Fostul premier britanic Boris Johnson a făcut luni, pentru CNN Portugalia, dezvăluiri șocante despre culisele zilelor care au precedat și urmat invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie. Politicianul a afirmat că Guvernul Germaniei a dorit, inițial, o înfrângere rapidă a Ucrainei, pentru a evita un război de lungă durată, în timp ce francezii au fost într-o fază de negare a evidențelor până în ultima secundă, refuzând să accepte ideea că Putin va invada statul vecin.
Despre aceste lucruri s-a mai scris și s-a mai vorbit până acum, dar niciodată de către un înalt oficial de rangul lui Boris Johnson, care a fost în mijlocul negocierilor și știe tot ce s-a întâmplat în culise.
Ex-premierul britanic a menționat că, inițial, Occidentul nu a fost deloc unit ca atitudine. El a dat 3 exemple ale unor importante țări UE, declarațiile sale fiind “puțin probabil să fie bine primite în capitalele” respective, observă CNN. Boris Johnson a subliniat însă că, ulterior, statele UE s-au unit să sprijine Ucraina și acum îi oferă un suport masiv și ferm.
„La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să renunțe”
Zilele de dinaintea invaziei au fost, efectiv, o nebunie, relatează Boris Johnson: „Acest lucru a fost un șoc uriaș… puteam vedea grupurile tactice de batalioane rusești adunându-se, dar diferite țări aveau perspective foarte diferite. La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să renunțe”. Britanicul a spus că nemții au invocat, ca argument „tot felul de motive economice solide” pentru această abordare.
Boris Johnson spune că s-a opus: „Nu am putut susține acest lucru, am crezut că este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înțelege de ce au gândit și simțit așa cum au făcut-o”. După invazia Moscovei, Germania a s-a repliat însă imediat și a încercat foarte rapid să își reducă dependența de energia rusă.
Nici Franța, în frunte cu președintele Macron, n-a scăpat de dezvăluirile incomode ale lui Boris Johnson: „Să nu aveți nicio îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”. Emmanuel Macron a fost în fruntea eforturilor Europei de a-l descuraja pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina, vizitându-l la Kremlin cu doar câteva săptămâni înainte ca liderul rus să ordone atacul.
Invazia declanșată de Rusia a avut consecințe imediate în Franța, unde oficiali importanți au plătit cu postul incapacitatea de a evalua corect intențiile lui Putin. În martie, șefului serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, i s-a spus să se retragă din funcție, în parte pentru că „nu a reușit să anticipeze” invazia rusă în Ucraina, a declarat pentru CNN o sursă militară.
După șocul inițial, Europa s-a repliat și a acționat exemplar: „După toate neliniștile mele… aduc un omagiu modului în care a acționat UE. Ei au fost uniți. Sancțiunile au fost dure”
Spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, țările baltice și alte țări care au avertizat permanent în ultimele luni că invazia rusă este iminentă, francezii n-au crezut asta. A fost un eșec de proporții al serviciilor de informații de la Paris.
Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei la amenințarea unei invazii. El a declarat că Guvernul Italiei – condus la acea vreme de Mario Draghi – „la un moment dat, pur și simplu a spus că nu ar putea susține poziția pe care o luăm”, având în vedere dependența „masivă” de hidrocarburile rusești.
Politicianul britanic a subliniat însă că, odată ce Rusia și-a lansat invazia în februarie, atitudinile în Europa s-au schimbat rapid. „Ceea ce s-a întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu exista nicio opțiune. Pentru că nu puteai să negociezi cu acest tip (Putin – n. red.). Acesta este momentul cheie”, a declarat fostul premier, adăugând că „UE s-a descurcat cu brio” în opoziția sa față de Rusia de atunci încoace. „După toate neliniștile mele… aduc un omagiu modului în care a acționat UE. Ei au fost uniți. Sancțiunile au fost dure.”
Poate mai dezvaluie ceva si despre Farage, Brexit si români.