Actualii mobilizați „se epuizează rapid, va fi nevoie de o nouă mobilizare la sfârșitul iernii” în Rusia. Problema e că „nu avem unde să-i antrenăm, să-i înarmăm și, în unele cazuri, nici măcar cu ce să-i hrănim”

1
183
Porecliți disprețuitor "mobiks" chiar de ai lor, soldații mobilizați în perioada septembrie-octombrie sunt pe treapta cea mai de jos a armatei ruse, fiind considerați „consumabile" de ofițeri, aruncați pe front în poziții și acțiuni sinucigașe, bătuți de veterani și adesea violați de cecenii lui Kadîrov

Constatări sinistre generează în Rusia calcule care „dau cu virgulă”: Putin și generalii săi constată că recruții din valul de mobilizare parțială din septembrie-octombrie mor în ritm accelerat, resursele umane urmând „să se epuizeze” până la sfârșitul iernii. Asta presupune un nou val de recrutări, dar deja Rusia nu mai are cu ce să-i echipeze, să-i hrănească și să-i antreneze pe acești noi mobilizați.

O anchetă a site-ului independent rusesc Verstka, preluată de istoricul britanic Chris Owen, relevă dificultăți aproape insurmontabile pentru puterea de la Kremlin. Putin înțelege că trebuie decretată în curând, probabil imediat după Anul Nou, o nouă mobilizare parțială, pentru că „stocul uman” al actualilor mobilizați se epuizează rapid. Însă problemele de la precedentul val de mobilizare (septembrie-octombrie) au scos la iveală realitatea că nu există posibilitatea fizică de a face această nouă mobilizare. Rusia pur și simplu nu mai are uniforme, arme, spații de cazare, alimente și nici instructori sau terenuri de antrenament pentru un al doilea val al mobilizării.

Despre mobilizarea generală nici măcar nu mai poate fi vorba.

Astfel, s-a ajuns în punctul în care Rusia ar avea potențialul uman să genereze atâția soldați încât să copleșească Ucraina, dar tehnic e imposibil acest lucru.

Kremlinul a ordonat deja măsuri grabnice. S-a inițiat o reformă a centrelor de recrutare, iar industria a fost mobilizată să „cârpească” pe cât posibil stocurile de echipamente. Sunt însă unele care pur și simplu nu pot fi produse.

Analiza Verstka, în traducerea lui Chris Owen, o puteți citi mai jos.

„Sunt destui oameni, dar nu sunt suficiente arme, veste antiglonț, saci de dormit, vehicule. Nu vom avea unde să antrenăm oamenii, unde să-i înarmăm și, în unele cazuri, nici măcar să-i hrănim“

„Rusia plănuiește un al doilea val de mobilizare parțială în iarna 2022/23, dar nu dispune de capacitatea necesară pentru o mobilizare generală, potrivit site-ului de știri independent rus Verstka. Aceasta se luptă deja să asigure chiar și cele mai elementare lucruri pentru cei mobilizați în prezent.

Până la 300.000 de ruși au fost deja mobilizați, dar problemele legate de actualul val de mobilizare ar fi convins Kremlinul, potrivit Verstka, că o mobilizare generală de până la 25 de milioane de rezerviști nu este posibilă.

Acest lucru ar necesita punerea economiei pe picior de război complet. Rusia duce deja lipsă de uniforme, arme, medicamente, alimente, cazare și instruire. „Sunt destui oameni, dar nu sunt suficiente arme, veste antiglonț, saci de dormit, vehicule”, spune o sursă pentru Verstka.

Verstka spune că, potrivit unei surse din cadrul distribuției militare din Orientul Îndepărtat rus, în prezent nu există nici resurse organizatorice, nici materiale pentru o mobilizare completă, nici măcar pentru un al doilea val de mobilizare la scară largă.

„Chiar și primul val este cu greu «digerabil»”, spune sursa: „Nu vom avea unde să antrenăm oamenii, unde să-i înarmăm și, în unele cazuri, nici măcar să-i hrănim”.

O altă sursă spune că a fost la terenul de antrenament Cebarkul, din regiunea Tomsk, și îl descrie ca fiind „complet distrus”, ceea ce a dus la proteste ale oamenilor mobilizați din cauza aprovizionării precare și a calității slabe a antrenamentelor.

Discuțiile privind mobilizarea completă au fost temperate de conștientizarea faptului că problemele legate de pregătirea și echiparea mobilizaților „nu pot fi rezolvate atât de ușor, în câteva luni”.

Potrivit sursei, susținătorii liniei dure a războiului, inclusiv liderul cecen Ramzan Kadîrov și șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, au susținut fără succes decretarea legii marțiale și mobilizarea totală în discuții cu ușile închise după ofensiva ucraineană din septembrie, la est de Harkov.

