la risipirea lor.

– Există vreo speranță de a riposta în curând?

– Liman? Nu. Trebuie să ne menținem la Kreminna. Nu avem suficienți oameni”.

Cucerirea acestei localități le-ar permite ucrainenilor să dezvolte un atac de învăluire în spatele orașelor Severodonețk și Lisiceansk, pierdute astă-vară după un asediu și lupte de stradă teribile, care au durat săptămâni în șir. Aceste două orașe relativ importante fac parte din regiunea Lugansk, singura pe care Putin reușise până acum s-o ocupe complet în Ucraina. Revenirea armatelor Kievului aici are, așadar, și o valoare simbolică, mai ales după ce pe 30 septembrie, la Moscova, Putin a semnat decretul de anexare a provinciilor unde s-a făcut simulacrul de referendum: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

În acest moment, ucrainenii își continuă avansul în Donețk și Lugansk, în timp ce în Herson se execută o operație prin care pare să se urmărească încercuirea Armatei 49 a Rusiei, aflată pe malul drept al Niprului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”. Senatoarea putinistă vrea să abandonăm Ucraina în gherele Rusiei

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

* Misterul întârzierii lui Putin la discursul de anexare: dureri abdominale puternice înaintea ședinței. „S-a aplecat în față, încercând să-și mențină o postură naturală”

* General ucrainean: „Planul lichidării fizice a lui Putin este deja pregătit. Pot fi folosite mai multe scenarii, fiindcă este un pericol pentru întreaga lume”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Urlete și scandal cu „Căpitanul” Simion la 3 dimineața, în Piața Victoriei. Prins conducând fără permis, liderul AUR s-a ascuns la etajul autocarului partidului, parcat pe interzis, și și-a chemat fanii să-l salveze

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -