Frica păzește pepenii: brusc, Ciolacu și Ciucă nu mai susțin pragul de 250.000 de lei la dezincriminarea abuzului în serviciu și vor să pună 9.000 de lei! Miercuri, sute de persoane au protestat în Piața Victoriei

11
673
Miercuri seara, sute de persoane au ieșit din nou în stradă, în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva „noii OUG 13“ promovate de data asta de coaliția PSD-PNL. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Speriați de reacțiile venite din toate părțile după ce au trecut prin Senat o variantă agravată a OUG 13 din 2017, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au răzgândit brusc și anunță că nu mai susțin pragul de 250.000 de lei la dezincriminarea abuzului în serviciu. Liderii PSD și PNL au anunțat, miercuri seara, că noul prag pe care-l vor e unul de 9.000 de lei. Pasul înapoi vine după ce în Piața Victoriei s-a organizat un prim miting de protest, rețelele de socializare au luat foc, iar șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat că va sesiza Comisia Europeană.

Practic, miercuri românii au asistat la o nouă testare a vigilenței lor de către actuala putere PSD-PNL. Politicienii au vrut să vadă dacă societatea a amorțit de tot și pot să-și vadă de șmecheriile lor. „Tamponați“ dur, Ciolacu și Ciucă au dat înapoi – fără îndoială e doar o amânare pentru o ocazie viitoare, când vor căuta o altă modalitate de a elimina pedepsele penale pentru furt din banii publici.

Și în acest caz, PSD și PNL au folosit rețeta clasică a serviciilor secrete și a partidelor politice: au lansat un „balon de încercare“ prin membri de partid din linia a doua, parlamentari ale căror nume sunt ținute secrete și care au fost puși să bage în Senat un amendament la Codul Penal aproape similar cu OUG 13 din 2017. Dacă modificările treceau fără ca opinia publică să reacționeze, lucrurile mergeau înainte în liniște și deveneau lege prin votul Camerei Deputaților. Dacă ieșea scandal (așa cum s-a întâmplat), Ciolacu și Ciucă ieșeau în față și anunțau că salvează ei situația și remediază „eroarea“. Strategia e foarte veche și numai în ultimul an am văzut-o folosită inclusiv la legile securității naționale și legile educației.

Miercuri seara, echipele de comunicare ale PSD și PNL au postat pe conturile de Facebook ale lui Ciolacu și Ciucă, aproape simultan, declarații ale acestora care spun că „au decis“ să susțină propunerea Ministerului Justiției, și nu a propriilor parlamentari, privind pragul pentru abuzul în serviciu.

Coaliția PSD-PNL a votat miercuri, în Senat, un prag de 250.000 de lei (50.000 de euro) pentru prejudiciul minim de la care un angajat al statului poate să răspundă penal. Cu alte cuvinte, până la această sumă se putea fura/lua mită fără ca făptașul să riște pușcăria.

Ministerul Justiției propusese un prag de numai 9.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. Această a doua variantă este, acum, susținută de Ciolacu și Ciucă. Pe contul de Facebook al premierului a apărut următorul anunț: „În această seară, am decis să susținem propunerea Ministerului Justiției privind pragul de 9.000 de lei la infracțiunea de abuz în serviciu. L-am mandatat pe liderul grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, să depună acest amendament în numele Partidului Național Liberal, în vederea susținerii și adoptării lui“.

Pe contul lui Marcel Ciolacu a fost publicat un anunț oarecum similar: „Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu. Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției. Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Coaliția PSD-PNL readuce în forță Ordonanța 13 a lui Dragnea, cu prag și mai ridicat, de 250.000 de lei, pentru iertarea abuzului în serviciu

* Liberalii în Senat: „Ciucă are 3.000 de euro. Dacă asta vi se pare o pensie mare…”. În realitate, premierul are 3.600 de euro, de 10 ori mai mult decât pensia medie în România. Și s-a pensionat la 52 de ani!

* VIDEO. Ciolacu minte ca o poștă sovietică: zice că PNRR e „secret”, deși atât el, cât și ceilalți PSD-iști l-au votat în Parlament! Documentul poate fi citit de oricine, oricând, pe site-ul ministerului

* Liberală din preajma lui Rareș Bogdan, atacuri violente la UE și propagandă rusească delirantă. „De ce nu mai sunt bani de pensii? Că se fac politici de diminuare a populației? Că se aruncă banii în farma și armament?”