Verstka relatează că aceștia au susținut în fața Kremlinului că „mobilizarea completă ar trebui să înceapă imediat dacă pe teritoriul Rusiei încep bătălii «mai serioase»”. Cu toate acestea, această propunere a fost respinsă, deoarece nu era clar cum să se determine „gravitatea” luptelor.

Un reprezentant al Dumei, Viktor Sobolev, a sugerat public în noiembrie că planurile de mobilizare suplimentară ar depinde „de situația militară și politică care se va dezvolta în viitor. Dacă, la fel ca acum, acțiunile militare se desfășoară doar pe teritoriul Ucrainei, cred că mobilizarea care a avut loc va fi suficientă. Iar dacă agresiunea din partea țărilor occidentale va spori eforturile împotriva Rusiei, desigur, mobilizarea va fi necesară. Dar dacă situația evoluează în sens negativ, probabil că vom avea nevoie de o mobilizare totală, nu parțială”.

Verstka spune că această declarație nu a fost bine primită, iar Sobolev a fost imediat „lovit în dinți” pentru că a făcut-o.

Cu toate acestea, în curând va fi nevoie de o mobilizare mai mare, deoarece cei mobilizați în prezent se epuizează rapid. „În mod evident, actualii [mobilizați] se vor epuiza, va fi nevoie de mai mulți oameni, conform calculelor noastre, încă de la sfârșitul iernii”, spune sursa citată de Verstka.

Se spune că Guvernul rus se pregătește pentru o nouă mobilizare parțială, „cârpind în grabă găurile” în producția și pregătirea produselor de primă necesitate pentru soldați, precum și a armelor și a altor echipamente.

Prima mobilizare a scos la iveală probleme majore în ceea ce privește performanța birourilor de înregistrare și înrolare militară, care sunt în curs de reformare ca răspuns. Sistemul informatic de înrolare militară „Horizon-MR” este conectat la alte baze de date guvernamentale rusești.

Acest lucru se face pentru a se asigura că comisariatele vor fi mai bine pregătite și vor avea liste mai precise ale celor care fac obiectul mobilizării. De asemenea, se spune că Guvernul pregătește noi centre regionale de mobilizare și pregătește noi instructori militari.

Următorul val (de recrutare – n. red.) va începe probabil după Anul Nou, deși nu se știe exact când va avea loc. Verstka notează că, deși sfârșitul mobilizării inițiale a fost anunțat la 28 octombrie, nu a fost emis niciun decret prezidențial în acest sens.

Sursele sale susțin că nepublicarea unui nou decret a fost un act deliberat, pentru a lăsa deschisă posibilitatea unor viitoare valuri de mobilizare. Potrivit unui avocat, aceasta ar putea chiar să deschidă ușa unei mobilizări generale, dacă se va decide că acest lucru ar fi necesar.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Regimul Iohannis-PSD e plesnit de Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Ciucă și Ciolacu, prinși cu o mare minciună: nici n-au negociat cu Comisia Europeană creșterea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii!

* STENOGRAME. Circ și revoltă anti-Ciucă la ședința conducerii PNL pe tema pensiilor: „Ce sunt, papagal?”. Au promis creșteri de 15%, premierul Ciucă le mărește cu doar 6,2% pentru că așa i-a zis „Marcel”

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

Cristoiu a descoperit cine-l susține pe Zelenski: „femei nemăritate sau divorțate, care speră ca el să divorțeze și să se însoare cu ele”. De Putin „nu le place pentru că-i bătrân”

VIDEO. Frăția putinistă dintre Radu Moraru și Diana Șoșoacă trece la un nou nivel: cei doi cântă și dansează ca doi îndrăgostiți! 145 de secunde penibile, 20 de poze caraghioase

* Ucraina a eliberat deja 55% din teritoriul ocupat de Rusia după 24 februarie. „Îi vom bate până la capăt cu pietre, lopeți, praștii, vom lupta până când îi vom termina pe ultimii nenorociți și îi vom da afară de pe pământul nostru”

* Putin și-a șocat acoliții: „Este timpul să zguduim NATO”, pentru a stopa înarmarea Ucrainei!

* Un scandal amoros schimbă delegația TVR pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. Olaianos, înlocuit de Bocanaciu

1 COMENTARIU

  1. Putin la fel ca idolul sau Stalin o sa trimita mobilizatii pe front in haine civile si fara arme. Vor trimite atit de multi incit ucrainienii nu vor reusi sa ucida atit de multi chiar daca trag in plin. Ucrainienii trebuie sa i macelareasca pe teroristi in spatele frontului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here