Batjocorirea marilor domnitori

2
870
Adrian Papahagi

Utilizarea propagandistică și de prost gust a imaginii marilor domnitori de către AUR nu are ca efect stimularea patriotismului, ci contrariul său.

Ștefan cel Mare sau Vlad Țepeș de bâlci, care dau mâna cu golănașul Simion sau își flexează mușchii și arată pumnul împreună, înseamnă batjocorirea, ducerea în derizoriu, nu cinstirea domnitorilor.

Pe vremea lui Ceaușescu, naționalismul impus cu forța, prin spectacole de prost gust menite să acopere inepția și falimentul unui regim ilegitim și criminal, a dezgustat mulți oameni de valorile naționale.

Două țepe: George Simion și un fals Vlad Țepeș

Așa cum excesele de la Eurovision generează dezgust și alimentează propaganda putinistă eurosceptică, așa bâlciul naționalist-ceaușist îndepărtează oamenii cu gust și simțul măsurii de valorile naționale.

AUR și Woke sunt excese simetrice, caracterizate de prost gust. Ambele caricaturizează ceva: valorile naționale sau demnitatea umană. Ștefan cel Mare de bâlci sau bărbatul cu rochie sunt caricaturi: ambilor le lipsește demnitatea.

E totuși o diferență: prostul gust de la Eurovision se mulează într-adevăr pe o agendă ideologică, însă e rezultatul expresiei libere a unor indivizi, nu propaganda oficială a unui partid sau a unei instituții, în timp ce batjocorirea marilor figuri ale românilor prin tot soiul de bâlciuri electorale este acțiunea conștientă a unui partid politic.

Soluția oamenilor de bun simț și cu bun gust e aceeași: nu ne poluăm ochii și urechile cu Eurovision, nu votăm AUR. Ignorăm ambele bâlciuri. Slavă Domnului, există muzică de calitate și partide ceva mai decente!

DE ACELAȘI AUTOR:

Naționalismul antinațional

Lui Klaus i-a mers: 9 ani de turism intens

Cum conciliezi România Mare cu Ungaria Mare?

Femeia aceasta rea și coruptă

România europeană e singura pentru care merită să mori. Cei care azi fac gargară suveranistă și naționalistă vorbesc pentru Rusia

2 COMENTARII

  1. Radu Mazare scapa din puscarie, decizie definitiva a Tribunalului Ilfov

    SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

    S-A INSANATOSIT ‘justitia’. ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.