* George Simion s-a întâlnit cu un șef al FSB la Cernăuți, dezvăluie fostul ministru al Apărării din Moldova. „Asta explică de ce AUR face politică pro-rusă în România“

* Șoșoacă, scelerată: „Am devenit ținta numărul 1 a criminalilor ucraineni. Vor să mă elimine fizic”. Putinista a fost declarată „amenințare la adresa securității naționale” a Ucrainei și supusă unui regim de sancțiuni

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

11 COMENTARII

  • „Deputata PSD Laura Vicol, şefa Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a iniţiat un proiect de lege prin care aproape 4.000 de noi revoluţionari „cu rol determinant” la evenimentele din Decembrie 1989 vor beneficia de indemnizaţii lunare de câte 2.000 de lei fiecare”

   INTAI L-A STERS „justitia’ LA FUND SI ACUM „AVOCATA” IL PREMIAZA! HEI DUBAI, DUBAI, DUBAI…

 1. SRI-ul a devenit o componentā toxicā a societātii , un serviciu care trebuie reformat sau desfiintat si pornit de la zero. În loc sā se preocupe de apārarea tārii ei au devenit combinatorii politici supremi promovând personaje santajabile,creând scenarii de diversiune care aduc atingere intereselor tārii, colaborând cu infractori periculosi din crima organizatā care vulnerabilizeazā România. Aceastā institutie dāuneazā grav intereselor tārii precum si intereselor cetātenilor români. Situatia e intolerabilā . Angajatii statului Român din structurile de conducere ale SRI-ului trebuie evaluati si dupā caz trimisi în judecatā si închisi, averi confiscate , etc. SRI-ul ne-a trādat. Au devenit o structurā criminalā care promoveazā crima organizatā . Acest lucru nu se putea întâmpla fārā acoperire politicā la cel mai înalt nivel. Lucrurile au ajuns prea departe.Mafia creatā si sustinutā de SRI a penetrat si compromis toate institutiile fundamentale ale României, au infiltrat partidele politice si au un rol determinant în consolidarea criminalitātii organizate ca si putere de facto în societatea româneascā. Mai sunt doi ani pâna la urmātoarele alegeri , avem timp sā devenim fiecare dintre noi agenti ai schimbārii.
  Amintiti-vā oameni buni : nu poti ei fura cât putem noi vota!
  Vorbiti cât mai mult cu toti cei care vā ascultā , convingeti cât mai multi cunoscuti, prieteni, rude cā apatia politicā nu îi ajutā decât pe ticālosi. Între timp protestām. Ne vedem în stradā.

   • Nu stiu. Am acces la acelasi informatii la care are acces tot omul de rând. Nu e exclus sā fie controlate de mafie întrucât numirile se fac de cātre politicieni controlati de SRI, însa datoritā specificului muncii lor nici cei de la SIE nici ceilalti nu sunt foarte vizibili în spatial public ori mentionati în presā.

 2. Nici cu 9000 de lei nu e bine. Au fost condamnati unii cu executare pentru furtul a 2 gaini sau alt nimic, iar pentru 9000 de lei nu patesti nimic daca esti din clasa favorizata?

 3. „Jaful continuă. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR vor să majoreze cu 180 numărul sinecurilor de la haotica ANRE, autoritatea care a zăpăcit facturile la energie și are șefi plătiți chiar și cu 12.000 euro pe lună”

 4. Nu s-au speriat de reactia a catorva sute de demonstranti,cat de reactia procurorului Parchetului European!Cred ca stiti cine este,nu,domnilor ziaristi?? Cred ca stiti,dar nu am vazut stirea despre Laura Kovesi pe aici,ci pe Aktual24…A spus ca va informa Comisia Europeana despre noua oug13,oug13+!!..

  • Scuze,am vazut dupa comentariu ca ati pomenit de dansa la sfarsitul articolului,nu la inceput,in titlu,caci asa am retinut stirea de la Aktual24.Ar fi fost mai bine ca si dvs sa spuneti in titlu despre demersul doamnei procuror european Kovesi,ar fi fost poate si reactia oamenilor mai puternica si poate ar fi iesit mai multi in strada…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here