Fiecare cu harta lui

2
440
Adrian Papahagi

Problema cu naționaliștii și suveraniștii e că naționalismele și suveranismele lor se bat cap în cap.

AUR și Fidesz nu pot încăpea împreună în ECR, fiindcă naționalismul AUR e antimaghiar (și cel al Fidesz e antiromân, dar mai mascat), iar revizioniștii care conduc asemenea partide desenează hărți diferite.

România Mare și Ungaria Mare nu încap pe aceeași hartă, așa cum nici URSS redivivus, la care visează Putin, nu încape pe aceeași hartă cu Ucraina suverană.

Dacă Franța și Germania ar reveni la naționalisme și revizionisme de tip AUR (vă amintiți cum visau Târziu și Neamțu la hălci din Ucraina), s-ar omorî din nou pentru Alsacia și Lorena.

Nu există nație din Europa care să nu aibă o hartă cu țara ei mai mare decât azi.

Să ne ferească Dumnezeu să reînceapă nebunia revizuirii granițelor, tocmai în epoca UE, în care oamenii și mărfurile circulă liber, deci granițele sunt irelevante pentru oamenii simpli și pentru firme.

Decât suveranități călcate sub șenile de dușmanii naționaliști de peste graniță, mai bine suveranitatea împărțită cu ceilalți membri ai UE, într-o confederație pașnică.

Tot proiectul AUR e absurd și retrograd. Dacă laboratoarele securiste și securiștii scoși prea devreme la pensie ar avea interdicții legale stricte să se joace de-a politica, asemenea partide nici nu ar exista.

DE ACELAȘI AUTOR:

Naționalismul antinațional

Lui Klaus i-a mers: 9 ani de turism intens

Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

Femeia aceasta rea și coruptă

România europeană e singura pentru care merită să mori. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

2 COMENTARII

 1. „URSS redivivus” e doar un pretext folosit pentru justificarea agresiunii (dedicat intelectualilor pentru care celelalte pretexte ca „denazificarea” sunt prea ridicole).

  Singurul motiv real al agresiunii e frica tiranului de faptul ca libertatea poporului „frate” (unde oamenii se pot exprima fără teama de inchisori, Novichok sau ferestre) e contagioasa și pune în pericol dictatura.

  Toate motivele invocate pentru a încerca justificarea agresiunii sunt false, sunt niște pretexte necesare pentru a ascunde adevăratul motiv, pe care în niciun caz poporul rus nu trebuie sa-l înțeleagă.

  Ucraina n-are dreptul sa existe ca societate libera și democratica pentru ca risca sa devina un model prea atrăgător de urmat pentru supușii regimului dictatorial (tocmai pentru ca-i vorba de un popor „frate”), altfel ar putea sa existe fără nicio problema, cum exista înainte de 2014 și cum există Belarus.

 2. Penibila impletitura de vorbe.

  Faptul ca simion are treaba cu nationalismul fix cat are baba cu mitraliera nu pare sa deranjeze autorul. Scopul e sa denigreze nationalismul asociindu-l cu simion.

  Jalnic. Doar mi-am promis sa nu mai citesc infantilisme fanariote.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.